Co pod piasek kwarcowy?. - Forum roslinyakwariowe.pl P1 Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co pod piasek kwarcowy?.

Liczba wyświetleń: 13795·Odpowiedzi: 29
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

03 maja 2013, 10:26 Co pod piasek kwarcowy?.  (#1)  

Witam. Mam akwarium 112 litrowe. Przy standardowym świetle "coś rośnie", tzn z tyłu zakupione przeze mnie rośliny, nawet nie wiem co to jest. Aczkolwiek z przodu, Sagittaria subulata rośnie bardzo powoli, do tego nie które listki tracą całkowicie kolory. Z hottoni inflaty zostały mi dwie sadzonki. Rozsadziłem je daleko od siebie, tzn. jedna z lewej strony korzenia, druga z prawej. Rosną, ale nic więcej. Może posadzić je przy sobie?. W związku z marnymi efektami nawet przy mało wymagających roślinach,myślę nad położeniem czegoś pod piasek kwarcowy. Obecnie daję w małej ilości kulki glina torf. Może jest jakieś dobre podłoże dla roślin, które nie wydostanie się nad piasek kwarcowy?. Z góry wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam.

szymszon
Ranga: Początkujący

Mregal Pruszków (pod stolicą :)

14 maja 2013, 08:57 Co pod piasek kwarcowy?.  (#2)  

Jest Ferka aquabase (tyczy się to z restartem całkowitym), są też kapsułki Ferki (można dodać w każdej chwili). Oczywiście są jeszcze możliwość zakupienia rzeczy od OSMOCOTE i wyjdzie podobnie, no ale firmowe rzeczy będą łatwiejsze.
Ferke podałem dla przykładu, gdyż sporo osób korzysta i chwali, zapewne innych firm dodatki do podłoża także są dobre.
Podłoże bogate w nawozy ma wspomóc Cię w nawożeniu, a nie zastąpić (no chyba że to LT itd itd) oprócz tego musisz pamiętać o odpowiednim nawożeniu kolumny wody, dostarczeniu co2, podmianach itd itd itd itd itd
Pozdrawiam
Marcin

Mregal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Pruszków (pod stolicą :)

Kadazan Toruń / Bydgoszcz

14 maja 2013, 18:02 Co pod piasek kwarcowy?.  (#3)  

Polecam ziemię ogrodową :) tylko poczytaj dokładnie jak jej używać.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Toruń / Bydgoszcz

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Inekane Bolesławiec

14 maja 2013, 19:50 Co pod piasek kwarcowy?.  (#4)  

Sagittaria lubi drobne podłoże i lubi być zostawiona sama sobie :) Po jakimkolwiek ruszeniu potrafi na długo się zatrzymać.
Standardowe oświetlenie do 112l to 2x18W co daje około 0,4 W/l. U mnie przy tym światełku rosły tylko mchy i ludwiga... albo zdecyduj się na LT idź w tę stronę (najlepiej restart, ziemia, mchy i bolbitisy/microsoria) albo inwestuj w HT (przede wszystkim światło i CO2).

Inekane
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bolesławiec

coolgalka Gdańsk

14 maja 2013, 20:21 Co pod piasek kwarcowy?.  (#5)  

a ja Ci polecam Fondo Attivo od anubiasa ( czy jakoś tak :) ) - jak dla mnie jest super.

coolgalka

Miasto: Gdańsk

16 maja 2013, 16:50 Co pod piasek kwarcowy?.  (#6)  

Ja z fondo attivo byłam średnio zadowolona. Ale krzywdy nie zrobiło.;)

Luppo

kamil_waw Warszawa/Błonie

24 maja 2013, 20:06 Co pod piasek kwarcowy?.  (#7)  

Ja w swoim akwarium mam piasek kwarcowy i jestem nie zadowolony.Radził bym ci go usunąć i przejść na amazonie new.Tak jak ja mam zamiar zrobić w niedługim czasie.Piasek kwarcowy moim zdanie po doświadczeniu z nim nadaje się jedynie do pielęgnic.

kamil_waw

Miasto: Warszawa/Błonie

Inekane Bolesławiec

24 maja 2013, 21:20 Co pod piasek kwarcowy?.  (#8)  

Ach ten kult podłóż aktywnych :roll:
Cały czas mam tak na prawdę jałowy żwirek kwarcowy nawożony nieco od czasu do czasu kulkami glinianymi i jakoś wszystko pięknie rośnie. Substraty są pewną asekuracją ale są drogie i wyglądają jak kozie bobki.
Podłoże jest ważne ale da się zrobić bardzo dobre tak, żeby nie musieć na nie widać fortuny.

