Automatyczny karmnik dla ryb
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Temat wczoraj zniknął, jeszcze raz wrzucę, jeżeli można. Mam akwarium 112l ze standardowa pokrywą (2 otwory do karmienia ryb) W planach zakup automatu karmnika.
Pytanie dla doświadczonych w tym zakresie, czy takie coś się sprawdzi:
Może są jakies lepsze, proszę o wypowiedzi.
- Załączniki
-

- 2015-08-04_213503.jpg (65.8 KiB) Przeglądane 7330 razy
-
Casteleman
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mam dokadnie taki sam i nie uzwam bo nie mam miejsca na karmik czyli muszę mieć jedną klapę cały czas otwartą. Poza tym na dłuższy czas to karmik sie nie sprawdza gdyż suszone jedzenie bardziej brudzi wodę.Ten karmik co chcesz kupić ma baterie na 2 tygodnie a Juvel na 30 dni starcza co jest warto uwzględnić podczas wyjazdu na wakacje.
Wszystko zależy od twoich potrzeb ale ja osobiście preferuje mrożonki i przy obfitym przekarmianiu nie mam większych problemów z glonami.
-
Norbi85
●
U mnie ten karmik podawał około miesiąca i baterie nie wysiadły. Z tego co pamiętam to nie bardzo jest go jak zamontować. Można ago przykręcić do szyby ale do otworu do karmienia nie ma jak. Mam jeszcze EHEIMa i ten ma możliwość przyczepienia na rzep. Nie jest to idealne rozwiązanie gdyż rzep jest mały i trzyma słabo aczkolwiek po dobrym ustawieniu karmik się nie przekręca. Porównują te co mam to zasadniczych różnic nie ma poza wielkością i hałasem (chińczyk jest zdecydowanie głośniejszy i większy).
126l: A. agassizi, Poecilia wingei, Corydoras pygmaeus WF, Pseudomugil Gertrudae, Atyopsis moluccensis
10l: Różowe zatoczki na parapecie, świderki i Neocaridina heteropoda var. blue "Blue Pearl"
-
don_Vall
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
To co proponujecie na dłuższy dwutygodniowy urlop? Sąsiada? Ja wolałbym jakiś sprzęt jednak. Automat i nie zapomni dać papu 
-
skaner1
●
- Ranga: Początkujący
Karmniki doskonale zdają egzamin. Napisem już wyżej.
126l: A. agassizi, Poecilia wingei, Corydoras pygmaeus WF, Pseudomugil Gertrudae, Atyopsis moluccensis
10l: Różowe zatoczki na parapecie, świderki i Neocaridina heteropoda var. blue "Blue Pearl"
-
don_Vall
●
- Miasto: Warszawa
skaner1 napisał(a):To co proponujecie na dłuższy dwutygodniowy urlop? Sąsiada? Ja wolałbym jakiś sprzęt jednak. Automat i nie zapomni dać papu 
Nie,nie zdecydowanie sprzęt. Jest jednak bardziej niezawodny niż ludzie 
-
Hulkie
●
Jesli to max 2 tygodnie, to taka glodowka bedzie czyms normalnym...przynajmniej w naturze:)
-

KoninX
●
- Miasto: Jaworzno
a do 25l oplaca sie kupic taki karmik?
-
Przesmo84
●
Używałem karmnika dokladnie 2 razy z powodu wyjazdu. karmnik zamontowany na pokrywie w przeznaczonym do tego otworze. Za kazdym razem po przyjezdzie karmnik byl zawilgocony, co doslownie sklejało pokarm w płatkach przy wylocie uniemożliwiajac jego podawanie. Przyczyną tego bylo parowanie wody przez otwor w pokrywie która osadzala sie w dolnej częsci karmnika. Stosowany karmnik Juwel wraz z pokrywą Juwel.
-

flyingcircus
●
Też podczas wyjazdów używam karmnik Juwel-a, a żeby nie mieć takiego efektu jak wyżej ustawiałem go na 3h po włączeniu światła dzięki czemu zawilgotniały po nocy krmnik wyschnął od ciepła wydzielonego przez świetlówki Pozdrawiam Łukasz M.
-

Yabby
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Może odświeżę temat. Noszę się z zamiarem zakupu jakiegoś karmnika ponieważ czeka mnie w najbliższym czasie kilka wyjazdów wraz z własnym ślubem w którym nie będzie możliwości aby ktoś podchodził do akwarium. Czy ktoś poleca jakieś rozwiązania czy mimo wszystko przy tygodniowym wyjeździe olać sprawę i przegłodzić ryby??
-

Matrial
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Poznań
Jako że mam zestaw od Juwela, to i karmnik też od Juwela. Używam go tylko gdy nie przebywam w domu pow. 3 dni. Możliwości konfiguracji minimalne, ale urządzenie niezawodne.
-
Anonim 33861
●
Ja też pozwolę sobie odświeżyć temat. Posiadam karmnik ponieważ pracuję za granicą a akwa jest w Polsce. Stosuję taki karmnik jak na foto "Hopar" wyjeżdżam na dwa lub trzy miesiące. Karmnik działa tak długo jak baterie, jest błąd w opisach na aukcjach internetowych że karmnik działa tyle a tyle. Ja mam akumulatorki 2300 mA i jak przyjeżdżam nawet po trzech miesiącach karmnik jeszcze działa, gorzej jest z karmą bo w tym karmniku na 60 żyworódek karmy starcza na 6 tygodni. Trzymam z tego względu żyworódki bo mam akwarium z roślinnością gdy karma się skończy to żywią się glonami. Do karmnika dorobiłem takie ustrojstwo jak na foto, karmnik położony jest na pokrywie około 10 cm na lustrem wody i nigdy nie było problemu z wilgocią. Takie rozwiązanie stosuję od 4 lat, na początku używania trzeba go sprawdzić aby dostosować odpowiednią dawkę, ponieważ podawanie jest nie precyzyjne i powodowało różne problemy bo pokarm zanieczyszczał wodę. W tym celu ja go włączałem 20 razy aby sprawdzić dawki.
-

Gizbern
●
- Miasto: Środa Wlkp
Powiązane tematy
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
Hej
Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-myfeed-2-d14b2aa2de9ff7881108785ac9c7a586.jpg
Unikalna technologia potrójnej ochrony pozwala na optymalne zachowanie jakości pokarmu, za...
https://www.facebook.com/reel/1407357533706732
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Dzień dobry
Wczoraj kupiłem artemie liofilizowaną Sery. Pokarm podałem rybom w dwóch akwariach. Kostki artemii rozdrobniłem w palcach (czystych). Były jednak widoczne większe kawałki, które ryby zjad...
Witam
Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...
|
|