Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
mam w akwarium 60l 3 bojowniczki i był też samiec bojownika samiec kilka razy robił piane na powierzchni wody ale nic z tego nie bylo i po jakimś czasie samiec zdechł a samica była już nieżle gruba dokupiłam samca bojownika żeby był komplet ale nie wiem co dalej samiec wydaje mi się taką dupą bo wcale nie gania samic a bojowniczka już z mieciąc jak jest gruba i ma biały punkcik na podbrzuszu i wydaje mi się że ma tam jajeczka nie wiem o co tu chodzi gdzię słyszałam że może bojownik może wcale nie być samicą zainteresowany co wtedy ?? przepraszam że tak bez ładu i składu pisze ale jestem nowa w tym wszystkim zaznacze że woda ma dobre parametry temp. 26 stopni jeść dostają raz dziennie więc nie jest przekarmiona podmiana wody co 2 tygodnie
- Załączniki
-

- DSCF1634.JPG (166.64 KiB) Przeglądane 1914 razy
-

- DSCF1635.JPG (182.25 KiB) Przeglądane 1914 razy
-

- DSCF1637.JPG (138.55 KiB) Przeglądane 1914 razy
-
marta131980
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No fakt trochę gruba ;p co do białego punkciku to ja tez mam samice bojownika i ma taki punkcik od 3 miesięcy  i to chyba normalne jest bo w niczym jej nie przeszkadza a samiec to jest jeszcze może za młody poczekaj miesiąc jak nic się nie bedzie dalej działo w akwarium to w tedy można by się nad tym zastanowic narazie nie ma się co martwić 
-
Moorecki1994
●
- Ranga: Początkujący
Po tych fotkach ciężko ocenić bo ostrość łapało na rośliny w tle. Ale bojowniki są podatne na puchlinę wodną. Jeśli oprócz rozdętego brzucha ryba ma wytrzeszcz oczu i "odstające" łuski to stawiałbym na tą chorobę. Poczytaj sobie o tej chorobie i spróbuj ocenić czy to przypadkiem nie to.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
-

derfalon
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Konin
slabe zdjecia... ja tez bym stawial na tą "puchlinę" u mnie pojawiala sie na gupikach w pierwszych miesiacach przygody z akwarystyka. Ciezko wyciagnac bylo mi rybe z tej choroby. Ikry Ci napewno tyle nie trzyma. Ta choroba czy inna ale choroba ;]
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
Powiem tak! Derfalon ma racje, że może to być puchlina.U mnie jak jakas ryba ją ma to od razu uśmiercam żeby inne się nie zaraziły bo gdzieś wyczytałem że jest taka możliwość.
-

Pioter83
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Brzeg
A czym karmisz te bojowniki? Wszelkiego rodzaju granulaty lubią potem w rybie puchnąć, to też lepiej je namoczyć 5-10 min w wodzie przed podaniem. Mój bojownik jak mu podaję suszoną ochotkę to też wygląda jakby nie używał kalgonu i wywaliło mu bęben. Pomijam fakt, iż jest bardzo łapczywy, ale po paru godzinach jak przetrawi już wszystko to wszystko wraca do normy.
-
Monty
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
Małe akwarium low tech dla bojownika. Aranżacja w stylu trójkątnym zbudowana na czarnej lawie i spider wood. Zbiornik ma 1,5 roku jest prowadzony na substracie i wodzie RO. Lokatorem jest bojownik HMP...
Akwarium dla bojownika.
Akwarium dla człowieka, który ma bojownika.
Akwarium dla dziecka, bez dinozaura.
Jak zwał tak zwał :)
A na poważnie - ciekawe czy chłopaki poradzą sobie z utrzymaniem trawnik...
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...
Czy ktoś z was używa podłoża Rotala Maflora Light Powder albo Controsoil Powder? Widzę, że kilka osób o nich wspomniało o nich na forum, ale jednoznacznej opinii nie będącej recenzją producenta nie zn...
Witam, chciałbym założyć nowe akwarium dla bojownika. Jest to 30 litrowa kostka. Zależy mi na podłożu aktywnym i jakimś substracie. Czy możecie coś polecić ? Jeśli tak to w jakiej ilości ?...
Witam serdecznie.
Chciałbym zapytać, co to za gatunek pielęgniczek i czy to rzeczywiście samiec i samica? Są prawie identyczne. Pozdrawiam. Piotr
Witam. Zaobserwowałem, iż moja samica żałobniczki nie używa płetw brzusznych, tylko piersiowych przez co ma problem z pływaniem. Tydzień temu chciałem przeprowadzić tarło, lecz nie wyszło(nie jestem d...
Trzecie akwarium 10 L parapeciak dla bojownika
20x20x25 Float
Oświetlenie:Lampka wykonana własnoręcznie z naświetlacza led 10 W (4500K), kawałka drewna i skrzynki
Nawożenie: Carbo w płynie
Co2: brak
...
Moi drodzy, czy potraficie rozpoznać, płeć Bojownika? Kupiłem jako młodego samca, ale mam wątpliwości:
Witam. Proszę o pomoc w rozpoznaniu co dzieje się z płetwami bójka. Martwica, pleśniawka czy jeszcze coś innego. Kilka dni zachowywał się dziwnie ale nie było żadnych objawów. Teraz zachowuje się już ...
|
|