Jakie rośliny do "podcinania-koszenia"??
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Chciałbym zapytać Was jakie polecacie rośliny na 1, 2 i 3 plan do podcinania? Akwarium jest narożne około 70L, światła 2x24W, CO2 i żwir. Chciałbym takie rośliny, żeby ich nie wyrywać po tygodniu - 2 - i od nowa sadzić końcówki a tylko podcinać - coś typu Micranthemum umbrosum. Proszę o pomysły 
-

hcl
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Siedlce
E. parvula - to jest dopiero prawdziwe koszenie  Dalej: microsoria, bolbitisy, żabienice, Sagittaria subulata, Utricularia graminifolia, duży heniek, mchy, anubiasy...
Ostatnio edytowano 30 kwi 2013, 21:28 przez Inekane, łącznie edytowano 1 raz
-

Inekane
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bolesławiec
Parvula na tak. Mam rozumieć, że sagitarię też się tak "kosi"?? Utricularia graminifolia faktycznie ładna - nie pomyślałbym, że ją też można ciąć tak samo jak microsoria czy bolbitisy - 1 czytam  . Kolejne pytanie -  - kto ma (przy okazji wycinki) wymienione rośliny (poza żabienicami, sagitarią bo mam, mchami, i anubiasami)??
-

hcl
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Moim skromnym zdaniem utricularii kosić po prostu nie trzeba (i wygląda wtedy ładniej) - jeśli dla Ciebie 2,5-3cm trawnik nie jest za wysoki. Sagittarię można spokojnie przycinać (ostrymi nożyczkami!). Żabienice, microsoria i inne podobne nejlepiej kształtować przez usuwanie źle wyglądających/starych/za dużych lisci. Zapomniałam jeszcze o hydrocotyle sp. japan 
-

Inekane
●
Czy urticularia jest trudną rośliną?? A wysokość taka jest jak w sam raz, więc może być.
-

hcl
●
Jak dla mnie dość chimeryczną. Ma bardzo delikatne i malutkie korzonki więc trzeba uważać. Zanim się dobrze nie ukorzeni warto być oszczędnym ze świeceniem, później wymaga sporo światła i CO2. Lubi tez P wg. moich obserwacji.
-

Inekane
●
Powiązane tematy
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg
Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośliny pływ...
roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-akwariowe-2606-1-093d0b8be7d872b6bc8e9b90c9a9f984.jpg
Zapraszamy Was do skorzystania ze świezych dostaw roślin akwariowych, które do...
Poniżej link do filmu
zapraszam
GregorB
Witam
Jak w temacie, od jakiegoś czasu zauważyłem że rośliny nie pobierają nawozów postanowiłem to sprawdzić i przez tydzień nic nie wlewałem i ku mojemu zdziwieniu stężenia pierwiastków stoją w miejs...
Witam
Pytanko, czy regularnie umieszczając kapsułki pod roślinami i kulek gliniane torfowych możemy wyeliminować nawożenie do słupa wody? Czy samą ta metoda jest szansa uniknięcia glonów? Rośliny malo...
Gnijące rośliny – przyczyny klęski?
Witam wszystkich serdecznie (i z pokorą). Jako totalny amator, który wie niewiele, nie nawozi CO, nie stosuje profesjonalnego podłoża ani też nie mierzy parametrów...
Witam
Jak w temacie Rozpadaja mi się dwie rośliny, reszta roślinek ładnie rośnie tylko w tych dwóch odpadają liście.
Podłoże ziemia ogrodowa i kulki
co2 z bimbrowni
Witam wszystkim mam problem w moim zbiorniku.
Posiadam akwarium 180L, podejrzewam, ze mam okrzemki. Jak się ich pozbyć?
P odłoże - Aqua Soil Amazonia ADA
N aświetlenie - 2 x 45W 12h (9-21)
Co2 sy...
Akwarium 60x35x45h
Oświetlenie 2x24W T5
Unimax 250 + CO2 rozpuszczane przez filtr narurowy - wkłady bioceramika
Podłoże piasek + kulki GT
Nawożenie solami
Rośliny :Hedyotis Salzmani-lewa, pogostemo...
Po jakim czasie rośliny w akwarium zaczynają odbijać ? Założyłem swoje we wtorek i narazie nie wyglądają jakby rosły .
|
|