Pleśń, grzyb, glony? Co to takiego? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pleśń, grzyb, glony? Co to takiego?

Liczba wyświetleń: 6174·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam!
Jest to mój pierwszy wątek tutaj, zatem chciałbym się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników tego forum.
Krótko opiszę mój problem, a w sumie zamieszczę zdjęcia i proszę o odpowiedź: Co to jest? I jak się tego pozbyć?
Historia akwarium: Akwarium 60 l. nowo założone, bez ryb. W tej chwili ma ok 3 tygodnie. Okresowo dodaję bakterie nitrifikacyjne.

1. Pierwsza próba założenia zbiornika zakończyła się niepowodzeniem. Czarny żwir a pod nim, za namową kolegi umieściłem kompost. Mieszkam w Anglii i jako takiej czystej ziemi nie da się kupić w sklepach - wszystko nazywa się tutaj kompost. Kilka roślinek, wydajny filtr wewnętrzny, silne napowietrzanie. Po kilku dniach podłoże zostało pokryte tą "piękną" watą... Następnie szyby też się czymś pokryły - jakąś śliską powłoką. To samo na roślinach. A z akwarium zaczął wydzielać się smród zgnilizny, leśni.... sam nie wiem jak go opisać. Kilka razy zebrałem to podłoża, podmieniłem trochę wody, ale efekt marny... Smród był tak wielki, że postanowiłem wszystko zacząć od nowa. Przy wyciąganiu żwiru i tego kompostu czułem się jakbym pracował przy szambie... :-)

2. Próba druga. Podłoże: część żwiru z pierwszej próby (dokładnie przepłukany i wyparzony) i część nowego (ten sam rodzaj) http://www.petsathome.com/shop/black-aq ... home-33634
Pod żwir już zamiast ziemi czy kompostu - podkład JBL florapol.

Mija już 3 tydzień i efekt widać na fotkach. To coś czasami usuwam mechanicznie ale po kilku dniach powraca. Podniesienie temperatury do 35 stopni i dodanie 10 łyżeczek soli akwarystycznej pomogło tylko na kilka dni.
No i co to jest....?

Dziękuję z góry wszystkim za jakiekolwiek sugestie i porady.

grzechu73
Ranga: Początkujący

Falafel Kraków
Wygląda to na zwykłą pleśń z którą też miałem przejścia przy starcie akwarium. Generalnie występuje bardzo często w rozwijającym się akwarium.
Sól i podnoszenie temp dużo nie da. Polecam obsadzenie akwarium sporą ilością roślin oraz wpuszczenie kilku startowych rybek. ;)

Falafel
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Tomek_89 Bytom
Mialem to to. Bez paniki samo zniknie jak akwarium dojdzie do siebie

Tomek_89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bytom

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

(film) Jak usunąć glony przy pomocy Phyton Git Sol .

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 114
Hej Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5565
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
IMG20250917044720.jpg

Glony w połowie szyb

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4724
Hej Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5605
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_9469.jpeg

Glony nitkowate

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8176
Cześć W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach. Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36897
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
IMG_20250302_162035.jpg

Glony i pływające zarodniki 300 L

paka747 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5132
Cześć, Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę. Zbiornik: 300 litrów Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1841
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1831
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Stara lampa LED a glony i wzrost roślin

pk77 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4602
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...

Statystyki

Ten temat przegląda 414 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 414 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.