Inekane

mprusek Kraków

25 maja 2013, 00:26 Co pod piasek kwarcowy?.  (#9)  

Inekane napisał(a):Ach ten kult podłóż aktywnych :roll:
Cały czas mam tak na prawdę jałowy żwirek kwarcowy nawożony nieco od czasu do czasu kulkami glinianymi i jakoś wszystko pięknie rośnie. Substraty są pewną asekuracją ale są drogie i wyglądają jak kozie bobki.
Podłoże jest ważne ale da się zrobić bardzo dobre tak, żeby nie musieć na nie widać fortuny.

Są rośliny które dają radę na jałowym podłożu z mocnym nawożeniem słupa wody ale trzeba dobrze dobrać. Nie widziałem jeszcze pięknego gęstego trawnika z heńka lub glosi na samym żwirze.

mprusek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Kraków

25 maja 2013, 08:03 Co pod piasek kwarcowy?.  (#10)  

mprusek napisał(a):Nie widziałem jeszcze pięknego gęstego trawnika z heńka lub glosi na samym żwirze.

A ja widziałem, np. u siebie :wink:

Żwir nie jest żadnym ogranicznikiem dla zdrowego wzrostu roślin, tylko dla niektórych gatunków warto wzbogacić go o substrat pod-żwirowy.
Hemiantus do nich nie należy, jego słaby system korzeniowy sprawia, że większość substancji odżywczych czerpie z słupa wody.
Używając zwykłego żwiru wystarczy tylko pamiętać o dobrym nawożeniu zbiornika nawozami w płynie.

aquamateo

Wspieram stronę kontem Premium

kordi Brzeszcze

28 maja 2013, 07:49 Co pod piasek kwarcowy?.  (#11)  

Inekane napisał(a):Sagittaria lubi drobne podłoże i lubi być zostawiona sama sobie :) Po jakimkolwiek ruszeniu potrafi na długo się zatrzymać.

kurcze mam zupełnie inne doświadczenia z sagittarią - rośnie u mnie na ziemi przysypanej właśnie piachem i większego chwastu nie mam w zbiorniku :wink: nie przeszkadza jej ani przesadzanie, ani przerywanie - co miesiąc ze 100 sadzonek leci do kosza bo tak się rozrasta
wcześniej rosła też na ziemi tylko przysypanej drobnym żwirkiem i efekty identyczne, pod koniec życia starej aranżacji opanowała już prawie cały zbiornik

kordi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzeszcze

Inekane Bolesławiec

28 maja 2013, 13:43 Co pod piasek kwarcowy?.  (#12)  

Chwastem jest to prawda i tak jak pisałam właśnie na drobnym podłożu. U mnie jak ją przesadziłam to coś jej nie pasowało i aklimatyzacja zajęła jej tydzień dłużej niż innym roślinom ale za to później... :D

Inekane

30 maja 2013, 10:17 Co pod piasek kwarcowy?.  (#13)  

A ziemie ogrodową, tzn. np. taką kupioną w obi dać pod piasek kwarcowy, tak?. Po drugie, czy nie wyjdzie na wierzch?.

rafal90

Inekane Bolesławiec

30 maja 2013, 11:01 Co pod piasek kwarcowy?.  (#14)  

Są różne szkoły. Pierwszy wybór przy ziemi to mineralizować czy nie? Poczytaj nieco o tym. Niektórzy dają siatkę na ziemię i dopiero to przysypują piaskiem inni nie. Są plusy i minusy. Gdy dajesz siatkę nie możesz wyrywać roślin z korzeniami, jedyny sposób to ucięcie rośliny. Z drugiej strony kiedy nie da się siatki wyciąganie roślin z korzeniami zrobi w akwarium niezłe bagienko...

Inekane

30 maja 2013, 22:47 Co pod piasek kwarcowy?.  (#15)  

Inekane napisał(a):Są różne szkoły. Pierwszy wybór przy ziemi to mineralizować czy nie? Poczytaj nieco o tym.

Pełna mineralizacja jest dość uciążliwa, ale jak się pozostawi ziemię rozsypaną na płasko na dwa-trzy tygodnie to powinno wystarczyć. Oczywiście nie jest to konieczne...

