brak mi już pomysłów co może dolegać moim roslinkom
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Witajcie! Zacznę od tego ze nie chce! Naprawdę nie chce Wam zawracać głowy ale już mam pustkę w głowie:| Większość starych liści na wszystkich moich roślinach wygląda mniej więcej tak! : http://imageshack.us/photo/my-images/28/listek1.jpg/http://imageshack.us/photo/my-images/803/listek2.jpg/W niektórych przypadkach wygląda to znacznie gorzej. Co to może być? Potas? Żelazo?CO2?? Trochę info na temat zbiornika: 45l(50x30x30) siwtalo 2x14w+diody dla doświetlenia wizualnego(czas świecenia około 10h) CO2 z butli (włączane 1h przed światłem i wyłączane 1h przed zgaszeniem) Podmiany wody robię co 6 dni i od 3 tygodni stosuje wodę z RO + mineralizator(10l=10ml mineralizatora, według zaleceń producenta) do tego dolewam 5ml profito+ dziennie 2ml carbo(aqua art) Wydawało by się ze robię wszystko dobrze(albo i nie?) a jednak cos jest nei tak! P.S!! O filtracji nic nie napisałem!:D na zewnątrz jest Mutlikani 800(4 kubełki a w nich od dołu : gąbka >wata>ceramika>ceramika>ceramika) w środku jako typowy filtr mechaniczny jest aquael fan mini(pod nim jest dyfuzor, używam go trochę do rozprowadzania CO2 w akwarium) Pozdrawiam i liczę ze podpowiecie mi coś mądrego!!
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
nie wiem czy to problem u mnie, ale nie otwierają mi się Twoje linki
-

ArturI
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Cegłów
pierwiastki mobilne: • azot (N) • fosfor (P) • potas (K) • magnez (Mg)
I te liście pokazują: braki azotu - stare liście żółkną, młode są zielone, brzeżna martwica liści braki fosforu - brzeżna martwica liści braki magnezu - chloroza międzyżyłkowa
I pytanie, czemu nie stosujesz makro, szczególnie przy podawaniu co2 i takim świetle?
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie stosuje makro bo testy mówią mi ze mam PO4 około 1,5ppm NO3 około 20-40(trudno odczytać ze skali barw) Magnez i potas jest podawany przy podmiance wody (mineralizator firmy POCH niebieski) Możliwe ze 2 tygodnie temu lekko przedawkowałem MG.Potas według testu mam na poziomie 20ppm(zastanawiam się czy nie za dożo?)
-

Tomek_89
●
Jest taki stary sposób na twoje zmartwienie. Zrób sobie dwie duże podmiany co najmniej 50% każda i zresetujesz swoje błędy w nawożeniu(podmiana,dzień przerwy i kolejna podmiana). W tym czasie nie nawozisz makro,dobę po ostatniej podmianie zrób testy NO3 i PO4 w razie czego wyrównaj stosunek N/P. Nie przesadzaj z potasem. Co2 załączałbym na twoim miejscu co najmniej na 2-3h przez zapaleniem światła a gasił razem z oświetleniem. Nie da się jeździć autem na oparach paliwa,i prowadzić akwa bez problemów tak nawożąc.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
Trochę to zagmatwane. To znaczy nie nawozisz makro od zawsze? Czy po prostu tak przenawoziłeś, że nie nawozisz? Bo stosujesz wodę RO i podmiany robisz co sześć dni, to skąd takie wyniki fosforu i azotu? Zrozumiałbym gdybyś nie robił podmian tak często lub stosował wodę kranową, a tak...Jedyne co mi się nasuwa to to, że masz dość mocno zaniedbany zbiornik, może przerybiony i zbyt dużo pokarmu dajesz, dokłada się do tego rozkład liści. Pomysł z podmianami jest dobry, musisz zresetować wodę.
-

AdamW
●
-
PO4 podniosłem z poziomu 0,5 do 1,5 żeby zachować jako taka równowagę miedzy N a P. Rybek faktycznie mam trochę dużo  no ale co mam je spuścić w WC? starałem się je komuś oddać ale nie specjalnie mam komu. Jedzenie raczej jest w porządku(rano i wieczorem sypie tyle ze zjadają to w kilka chwil) Ten restart wody mam zrobić najlepiej RO i rozumiem ze nie dodawać wtedy mineralizatora?? Potasu nie leje już wcale od co najmniej 3 tygodni.
-

