Rośliny wychodzące nad tafle wody Jakie ?
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Rośliny wychodzące nad tafle wody Jakie ? Chciał bym mieć w swoim akwarium coś podobnego do wysp roślinnych lub roślin wychodzących poza lustro wody.Widziałem takie rośliny na rożnych filmach z akwariami Takashi Amano.
Czy może ktoś z was posiada wiedzę na temat takich roślin i ich uprawy ?
Jeśli możecie to podajcie ich nazwę może być też nazwa łacińska.
Z góry dziękuje za wasze odpowiedzi i rady.
-

kamil_waw
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa/Błonie
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiem na pewno,że wychodzi Rotala(całkiem fajne) Mi również podoba ją się te wyspy,ale nie mam doświadczenia z roślinami na d akwa,bo na razie nie mam i nie miałem roślinniaka,a obecnie pływają u mnie Paletki choć w niedalekiej przyszłości przy,przymierzam się do roślinnego.
-
p.Agassiza
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam, Ja próbuje zrobić wysepkę w moim akwarium. W tym celu użyłem Bacopy, a dokładnie odmiany Bacopa Caroliniana. Ma ona bardzo mocne łodygi i łatwo pnie się ponad taflę wody. To mogę polecić Ci z mojego doświadczenia. Pozdrawiam
-
Marcin1983PL
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Londyn/Bielsko-Biała
Chyba zbytnio nie nagnę prawdy, jeżeli powiem że każda roślina akwariowa może rosnąć zarówno w formie submersyjnej (podwodnej) jak i emersyjnej (nadwodnej). Sam temat był już wielokrotnie poruszany na forum. Na szybko można przywołać kilka roślin, które szybko same wychodzą ponad powierzchnię wody i bardzo ładnie rosną w emersie: wszystkie nadwódki - Hygrophila sp. Bolbits sp. Microsorium sp. Echinodorus sp. łodygowce, m. in. rotale, bacopy. Wszystko też zależy od warunków, jakie roślinom zapewnimy. Jedne będą rosły lepiej, inne gorzej. Dużo zależy od tego czy mamy pokrywę czy też akwarium otwarte. Jakim dysponujemy oświetleniem itp. 
-

droser
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Posiadam w akwarium Hygrophila lancea niedawno właśnie zaczęła mi wychodzić ze zbiornika,ale nie wyglądało to za ciekawie więc ją podciąłem.Z twoich propozycji bardzo spodobała mi się bacopa.sp i wszelakie odmiany rotali.Teraz ma słabe oświetlenie bo tylko 11W które było dołączone do krewetkarium aquaela.W niedługim czasie chciał bym dokupić Aquael DECOLIGHT DUO PLANT 2x11W
-

kamil_waw
●
Czy to jest dobry pomysł z tym oświetleniem.Dodam że to jest tylko 30l zbiornik.Więc malutki.
-

kamil_waw
●
do małego zbiornika polecam w emersie: -wgłębkę - micranthemum umbrosum (tworzy przepiękne "różyczki") - Hydrocotyle sp. japan Wszystkie wymienione rośliny świetnie rosną w emersie- nie potrzebują podłoza- świetnie rosną w dużym świetle- sprawdzone 
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
 By moonrider90 at 2012-02-06  [/quote]
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
http://www.hessler-markus.de/Bilder/Mic ... rosum2.jpgDziękuje z pomoc.Wgłębkę już mam,ale właśnie tego micranthemum umbrosum szukałem w połączeniu z wgłębka świetnie to wygląda.
-

kamil_waw
●
Właśnie coś takiego chciał bym osiągnąć jak pokazał moonrider Jeszcze się tak bardzo nie znam ale czy to nie jest micranthemum umbrosum ?
-

kamil_waw
●
Dziękuje za waszą pomoc  Ale mam jeszcze pytanie jeśli to nie problem.Czy do wyhodowania takiej wyspy potrzebny mi będzie korzeń wychodzący z wody czy jako podporę mogę użyć wgłębki ?
-

kamil_waw
●
Ja mam czerwonego lotusa co wypuszcza liście na tafle wody
-
Norbi85
●
Niestety lotos będzie za duży do mojej kostki.
-

kamil_waw
●
u siebie swojego czasu mialem korzen wystajacy z wody i na nim mialem obwiazany mech ktory byl zanurzony w wodzie i wychodzil po korzeniu nad tafle. calkiem fajnie to wygladalo i mech sobie radzil 
-
koscielski8
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi
RO -0003ppm wynik stały
Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm
Wo...
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają.
:|
Edit:
Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
Cześć,
Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Witam
Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
|
|