Problem z nawożeniem po restarcie :/
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam! To mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Akwarium restartowałem miesiąc temu. Z poprzedniego glonarium zachowałem wkłady od filtra, oraz część substratu spod podłoża. Dodatkowo zastosowałem bakterie w płynie. Rośliny oczyściłem z glonów i odkaziłem w rozcieńczonym ACE (1:10). Dane zbiornika: - 60x30x35, - oświetlenie: 2x 24W T5 (sylvania grolux, phillips 965), - podłoże: 1cm warstwa substratu Filtus floran + przepłukany piasek do piaskownic (pisali, że kwarcowy), - CO2: butla wysokociśnieniowa, nawożenie - start 2h przed startem światła, stop 1h przed wyłączeniem, blisko przyduchy, bąble pływają w całym akwarium, dodatkowo EC około 2ml dziennie, - filtracja: kaskada z gąbką i keramzytem, filtr wewnętrzny jako cyrkulator z wkładem jak wcześniej - 24h na dobę, - temp. 27 st. C, - KH - 10, - GH - 16, - pH=6,8, - woda do podmian - 100% kranówka z uzdatniaczem po odstaniu 24h, - podmiany 1x w tyg. 50%, - stosuję Femangę Algen Stopp profilaktycznie 12ml na tydzień, - dekoracje: korzeń torfowy, 2 kamienie (łupek fyllitowy), - obsada: 10x neon czerwony, 4x kirysek, 3x otosek, bojownik+ 3 samice, 2x krewetka Amano, karmienie: 6 dni w tyg. raz dziennie, bez zalegania pokarmu, - nawożenie - wg metody EI, roztwory wg przepisów z artykułu Barra z serwisu RA, CSM+B kupiony z All., dawki jednorazowe dla mojego akwarium (ok. 50l netto) to 31 ml makro i 15,5 ml mikro). Akwarium po restarcie wyglądało dobrze, rośliny w dobrym stanie, bez oznak niedoborów. Po 2 tyg. zacząłem nawożenie od 1/2 dawki makro i 1/4 mikro. Rośliny ruszyły ze wzrostem, zaczęły lekko bąblować. Po tygodniu zwiększyłem makro do 100%, mikro do 50% i zaczęły się problemy. Pojawił się pył na szybie i startują nitki. Poprzednio też miałem taki problem, nitki były wszędzie. Nie wiem, gdzie robię błąd. Przy takim nawożeniu rośliny wyglądają dziwnie: Rotala powyginana z korzeniami po bokach, Kabomba żółcieje i gubi stare liście, Anubiasom popękały liście, Eleocharis brązowieje. Rośliny wyglądają gorzej niż przed restartem. Załączam kilka fotek, mam nadzieję, że pomogą. https://picasaweb.google.com/1136971755 ... bjz5PzcJg# Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam 
-

grzechustg
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Starogard Gd.
Według mnie masz małą masę roślinną na pełne dawki EI, jeśli dosadzisz roślin to przyczyny problemów bym w drugim rzędzie szukał w słabej dystrybucji CO2 - zwróć uwagę na cyrkulację wody i na dobre rozpuszczenie gazu. Podłoże jest jałowe, ale przy EI jest to do przełknięcia.
-

Godween
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Dyfuzor CO2 umieściłem pod wylotem dyfuzora, w rezultacie bąble są porywane przez dość silny prąd - krążą po całym zbiorniku. Jeśli jest to przenawożenie, to dlaczego rośliny się powyginały i dają tak dziwne objawy? Czytałem trochę o blokowaniu wchłaniania niektórych makro przy zbyt dużym stężeniu w dawce. Myślisz, że to może być przyczyna takiego wyglądu?
-

grzechustg
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zmniejsz światło do 1 lampy lub włączaj drugą na krótszy czas, i dawki do 1/3 EI opuść. Twoje roślinki do BARDZO szybko rosnących nie należą (nie wszystkie), więc nie potrzebujesz aż tylu nawozów i światła...
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Nie ukrywam, że światło chciałbym zostawić jak jest, a bardziej wolałbym dosadzić trochę szybkorosnących. Jakiekolwiek zmiany wprowadzę jednak dopiero za tydzień ze względu na nieobecność (akwa pod opieką brata). Co zrobić z nawożeniem na ten czas? Domyślam się, że powinienem zmniejszyć. Jak byście to rozwiązali?
-

grzechustg
●
Yo! Odrazu mowie ze ekspertem nie jestem!  Jakas taka żółta ta Twoja woda w tym akwarium. Co do kabomby miałem podobne problemy jak miałem niedobory magnezu w twoim przypadku może to być np zła proporcja MG>CA, ogólnie masz nieco większy zbiornik od mojego a jak tak na niego patrze wydaje się być taki mały. Roślin masz zdecydowanie za mało. Tam widzę chyba jakiegoś anubiasa i czemu go zakopałeś? Myślałem ze tej jego bulwy się nie zakopuje 
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Na ten czas nieobecności wyłącz jedną świetlówkę.
-

