Test wentylatora chłodzącego BOYU FS-120 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Test wentylatora chłodzącego BOYU FS-120

Liczba wyświetleń: 7181·Odpowiedzi: 10
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
kamil_waw Warszawa/Błonie
Witam zakupiłem w ostatnich dniach wentylator chłodzący BOYU FS-120.Postanowiłem przeprowadzić test i podzielić się z wami moimi spostrzeżeniami.Jeśli posiadacie taki wentylator poproszę o wasze opinie na jego temat.

Boyu FS-120 to wentylator akwarystyczny, którego zadaniem jest chłodzenie wody w zbiornikach.

Letnie upały oraz źródła światła emitujące duże ilości ciepła mogą spowodować niebezpieczny dla ryb ozdobnych, skorupiaków czy korali wzrost temperatury wody. Boyu FS-120 jest wydajnym wentylatorem charakteryzującym się cichą pracą, wszechstronną regulacją oraz dużą wydajnością.

Parametry Opis:
Firma BOYU
Model FS-120
Volt AC230/115V
Freq 50/60Hz
Power 0.14A
Current 15W
Size 172x120x116
Średnica wentylatora 120mm

Teraz moje spostrzeżenia na temat tego wentylatora.

Zacznijmy od plusów:

Elementy plastikowe wykonane z dobrego tworzywa.
Pewne mocowanie na bocznej szybie poprzez dwie plastikowe śruby.
Bardzo cicha i kulturalna praca wiatraka.

Teraz jeden minus:

Obudowa wiatraka metalowa dość ciężka jak na sprzęt montowany na boczną szybę,powiem szczerze iż po wyjęciu wentylatora z pudełka trochę się przestraszyłem jego wagą.Moim zdaniem powinna być wykonana też z plastiku tak jak reszta wentylatora.

Chłodzenie:

Wentylator jest używany w krewetkarium 30L więc spadek temperatury jest dość szybki,w ciągu godziny temperatura spadła z 26,6'C do 24,9'C

Dodam jeszcze iż przy zakupie tego urządzenia powinniśmy dokupić termostat(chłodzenia) na którym możemy ustawić pożądaną temperaturę.

Na koniec proszę o wasze spostrzeżenia.

kamil_waw
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa/Błonie

Tomek_89 Bytom
Witam,
Również zmagam się z wysoka temperatura(głównym źródłem ciepła są dwie świetlówki 14w)i ze względów na brak miejsca w obudowie chłodzę wodę wentylatorami (dwa wentylatory z zasilacza od PC, każdy ma 80mm jeden bok) wygląda to mało estetycznie:

http://imageshack.us/photo/my-images/198/imag1357r.jpg/

ale na chwile obecna brak mi pomysłów na coś mądrzejszego;/ A efekt? A i owszem jest, w pól godziny obniża mi się temperatura o jeden stopień, wiec mam wentylatory włączone przez wyłącznik czasowy(pól godziny chodzą a pól nie) i w ten sposób mam wahania temperatury w granicy 0,3 stopnia, myślę ze dość znośnie dla rybek, pyzatym lepsze to niż 30 stopni w baniaku;/

Przedstawiony przez Ciebie model wygląda na pewno lepiej niż moje wypociny ale nadaje się tylko do akwariów otwartych.
Pozdrawiam

Tomek_89

Miasto: Bytom

Twój pomysł jest bardzo dobry.Moim zdaniem takie rozwiązanie jest bardzo słuszne,sam trochę czytałem i chciałem coś takiego zmontować.U mnie wyglądało by to tak że planowałem zrobić pokrywę z plexiglasu wyciąć 3 otwory.Dwa na wiatraki 12mm podświetlane na niebiesko diodami fajny efekt wieczorami i jeden na 8mm do tego znalazłem zasilacz z możliwością regulacji napięcia od 3v do 12v(Można ustawić dzięki temu obroty wiatraka) i to by wyglądało jeszcze lepiej niż ten wiatrak o którym pisałem.Lecz okazało iż mam trochę kaski i kupiłem FS-120 jest to trochę droższe rozwiązanie bo około 100 zł a tamte wyniosło by mnie około 60zł ale nie miałem czasu gdyż w ostatnich dnia temperatura w moim akwarium wzrastała bardzo szybko i musiałem coś wymyśleć na biegu.Polecam jedno i drugie rozwiązanie.

kamil_waw

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomek_89 Bytom
Sam chętnie zrobiłbym sobie pokrywę z plexi ale mam akwarium profilowane i nie bardzo wiem jak poradzić sobie z przednia szyba? Masz może jakiś pomysł?

