Rośliny wychodzące nad tafle wody Jakie ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny wychodzące nad tafle wody Jakie ?

Liczba wyświetleń: 9773·Odpowiedzi: 13
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
kamil_waw Warszawa/Błonie
Rośliny wychodzące nad tafle wody Jakie ? Chciał bym mieć w swoim akwarium coś podobnego do wysp roślinnych lub roślin wychodzących poza lustro wody.Widziałem takie rośliny na rożnych filmach z akwariami Takashi Amano.

Czy może ktoś z was posiada wiedzę na temat takich roślin i ich uprawy ?

Jeśli możecie to podajcie ich nazwę może być też nazwa łacińska.

Z góry dziękuje za wasze odpowiedzi i rady.

kamil_waw
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa/Błonie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wiem na pewno,że wychodzi Rotala(całkiem fajne) Mi również podoba ją się te wyspy,ale nie mam doświadczenia z roślinami na d akwa,bo na razie nie mam i nie miałem roślinniaka,a obecnie pływają u mnie Paletki choć w niedalekiej przyszłości przy,przymierzam się do roślinnego.

p.Agassiza
Ranga: Poznaje temat

Marcin1983PL Londyn/Bielsko-Biała
Witam,

Ja próbuje zrobić wysepkę w moim akwarium. W tym celu użyłem Bacopy, a dokładnie odmiany Bacopa Caroliniana. Ma ona bardzo mocne łodygi i łatwo pnie się ponad taflę wody. To mogę polecić Ci z mojego doświadczenia.

Pozdrawiam

Marcin1983PL
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Londyn/Bielsko-Biała

Chyba zbytnio nie nagnę prawdy, jeżeli powiem że każda roślina akwariowa może rosnąć zarówno w formie submersyjnej (podwodnej) jak i emersyjnej (nadwodnej).

Sam temat był już wielokrotnie poruszany na forum.

Na szybko można przywołać kilka roślin, które szybko same wychodzą ponad powierzchnię wody i bardzo ładnie rosną w emersie:
wszystkie nadwódki - Hygrophila sp.
Bolbits sp.
Microsorium sp.
Echinodorus sp.

łodygowce, m. in. rotale, bacopy.

Wszystko też zależy od warunków, jakie roślinom zapewnimy. Jedne będą rosły lepiej, inne gorzej. Dużo zależy od tego czy mamy pokrywę czy też akwarium otwarte. Jakim dysponujemy oświetleniem itp. :)

droser
Ranga: Aktywny użytkownik

Posiadam w akwarium Hygrophila lancea niedawno właśnie zaczęła mi wychodzić ze zbiornika,ale nie wyglądało to za ciekawie więc ją podciąłem.Z twoich propozycji bardzo spodobała mi się bacopa.sp i wszelakie odmiany rotali.Teraz ma słabe oświetlenie bo tylko 11W które było dołączone do krewetkarium aquaela.W niedługim czasie chciał bym dokupić Aquael DECOLIGHT DUO PLANT 2x11W

kamil_waw

Czy to jest dobry pomysł z tym oświetleniem.Dodam że to jest tylko 30l zbiornik.Więc malutki.

kamil_waw

do małego zbiornika polecam w emersie:

-wgłębkę
- micranthemum umbrosum (tworzy przepiękne "różyczki")
- Hydrocotyle sp. japan

Wszystkie wymienione rośliny świetnie rosną w emersie- nie potrzebują podłoza- świetnie rosną w dużym świetle- sprawdzone :)

moonrider
Ranga: Znający temat

Obrazek
By moonrider90 at 2012-02-06

Obrazek[/quote]

moonrider
Ranga: Znający temat

http://www.hessler-markus.de/Bilder/Mic ... rosum2.jpg

Dziękuje z pomoc.Wgłębkę już mam,ale właśnie tego micranthemum umbrosum szukałem w połączeniu z wgłębka świetnie to wygląda.

kamil_waw

Właśnie coś takiego chciał bym osiągnąć jak pokazał moonrider Jeszcze się tak bardzo nie znam ale czy to nie jest micranthemum umbrosum ?

kamil_waw

Dziękuje za waszą pomoc :D Ale mam jeszcze pytanie jeśli to nie problem.Czy do wyhodowania takiej wyspy potrzebny mi będzie korzeń wychodzący z wody czy jako podporę mogę użyć wgłębki ?

kamil_waw

Ja mam czerwonego lotusa co wypuszcza liście na tafle wody

Norbi85

Niestety lotos będzie za duży do mojej kostki.

kamil_waw

u siebie swojego czasu mialem korzen wystajacy z wody i na nim mialem obwiazany mech ktory byl zanurzony w wodzie i wychodzil po korzeniu nad tafle. calkiem fajnie to wygladalo i mech sobie radzil :P

koscielski8
Ranga: Początkujący

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1759
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2521
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 743238
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5967
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1333
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...

Pompa do usuwania wody

Przemek1979 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1569
Cześć, Szukam informacji dotyczących pompy do pomian wody. Bym mógł z salonu wypompować część wody prosto do łazienki lub np. Na taras dzięki długiemu wężowi. Ktoś mógłby wskazać jakiś swój przykład ...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1668
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1297
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4986
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7220
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Statystyki

Ten temat przegląda 388 użytkowników w tym 2 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 386 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.