Tomek_89
●
Tomek_89 napisał(a):Ten restart wody mam zrobić najlepiej RO i rozumiem ze nie dodawać wtedy mineralizatora??
Skąd taki pomysł i w czym ci przeszkadza mineralizator.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
Panie Tao sam mi radziłeś żebym zrobił restart wody! wiec chyba chodzi o to żeby doprowadzić wodę do stanu hmm jałowego? ( o ile tak to można nazwać)i wtedy od nowa zacząć nawozić ale już bez powtarzania błędów. No chyba, ze to wogole nie o to chodziło??
-

Tomek_89
●
Podmiany maja zredukować głownie nawożenie azotem ,fosforem i potasem a że redukuje również resztę makro i mikroelementów nie oznacza,że musisz rezygnować z mineralizatora.
-

tao
●
Tak jak pisze Tao, nie rezygnuj z mineralizatora. Tak widzę, że stosujesz Ro i czy aby nie rzuciłeś się na zbyt głęboką wodę. Musisz to sobie wszystko sam obliczyć. Jeśli masz czyste RO to mineralizator ustawi Ci wodę na jakimś poziomie kh - gh / ca - mg. Następnie najnormalniej w świecie musisz nawozić składniki makro i mikro, pamiętając o tym, że jakaś część magnezu już z mineralizatora jest w zbiorniku, tzn musisz zachować proporcje (także, w niektórych śladowe ilości mikro, no i potas). Dodatkowo jeśli nie nawoziłeś makro a masz tak wysoki azot to oddaj komuś nadmiar ryb, usuń rozkładające się liście ze zbiornika itd.
-

AdamW
●
-
Hmm Uruchomiłem dziś moje male laboratorium i oto jego wyniki: Ph-6,5-7 Kh-5 Gh12 Fe-0,5 PO4-1-1,5 NO3-5-10 K-20 NH3-0 CU-0
Dodam ze nie robiłem żadnej podmiany wody od ostatnich pomiarów NO3 i PO4. Ale ogólnie parametry wydaja się być dobre wiec jedyne z czym mogę kombinować to Magnez i wapn żeby poprawić jakoś moich roślin. Dobrze kombinuje?
-

Tomek_89
●
Tomek 26.04 napisałeś: Tomek_89 napisał(a):Nie stosuje makro bo testy mówią mi ze mam PO4 około 1,5ppm NO3 około 20-40(trudno odczytać ze skali barw)
Dwa dni później(dzisiaj) piszesz tak : Tomek_89 napisał(a):Hmm Uruchomiłem dziś moje male laboratorium i oto jego wyniki: Ph-6,5-7 Kh-5 Gh12 Fe-0,5 PO4-1-1,5 NO3-5-10 K-20 NH3-0 CU-0
Dodam ze nie robiłem żadnej podmiany wody od ostatnich pomiarów NO3 i PO4. Ale ogólnie parametry wydaja się być dobre wiec jedyne z czym mogę kombinować to Magnez i wapn żeby poprawić jakoś moich roślin. Dobrze kombinuje?
Czy wiesz co to oznacza?. Cudów nie ma na pewno nie w twoim akwarium. Rośliny w dwa dni zjadły tyle azotu a nie ruszyły fosforu. Nie będę głośno mówił co to znaczy domysł się sam to skłania do myślenia i wyciągania wniosków. Niestety ale kombinujesz jak przysłowiowy koń pod górę( nie myślisz i nie wyciągasz wniosków z własnych informacji ). Podmianki o których pisałem są nieuniknione,ale to ty decydujesz co robisz i komu ufasz. .
-

tao
●
tao nie musiałeś być aż tak brutalny!:D Nie ukrywam ze jestem ciemny z tej akwarystyki, Na dzień dzisiejszy wiem ze rośliny zjadły mi NO3 co jest chyba dobrym znakiem, zgaduje ze to przez spora ilość światła i CO2, ale czemu nie tknęły prawie PO4? Nie wiem, nie musicie mi tego tłumaczyć, najlepiej by było jakbyście podesłali mi jakiś ciekawy artykuł który mi to wyjaśni.
-