Tomek_89

Sprawa jest dość trudna gdyż plexia ma to do siebie że ma naprężenia tak jak szkło i przy cięciu mechanicznym może pęknąć.U mnie to było by raczej proste gdyż wycinał bym kwadrat.Nie wiem ja to by było z półokręgiem.A kształt to możesz odrysować sobie z plastikowej pokrywy jeśli taka masz ? Najłatwiej by ci było znaleźć firmę która zajmuje się obróbką plexi bo tam wycinają laserowa ,ale to trochę by kosztowało.

kamil_waw

Witam kupiłem termostat odwrotny(chłodzenia) RT-2"O"
Teraz moje chłodzenie jest już zupełnie automatyczne :D nie muszę już nic ingerować w chłodzenie.
Do akwarium jest włożona sonda temperatury z termostatu RT-2"O" do którego jest podłączony wiatrak BOYU FS-120.
Na termostacie ustawiłem temperaturę 24'C gdy podniesie się ona powyżej ustawienia automatycznie włącza się wiatrak który zbija ją do ustalonej temperatury.
Teraz już nie grozi mieszkańcom mojego akwarium przegrzanie :D

kamil_waw

Tomek_89 Bytom
No patrząc na cenę tego cudeńka to zakup jest jak najbardziej sensowny. tez chyba sobie takie coś zakupie. Aktualnie jestem w trakcie budowy pokrywy, będę miał wreszcie sensowne miejsce na wiatraczki!! :twisted: jak skończę pochwale się w odpowiednim dziale :)

Tomek_89

Witam
Wchodząc dziś na forum zostałem mile zaskoczony :D Widząc moją recenzje wentylatora na głównej stronie serwisu roslinyakwariowe.pl :D Chciałem bardzo podziękować za to wyróżnienie którego się nie spodziewałem :D

Dodam iż wentylator sprawuje się cały czas bardzo dobrze i utrzymuje odpowiednią temperaturę w zbiorniku.

kamil_waw

MrLabify Kraków
świetny pomysł z tą sondą ! koszta niewielkie jak na produkty do obniżenia temperatury w baniaku :)

MrLabify
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

Usunięto użytkownika 24960
Wielką wadą wszystkich wentylatorów jest olbrzymi wzrost parowania wody. Jeśli z 12 litrowego krewetkarium paruje mi w upalny dzień 120-150 ml, to przy użyciu wentylatora nagle znika w ciągu doby prawie litr :roll:

Usunięto użytkownika 24960

Z parowaniem to prawda gdyż na takiej zasadzie działa chłodzenie wentylatorem przez odparowywanie wody i wtedy jest chłodzona.Coś za coś.Zawsze można kupić chłodziarkę za 1300zł ale chyba taniej jest kupić wentylator za 100zł + sondę za 30zł

kamil_waw

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Filtry Sun sun test Zenona

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1164
Hej Test Zenona. ?si=qcq3ychPHh5PldrQ
YouTube

Oase Filtosmart 60- unboxing i test

Adamsky41 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1849
Hej. Zapraszam na filmik o mini kubelku do małych akwariów:
IMGP7720 (Large).JPG

Skimmer Eheim Skim 350 zakup , test praktyczny i ocena

Arkady2010 w Filtracja · Odpowiedzi: 167 · Wyświetlenia: 76509
Tak jak obiecalem pisze relacje z zakupu i montazu i uzytkowania nowgo skimmer Eheim Skim 350 W jednym z postow ( post -Norbert Sabat ) padla informacja o nowym Skimerze i pytanie jak to moze sie...
1.jpg

Test metalowego skimmera AquaStalka

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 26198
Problem błony białkowej na tafli wody często występuje w naszych akwariach, psując efekt estetyczny, szczególnie w coraz powszechniejszych zbiornikach otwartych. Teoretycznie mało istotne zjawisko oka...

Filtr CristalProfi 120 słaba wydajność

Czesław_H w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1568
Witam użytkowników akwarium. Jak pisałem już wcześniej na innym temacie jestem początkującym właścicielem akwarium. Razem z akwarium ( 112 l ) dostałem filtr CristalProfi CP120. Po zainstalowaniu prze...

Juwel Lido 120 - filtracja

przemeee w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2813
Witam, tym razem post odnośnie filtracji. Posiadam zestaw lido 120 61x41x58 i zastanawiam się jaki filtr będzie najlepszym rozwiązaniem. Zdemontowałem wbudowany juwel bioflow bo jednak zabiera sporo p...

Aquaszut turbo 550 i aqua nova nsf 120

przemo034 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1075
Aquaszut turbo 550 i aqua nova nsf 120 Cześć czy ktoś rozbudowywal filtr aqua szut turbo 550 o gabki aqua nova nsf 120? ;) czy rurki to siebie pasują czy trzeba kombinować?

Minikani 120

sergiusz1988 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2408
Witam, co sądzicie o tym filtrze jako drugi w akwarium (pierwszy unimax250) napedzajacy reaktor co2 i wypełniony samą gąbką i watą. Proszę o poradę.

Rury/węże do Aquael Minikani 120

Piobart w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2322
Jakie rurki powinny być do filtra AquaEl MiniKani 120 ? Według AquaEla wynika, że 12/16, przymierzałem takie w niebieskim markecie budowlanym, ale są za małe... kolejna wielkość to 16/20 i te są troch...

Test wody RO testem JBL GH - kolor

wololow w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2922
Witam, czy jeśli po dodaniu 1 kropli testu GH JBL do próbki wody RO, próbka zabarwia się bardzo delikatnie (bardzo blado) na zielono, to wynik ten traktować jako praktycznie zerowe GH. Chyba niemożliw...

Statystyki

Ten temat przegląda 591 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571006
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 590 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.