Godween
●
-
Woda "zżółciała" (jest takie słowo?:p) po przeczyszczeniu kaskady dziś - trochę syfu uleciało do akwa. Planuję zakup jakiegoś kubełka, bo tym filtrem jestem już trochę zmęczony. Jeżeli chodzi o Mg/Ca to w poprzednim zbiorniku nie było tego problemu bo mieszałem kranówe z RO 1:1. Być może coś w tym jest, nie zaszkodzi spróbować jeszcze raz rozcieńczeń. Anubias w tym ujęciu wygląda jak wkopany, a jest przywiązany do ceramiki  Wyłączam świetlówkę na tydzień, a co z nawożeniem?
-

grzechustg
●
1/3 EI.................................................................................. Już ci 2 osoby napisały
-

matu
●
- Miasto: Gdańsk
Dzięki za odpowiedź, zjadę do 1/3 i zobaczymy jak wyjdzie 
-

grzechustg
●
grzechustg napisał(a):Jeśli jest to przenawożenie...
Nie ma mowy przy EI o przenawożeniu, a o niedomiarach jednego z pierwiastków w tym wypadku chodziłoby o C (CO2 - bąbelki po całym akwa o niczym jeszcze nie świadczą...). Ale to nie zadziała, gdy masz tak licho roślin.
-

Godween
●
-
Więc masę trzeba koniecznie zwiększyć. Co jeszcze mogę poprawić jeśli chodzi o CO2, bąble idą naprawdę małe (mgiełka), może się mylę jeżeli chodzi o cyrkulację i nie jest wystarczająca..
-

grzechustg
●
Witam! Wróciłem po urlopie i jestem pozytywnie zaskoczony. Rośliny zwiększyły swoją masę o ok. 1/2. Nie widać żadnych oznak niedoborów, natomiast pojawił się inny problem - okrzemki. Chciałbym powrócić do oświetlenia, jak wcześniej. Zostawię na razie nawożenie na 1/3 EI, jak sugerowaliście, dosadzę jeszcze roślinki i będę obserwował, wszelkie uwagi mile widziane. Pozdrawiam! 
-

grzechustg
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich. Wiem ze podobnych wątków jest sporo, ale moj problem pojawił sie po zmianie oświetlenia. Akwarium 60l. Podloże to zwykły żwir. Nawoże caly czas tak samo, micro, macro + carbo z firmy...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Akwarium 240 lirtrow,2 filtry jbl e-1502. Oświetlenie luwela 1 x led naturę 6500K 21W, 1 x led Day 9000K 21W + sinkor wrb 6000K 40W. Podłoże zwykły żwir. Woda podmieniana co tydzień na ro w ilo...
Witam, jestem początkującym akwarystą. zawsze miałem akwaria na podłożu jałowym bez nawozów. Teraz założyłem akwarium 112l na substracie jbl aquabasis i zacząłem nawozić akwarium nawozami aqua art bez...
Witajcie. Moje dotychczasowe nawożenie akwarium było dość nieregularne, na oko, bez magnezu, z niestabilną bimbrownią. Te czynniki wpłynęły zapewnie na kondycję niektórych roślin, jak np ciemne igiełk...
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Jeżeli dozuje np. 5mg/l azotu i 1mg/l fosforu na tydzień, to rośliny powinny zjeść te składniki w tydzień i ilość tych składników w wodzie powinna wynosić 0 w dniu nawożenia?
Czy może składniki powin...
Od początku,
Mam w kranie
NO3 1
PO4 0
K 6.5
Ca 69
Mg 18
W akwarium
NO3 12
PO4 1.2
Biorę pod uwagę zależności:
N:P:K 12:1.2:24 (upraszczając azot do NO3 nie jako samo N i to samo z fosforem)
Ca...
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
|