Zagadka: dlaczego dla Amazonii nikt nie zaleca mineralizacji? Przecież też wywala NH4 po zalaniu.

Inekane napisał(a):Niektórzy dają siatkę na ziemię i dopiero to przysypują piaskiem inni nie. Są plusy i minusy. Gdy dajesz siatkę nie możesz wyrywać roślin z korzeniami, jedyny sposób to ucięcie rośliny. Z drugiej strony kiedy nie da się siatki wyciąganie roślin z korzeniami zrobi w akwarium niezłe bagienko...

W żadnym wypadku nie należy roślin wyrywać z korzeniami, czy dało się siatkę, czy nie. Zawsze ucinamy rośliny najniżej jak się da nad podłożem, a to co zostało w ziemi rozkłada się na papu dla kolejnych roślin.

Z mojego doświadczenia wynika, że siatka ma zalety dopiero przy restarcie akwarium - po prostu łatwiej oddzielić żwir od ziemi. Poza tym może jej nie być.
"Nie zgadzam się z Twoimi poglądami, ale po kres moich dni będę bronił Twego prawa do ich głoszenia." - Voltaire

Kadazan

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Inekane Bolesławiec

31 maja 2013, 09:51 Co pod piasek kwarcowy?.  (#16)  

Ziemia dzięki nasyceniu nawozami "do kwiatków" ma niemal 100% azotu w formie amidowej. Na mojej tak dla przykładu 21% nawozu którym nasączona jest ziemia ma właśnie taki azot. Dodatkowo mogą w składzie występować inne szkodliwe cuda ale to już od ziemi zależy. Mineralizacja jest trochę jak dmuchanie na zimne w przypadku dobrej (taniej :D ) ziemi. Ja w swojej 60l zmieszałam 1:3 ziemi z worka do ziemi mineralizowanej.

To prawda, że nie należy wzburzać podłoża. Co jednak z sytuacją, jeśli chcemy roślinkę przesadzić do innego baniaczka? Wtedy jedynym sposobem jest delikatnie wyciągnąć razem z korzeniami, uciąć i przesadzić. Część korzeni zostanie bo nie ma co wyjmować całego rozległego systemu korzeniowego. Oczywiście nie mówię o roślinach typu rotala.
Miałam (a właściwie mam) w 112l hygrophila polysperma, ucięłam przy podłożu i już drugi raz odrasta... jedynym sposobem na ten chwast to wyrwać i nie ma jak inaczej.

Inekane

31 maja 2013, 10:32 Co pod piasek kwarcowy?.  (#17)  

Inekane napisał(a):Ziemia dzięki nasyceniu nawozami "do kwiatków" ma niemal 100% azotu w formie amidowej. Na mojej tak dla przykładu 21% nawozu którym nasączona jest ziemia ma właśnie taki azot. Dodatkowo mogą w składzie występować inne szkodliwe cuda ale to już od ziemi zależy. Mineralizacja jest trochę jak dmuchanie na zimne w przypadku dobrej (taniej :D ) ziemi. Ja w swojej 60l zmieszałam 1:3 ziemi z worka do ziemi mineralizowanej.

Z powyższych względów zaleca się stosowanie ziemi z pola, ogrodu lub lasu liściastego. Najlepsze efekty osiągnąłem stosując próchnicę z lasu olchowego po krótkim, bo zaledwie dwutygodniowym etapie wietrzenia. Nie było żadnych problemów na starcie i przez trzy lata stanowiła jedyne źródło "żarcia" dla roślin.
Ziemię z paczki można stosować jeśli wszystkie pozostałe "źródła" są niedostępne.

Inekane napisał(a):To prawda, że nie należy wzburzać podłoża. Co jednak z sytuacją, jeśli chcemy roślinkę przesadzić do innego baniaczka? Wtedy jedynym sposobem jest delikatnie wyciągnąć razem z korzeniami, uciąć i przesadzić. Część korzeni zostanie bo nie ma co wyjmować całego rozległego systemu korzeniowego. Oczywiście nie mówię o roślinach typu rotala.

W przypadku roślin rozetowych należy podnieść roślinę na tyle, aby odsłonić kawałek wiązki korzeniowej i odciąć nad podłożem. Nie ma potrzeby wyciągania całości.

Inekane napisał(a):Miałam (a właściwie mam) w 112l hygrophila polysperma, ucięłam przy podłożu i już drugi raz odrasta... jedynym sposobem na ten chwast to wyrwać i nie ma jak inaczej.

