Błędy językowe stosowane w akwarystyce - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Błędy językowe stosowane w akwarystyce

Liczba wyświetleń: 1794·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Pytanie do redakcji:
Bardzo często spotykam się z dziwną odmianą słowa akwarium np. akwarii w liczbie mnogiej, szczególnie w wypowiedziach starszych akwarystów.
Jaka jest poprawna forma odmiany - akwarii czy akwariów?
Odpowiedź redakcji roslinyakwariowe.pl:

Chcielibyśmy zwrócić uwagę na 3 najczęściej pojawiające się błędy językowe zarówno na naszym forum (gdzie jest to nagminnie tępione) oraz na łamach innych stron a nawet w prasie akwarystycznej: 

Odmiana słowa akwarium przez przypadki: 

liczba pojedyncza: akwarium 

mianownik - akwarium 
dopełniacz - akwarium, nie: akwariuma 
celownik - akwarium, nie: akwariumowi 
biernik - akwarium, nie akwariuma 
narzędnik - z akwarium, nie akwariumem 
miejscownik - akwarium, nie o akwariumie 
wołacz - akwarium 

liczba mnoga: akwaria 

mianownik - akwaria, nie: akwariumy 
dopełniacz - akwariów, nie akwarii, akwariumów 
celownik - akwariom, nie akwariumom 
biernik - akwaria, nie akwariumy 
narzędnik - z akwariami, nie akwariumami 
miejscownik - o akwariach, nie akwariumach 
wołacz - akwarium 

Filtr akwariowy - używamy zawsze formy filtr, nie filter 
Źródło: 
Tabele odmiany Jana Tokarskiego 
Programy publicystyczne prof Jana Miodka

Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20241206_123745.jpg

Nowy w akwarystyce

Milord_88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4434
Witam. Chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Jestem nowy i mocno zielony w akwarystyce, więc wszelkie sugestie co mogę zrobić lepiej bardzo miłe widziane. A więc. Mam akwarium od początków pazdzie...
IMG_0289.JPG

IKEA - patenty do wykorzystania w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 41645
ikea-pomysly.jpg Zapraszam do podzielenia się patentami z IKEA, które można wykorzystać w akwarystyce roślinnej. Powyżej pomysł forumowicza Zmoka na wykorzystanie uchwytów na nawozy na drzwiach sza...
YouTube

Błędy w aquascapingu

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4082
dc10bb189fb0d.jpg

Jakie błędy popełniłem ? Lista palących pytań od początkując

k0zz w Sprzątanie · Odpowiedzi: 65 · Wyświetlenia: 27856
Witam, Na początku chciałbym się przywitać, CZOŁEM ! wszystkim :) Dnia 5 marca odpaliłem swoje pierwsze akwarium. 1. Wymiary tego baniaczka to 100x40x50 2. Moc i rodzaj oświetlenia 2 x T8 30W. Po tyg...

Bakterie stosowane przy podmianach

Yorgi w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6232
Zastanawiam się czy nie zacząć stosować bakterii przy podmianach. Dla spokoju ducha - takie dmuchanie na zimne. Zbiornik dojrzały. Opinie na internetach są różne. Jedni polecają, piszą że to podstawa...

Glony nie do opanowania, podstawowe błędy, czy już 3ci res?

diuk w Glony · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 4980
Witam. Jest to moje pierwsze akwarium, pojawiają się w nim nieustannie glony, na podłożu i przechodzą na rośliny, na liściach płaskich pojawiają się glony z powiewającymi nitkami i skupiskami twardszy...

Akwaria 90x45x45 standardem w akwarystyce roślinnej

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6348
Jak donosi japońska firma Aqua Design Amano - akwaria o długości 90cm stanowiły 20% spośród akwariów zgłoszonych do trzech ostatnich edycji Konkursu ADA. Wśród akwariów o długości 90cm dominowały z...

Jakie błędy w nawożeniu?

Anonim 35418 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1629
Witam. Na innym forum zamieściłem problem z którym się borykam ale w związku z tym, że RA to głównie rośliny i o roślinach pomyślałem, że może ktoś ma/miał podobne problemy z roślinami. W sumie temat ...

Czy można używać w akwarystyce technicznego co2?

Usunięto użytkownika 31012 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1928
Po użyciu ostatniej butli którą użytkowałem prze ponad rok miałem taką tłustą maź na tafli i sam nie wiem czy to aby nie z co2, dla pewności w punkcie gdzie wymieniłem ja na nową, zaznaczyłem że ma by...

znaczenie filtra DI w akwarystyce roślinnej

kichnu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2615
Witam. Z tego co mi wiadomo RO zatrzymuje 90-95% rozpuszczonych substancji w wodzie. Po dodatkowym przefiltrowaniu przez DI otrzymujemy praktycznie chemicznie czyste H2O. Czy te kilka procent pozosta...

Statystyki

Ten temat przegląda 407 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 407 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.