Tomek_89
●
Tomek_89 napisał(a):tao nie musiałeś być aż tak brutalny!:D
Krytyka pobudza do wysiłku ,zaangażowania i motywuje,dlatego z taką myślą właśnie pisze.Nie usiłuje nikogo obrażać, jeśli o to chodzi. Tomek_89 napisał(a):Na dzień dzisiejszy wiem ze rośliny zjadły mi NO3 co jest chyba dobrym znakiem
Niestety, ale tu się mylisz (nie zgadłeś). Nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem ,aby rośliny zjadły 20mg/l azotu w dwa dni to raczej nie możliwe. Jeżeli akwarium pobiera normalnie nawozy, jest to pobieranie zarówno azotu jak i fosforu. Przy zwykłym podłożu (nie jonowymiennym) powiedzmy tu przykład . Akwarium pobiera 10mg/l azotu tygodniowo to powinno pobrać 1mg/l fosforu. Stosunek jest ten zachowany zawsze,chyba że tak jak u ciebie dzieją się cuda i nie można uważać to za normalne zjawisko i wierzyć że to konsumpcja roślin. Co zatem jest powodem takiej sytuacji,moim zdaniem są trzy powody tego zjawiska: 1. przeterminowane,zawilgocone lub kiepskiej jakości testy. 2.nie potrafisz wykonać poprawnie test(tak jak instrukcja pisze) Jest to dość ważne aby pomiar był wiarygodny, wielu tą informację ignoruje. 3.brak wchłaniania nawozów przez rośliny,tu powodów może myć kilka od niedoborów po przedawkowanie. Wklej zdjęcie całego akwarium,jeśli to nie problem i nie dąsaj się bo się wzruszyłem twoim postem. Czuje się jak tyran a tylko chcę ci pomóc.
-

tao
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

Tomek_89
●
Nie przesadzaj z resetem,lepiej podmieniać po 50% tylko nie zapomnij powtórzyć ten proces w środę i obyś nic nie lał do akwa oprócz mikro do środy. Do tego czasu możesz sprawdzić skalibrować testy,lub zakupić nowe. Nie mam dostępu do tych zdjęć.
-

tao
●
tao napisał(a):Nie mam dostępu do tych zdjęć.
Kliknij po lewej stronie na: Continue to the media
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
msnolan napisał(a):tao napisał(a):Nie mam dostępu do tych zdjęć.
Kliknij po lewej stronie na: Continue to the media
Dzieki,podziałało Tomek_89 Co to za podłoże?
-

tao
●
Ziemia ogrodowa przykryta w połowie kamyczkami(prawa strona) i mniejszymi kamyczkami(lewa strona) czemu tak? nie wiem wiec lepiej nie pytajcie.
Co do wody to tak jak mówisz 50% pojemności akwarium i wleje tylko mineralizator, POCH niebieski(taki mam mineralizator) i według producenta woda powinna osiągnąć parametry:"Ca 38 ppm, Mg 12 ppm, K 20 ppm, Cl 6 ppm, Na 4 ppm, twardość ogólna GH=7, twardość węglanowa KH=5" wiec może lepiej go nie lać? zawiera K, wleje sobie lepiej profito, tak ze 3-5 ml
-

Tomek_89
●
Powiązane tematy
Polecam szczególnie od 1:19 ;-)
Szaman
Witam kolegów!
Jestem po raz pierwszy na forum, więc proszę o wyrozumiałość. Problem z moim akwarium polega na tym, ze od około dwóch m-cy moje rośliny przestały rosnąć i mają mocno zniekształcone li...
Dwa miesiące temu założyłem akwarium. Nie miał to być roślinniak, ale jakieś rośliny chciałem mieć. I tu zaczęły się problemy.
Akwarium 54l
Światło 10w LED w pokrywie aquael
Filtr fzn 2
Temperatura 2...
Image1462825821.319818.jpg Image1462825829.765016.jpg
Witam,
Mam uruchomione akwarium od 7 tygodni. Ma to byc ogolny-rosliniak (z naciskiem na rosliniak jak sie uda). Wiec do rzeczy:
Chcialbym na "ala" pierwszy plan ewent drugi posadzic duzego ...
Od razu powiem że mnie strzela nie powiem co, BO akwarium wystartowało 4 dni temu, podłoże nowiusieńka ADA amazonia, światło 0,3 a po 3 dniach 0,4 W/L w ledach białych,blue,red, co2 bardzo dużo bo ryb...
DSC_0015.JPG
na tym zdjęciu liście są brązowe a ciut niżej liście są intensywnie zielone
DSC_0026.JPG
ta sama roślina tylko że te liście są w niższym poziomie i robią się przezroczyste , gniją i od...
tak jak w temacie... co bak jednej ? zaczynaja jej brazowiec liscie... nawoze easy life carbo fosfo ferro i profito po 2ml dziennie... swiatlo 11h dziennie . podloze zwykle bez nawozow
Akwarium: 100x40x50h
Założone 10-01-2014
Podłoże: JBL AquaBasis Plus a na to JBL MANADO
Oświetlenie: 2x30
Ogrzewanie: tak
Technika CO2: butla ciśnieniowa - szklany dyfuzor - 12h/dziennie
Podmiany:: 15...
Witam, obsadzielm akwa roslinami invitro. Co prawda staralem sie plukac dokladnie no ale nie udalo mi sie w 100% pozbyc tego zelu no i po zalaniu zbiornika widze ze w toni lub na roslinach sa male kaw...
|