Podobny problem miałem z Cryptocoryne Wendtii Brown. Młode roślinki wyrastały wszędzie, na całej powierzchni akwarium i trzeba było cierpliwie je wycinać. Próba wyrwania oznaczałaby podniesienie całego dna.

Kadazan

31 maja 2013, 10:48 Co pod piasek kwarcowy?.  (#18)  

Dzięki! Ile w takim razie cm. dać tej ziemi pod piasek?. I płukać przed włożeniem do akwa?. Mam taką w worku ze sklepu.

rafal90

31 maja 2013, 12:05 Co pod piasek kwarcowy?.  (#19)  

rafal90 napisał(a):Dzięki! Ile w takim razie cm. dać tej ziemi pod piasek?. I płukać przed włożeniem do akwa?. Mam taką w worku ze sklepu.

Warstwa ziemi powinna mieć mniej więcej 2cm i na to 3-8cm drobnego żwiru. Nie płucz ziemi (?). Worek z ziemią najlepiej jakbyś otworzył ze dwa tygodnie przed zalaniem akwarium. Możesz też rozłożyć ziemię na jakiejś płachcie do wyschnięcia.

Kadazan

31 maja 2013, 17:18 Co pod piasek kwarcowy?.  (#20)  

Dzięki!. W takim razie już ostatnie pytanie i nie zawracam wam dupy. Przy standardowym oświetleniu i nawożeniu kulkami glina torf + dołożeniu ziemi ogrodowej, jest sens dodawania jakiegoś nawozu w płynie?. Jeśli tak, to jakiego i w jakiej dawce?. Z góry dzięki.

rafal90

Powrót do Podłoże

Powiązane tematy

YouTube

Jak wymienić piasek na aktywne podłoże (Advanced Soil) w akw

tomasz bracki w Podłoże · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5115
Cześć, Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
20231114_105736_Easy-Resize.com (1).jpg

Czarny żwirek kwarcowy który?

GOLUMN w Podłoże · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 8525
Witam wszystkich. Chciałbym po zlikwidowanym akwarium malawi założyć zbiornik ogólny. Będzie do akwarium Aquael Glossy 260 l.Na dno chcę dać ziemi ogrodowej i na to czarny żwirek kwarcowy. Robię to p...
YouTube

Ceramika czy lawa pod podłoże

Adagrande w Podłoże · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8953
Zakładam akwarium w stylu iwagumi. Będę używał podłoża aktywnego. Chcę miejscami podnieść podłoże używając innego materiału żeby oszczędzić podłoże aktywne. Tak jak na filmiku Tylko jako wypełnienie ...
YouTube

Tropica soil jako podłoże. Co dać pod spod?

dzidek8989 w Podłoże · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17230
Chce użyć do 125 litrowego akwa podłoże tropica soil i zastanawiam się co dać pod żeby zaoszczędzić troche.

Podłoże aktywne plus piasek koralowy

marlowe w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2815
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1721
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Podsypka pod podłoże aktywne?

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3921
Kupiłem sobie nowe akwarium o wymiarach 60X35X35. Niestety chyba coś mnie zamroczyło przy zakupie podłoża aktywnego (NEO Soil Plant Brown 8l) i kupiłem go za mało :( Wg kalkulatora wychodzi mi, że będ...

Biały piasek opinie - utrzymanie czystosci...

Borys w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3726
Witam, chciałem założyć prosta aranżację z niewymagającymi roślinami i myślalem, o białym piasku, bo trochę dość mam trawnika. I teraz nie wiem, czy nie wkopuje się w jeszcze gorsza zmorę? :) Trawnik...

Co sypać pod podłoże aktywne?

Wojo09 w Podłoże · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 13091
Hej, zakupiłem podłoże Dark Soil z tego co czytałem proponuje się dać na spód podsypkę, żeby podłoże dłużej funkcjonowało. Ktoś coś może polecić?

Seachem Flourite Black - co pod spód ew. jakaś alternatywa

biju w Podłoże · Odpowiedzi: 52 · Wyświetlenia: 20340
Witam To moja pierwsza przygoda z roślinniakiem. do tej pory funkcjonowały u mnie biotopy Tanganika. Akwa spore bo bo powierzchnia dna to 200x40 cm Szukam podłoża które będzie najmniej problematyczne...

Statystyki

Ten temat przegląda 299 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 299 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.