Male białe COŚ w akwarium?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witajcie, Jak w temacie. Z miesiąc temu założyłem typowego nabiurkowca i teraz patrze ze male białe punkciki,strasznie szybkie, się tam wprowadziły,jest to wielkości płatka kurzu(czyli bardzo bardzo male ale jednak gołym okiem widoczne . Niestety jest to zbyt male żebym mógł to sfotografować . Co to jest?Jest to groźne? Pytam Was bo jak wpisuje w google "male białe w akwarium" to same głupoty wyskakują Pozdrawiam
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Jak jest to pyłek, który skacze i goni szybko w każdym kierunku to pewnie oczlik 
-

Qubson
●
- Miasto: Podhale
wpisałem w google oczlik i już wiem co u mnie zamieszkało. Ciekawe skąd to się wzięło  . Niestety zdania na różnych forach są podzielone co do nieszkodliwości tych stworzonek. Może tu ktoś się wypowie? mam się martwic czy nie? dodam ze oczliki współżyją z krewetkami RC. Ach dziękuje bardzo za odpowiedz i nakierowanie mnie na jakaś trasę w tej sprawie:) Pozdrawiam
-

Tomek_89
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja oczliki olałem, nie interesowały mnie, bo tak inni mówili. Tez nie wiem skąd się wzięły, a jak to bywa łańcuch pokarmowy nie ma końca. Po oczlikach pojawiły się nicienie które je jedzą i problem był podwójny oczlik + nicień. Oczywiście nieszczęścia chodzą parami, a nawet po 3, to pojawiły się stułbie...W krewetkariach nie mam ryb, które tez są wrogiem oczlików i je jedzą. Znajomy z zoologa polecił mi coś takiego - Weź ręcznik zakryj nim na noc akwarium, a rano go zdejmij i od razu po zdjęciu (przy zgaszonym świetle) wsadź łapę do akwarium i przetrzyj szyby gąbka, zrobisz tak parę razy, dzień po dniu, np przed wyjściem do pracy i masz spokój z populacją na jakiś czas. A dlaczego ręcznik ? bo oczlik jest tępy i myśli ze jest cały czas czas noc (ręcznik zakrywa szyby o poranku i jest cały czas ciemno, nie chowa się i siedzi na szybach.) Normalnie jak wschodzi słonce i robi się jasno to się chowa tak jak wypławek i nicień. Nie zapomnij wyparzyć gąbki w wrzątku zanim ja wsadzisz następny raz.
-

Qubson
●
Miałem coś takiego razem z innym badziewem się przypętało (nicienie i węgorki).
Oczlik jest pokarmem dal ryb, kupuje się w sklepach żywy w woreczkach, raczej nic groźnego.
NO PLANARIA na wypławki, stułbie porcja na 100L
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Hmm moje oczliki są dość odważne bo widzę je cały czas jak grasują na tylnej szybie przy włączonym świetle.
-

Tomek_89
●
Oczliki przywleczone były raczej, jak kupowałem Agassizi fire red, z tego co pamiętam to cały czas żywymi robalami były karmione. Potem faszerowałem je jeszcze mrożoną ochotka, nie wykluczam ze coś w niej było. Przy zaświeconym świetle nie masz co ich tłuc, tylko przy zgaszonym z zaskoczenia. Tak jak inni piszą, ze jak są godne to grasują w dzień, to samo jest z nicieniem, światło im nie przeszkadza, typowa desperacja 
-

Qubson
●
a nie ma jakis rybek ktore wciagaja takie stwory?
-
koscielski8
●
- Ranga: Początkujący
Każda ryba sobie coś dzióbnie, jak tylko jest głodna 
-

Qubson
●
U siebie dokładnie wczoraj wypatrzyłem oczlika, przynajmniej tak z opisów wynika. Średnica, max 0,5mm, porusza się dynamicznie, skokami. Ja raczej nie będę się tym przejmował, ponoć ich szkodliwość jest niewielka.
Po krótkiej lekturze mogę tylko podpowiedzieć, że no-planaria na oczliki nie działa, przynajmniej tak donoszą akwaryści.
-

korba6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kraków
Tomek_89, zostaw to i nic z tym nie rób. Ryby zjedzą większość i sytuacja się ustabilizuje.
Jeśli komuś w akwarium pojawiają się różne "dziwne stwory", "coś gania po szybie", "pełza w toni", itp, to tylko dobrze świadczy o zbiorniku!
Często nawet wypławki, pozostawione w spokoju, zostaną zjedzone przez niekarmione ryby. Na 100% - widziałem na własne oczy - zjedzą je Wielkopłetwy, Bojowniki i Neony czerwone. Na 99% - podejrzewam - inne małe ryby też zjedzą wypławki, jeśli będą niekarmione.
-
DavyJones
●
Oki doki ale oczliki i od niedawna wypławki również pływają w krewetkarium gdzie nie ma oni jednej rybki:O
-

Tomek_89
●
Przecież nie ryby roznoszą oczliki i wypławki!
-
DavyJones
●
Trochę odkopuję temat ale jak kolega pisał w krewetkarium z nazwy nie ma ryb więc nie ma co zjeść oczlików. Więc dziś siedząc przy biurku w wolny dzień od pracy zaczęły mnie denerwowac już moja hodowla oczlików i chyba wybiorę się do sklepu po jakąś rybkę  ale z racji tego że moje RC i CR są w ciąży a inne już mają młode zastanawiam się jaka rybka do nano zbiornika która zje oczklika a nie zeżre mi małych krewetek. Jaka ryba nadaje się do szkiełka 15L brutto ?
-

djbovorta
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Worksop UK
-
proponuje Neoheterandria elegans
reaktywacja 120x45x50
-

meteoryt
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jakieś mikro boraras, rasboras...
-
DavyJones
●
Powiązane tematy
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED
Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
|