Zwalaczanie cyjanobakterii i glonów. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zwalaczanie cyjanobakterii i glonów.

Liczba wyświetleń: 2777·Odpowiedzi: 4
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam, w jaki sposób skutecznie pozbyć się cyjanobakterii? Nie używam w moim akwarium żadnych nawozów, mam tylko substrat pod żwirem ale cienką warstwę żwiru (3cm z przodu-7cm z tyłu) Postanowiłem pogrubić podłoże, zamówiłem taki sam żwir jaki mam. Moje pytanie jest takie - czy jak wypłukam nowy żwir i włożę do akwarium toczy to dobry pomysł? Nie chcę wymieniać całego z substratem bo akwarium założyłem w lutym.

Co może być przyczyną, że nurzańce, inne różne trawki i mikrosorium rosną ładnie, małe roślinki trawnikowe też a limfofilia padła?

bojownik1987
Ranga: Początkujący

Balterie masz w calym akwarium a nie tylko na zwirku. To co wpada najbardziej w o oko to ich najwieksze kolonie. Przysypanie zwirkiem nie rozwiaze problemu, bo osiedla sie na nim od nowa. Poza tym rozwiazanie tkwi w nawozeniu. Wskazowki do poprawy sa w opisie stanu roslin. Nurzance pobieraja duzo no3 i ladnie rosna do tego potrzebuja po4 wiec je wychwytuja ze slupa wody. Brakuje tego po4 dla reszty roslin a cyjanobakterie pojawiaja sie zazwyczaj w baniakach gdzie fosfor jest bliski zeru. Zwieksz po4 od razu zaciemnij baniak na 3 dni. Podawaj po4 w czasie zaciemnienia. Potem wymien polowe wody i nie zapomnij o podaniu nawozow po zbadaniu parametrow wody.

rem2dy

Sinice musisz odsysać z dna tak często jak się pojawiają dobre rezultaty daje lampa UV ponieważ niszczy zarodniki sinic a co za tym idzie zapobiega osiedlaniu się nowych kolonii ponadto musisz utrzymywać filtr w czystosci ale tak żeby nie niszczyć pożytecznych bakterii zamieszkujących jego złoża

masz tu linka do tematu https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 13421.html

pagu
Ranga: Znający temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
też mam lampe uv i nie jest najgorzej

Sabcia

Sabcia napisał(a):też mam lampe uv i nie jest najgorzej

A jakiej firmy masz te lampę bo poszukuję czegoś podobnego?

Komra

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kolorystyka roślin i glonów (film)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 7270
4bd5ae5005b0ea3d5843864aaaff3204.jpg

Pędzel ADA PRO-BRUSH do usuwania glonów

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 10632
probrush.jpg Firma Aqua Design Amano wprowadziła do oferty nowość w postaci pędzla PRO-BRUSH. Narzędzie o twardych włosach przypominających szczotkę, przeznaczone jest do usuwania glonów z kamieni ...
1.jpg

240L START i krok po kroku :D POMOCY ATAK JAKIŚ GLONÓW

volt700 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 32 · Wyświetlenia: 10190
Witam Wszystkich (zmieniłem temat :D) 5 miesiąc po starcie MAM PROBLEM Z GLONAMI TYLKO NIE WIEM CO TO: MYŚLICIE ŻE TO SINICE ? OTOSKÓW NIE mam co nie kupię to padają! Za to mam ok 30 ammano + 30...

Jak wyczyścić stary korzeń z glonów?

Wawzy w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 20738
witam, wzbogaciłem się o korzeń z drzewa tekowego sporych rozmiarów waga około 8kg korzeń był już akwarium i jest tonący, jednak na jego powierzchni zauwazyłem glony, i tu moje pytanie jak go odkazić...

Czyszczenie kamieni i korzeni z glonów

Gość w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 16229
W weekend likwiduję (tymczasowo) akwarium. Nie mam już do niego siły, ale jak tylko zrobi się cieplej to zamawiam u kogoś rośliny i startuję na nowo. ;) Do tego czasu muszę coś zrobić z korzeniami i k...

Garbniki i kwas humusowy - naturalne zwalczanie glonów?

krisppl w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 11504
Witam, mam pytanie odnośnie "uzdatniania" wody w garbniki i kwas humusowy. Jest to naturalne zwalczanie glonów w akwarium... Mam szypułki żołędzi - zebrałem ich w tym roku dość sporo wiec c...

Jak uniknąć ataku glonów na starcie?

Madziara w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1873
Aktualnie posiadam 1,5 roczny zbiornik 54-litrowy ale z tydzień startuję ze 128 litrów. W zasadzie wszystko już kupione, ale boję się glonów na początku. Narazie pomysł mam taki, że daję sporo roślin,...

Statystyki

Ten temat przegląda 413 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 413 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.