Fotorelacja z zakładania zbiornika 450l - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Fotorelacja z zakładania zbiornika 450l

Liczba wyświetleń: 1645·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

Obrazek

Objętość: 450l
Wymiary: 150x50x60
szkło: standardowe
oświetlenie: 3x150W HQI
filtracja: następca fluval 205, fluval 305
ogrzewanie Jager 300W
Szafka: przygotowana na wymiar i pod kolor pozostałych mebli
Otwory wykonano z prawej strony aby uniknąc ekspozycji jakichkolwiek kabli przy akwarium.

Chcesz założyć akwarium z pomocą naszej firmy? Skontaktuj się z nami tutaj

opieka nad akwarium: Grzegorz Mosurek

Obrazek
Poprzednia wersja akwarium

Obrazek
Zdjęcie z boku

Obrazek
Należy usunąć wysztkie elementy dekoracyjne porażone glonami oraz wyeliminować stare podłoże

Obrazek

Obrazek
Całe podłoże zostało starannie usunięte

Obrazek

Obrazek
Miejsce na którym stawiamy szafkę powinno być czyste i pozbawione drobin np. żwiru, które mogą wpłynąć na prawidłoze poziomowanie akwarium

Obrazek
Sprawdzamy dokładnie, czy nasza szafka trzyma poziom i jest postawiona prostopadle w stosunku do pobliskiej ściany

Obrazek
Jednym z kluczowym elementów jest zabezpieczenie powierzchni pod akwarium. Przed ułożeniem maty, należy dokładnie wyczyścić blat szafki

Obrazek
Bardzo ważnym elementem kopozycyjnym jest dobranie forniru szafki akwariowej do pozostałego wystroju pomieszczenia. W tym przypadku fornir szafki został dobrany do mebli w pracowni klienta

Obrazek
Akwarium oczyszczone z osadów wapiennych przy pomocy preparatu Sera pH minus - należy uważać na plamy na ubraniach!

Obrazek
Akwarium już na swoim miejscu - pamiętajmy aby drzwi szafki mocować dopiero po zalaniu akwarium wodą

Obrazek
Po ułożeniu akwarium na macie, należy sprawdzić, czy podczas tej czynności nie przesunięto szafki

Obrazek

Obrazek
Wiercenie otworów na linki lampy HQI. Otwory należy bardzo dokładnie wymierzyć - lampa musi wisieć idealnie nad centrum zbiornika

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lampa podwieszona, kolejnym krokiem jest podłączenie elektroniki oraz odpowiednie zamaskowanie osprzętu

Obrazek
Próbne odpalanie lampy po zamontowaniu żarników

Obrazek
Jako warstwę wierzchnią wykorzystano przepłukany kilkukrotnie floran

Obrazek
Obrazek
Mocowanie microsorum i mchów

Obrazek
Mocowanie mchu do korzeni - nie można dopuścic do obeschnięcia plechy mchu - należy ją zwilżac co kilka minut w trakcie przygotowania aranżacji

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Mocowanie lampy HQI

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Szafka w całej okazałości - zamontowaliśmy półki które pomieszczą wiele akwarystycznych akcesoriów

Obrazek

Obrazek
W profesjonalnej szafce akwarystycznej znajdzie się miejsce na wydajną filtrację i system CO2

Obrazek
Po odpaleniu 2 żarników

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekObrazek

Obrazek

Chciałbyś założyć podobne akwarium, poradzić się, dołożyć nieco sprzętu? Skontaktuj się z nami a chętnie doradzimy co zrobić aby mieć efektowny zbiornik roślinny!

Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Marcin Zając - pokaz zakładania akwarium

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1281
Zapraszam do obejrzenia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
IMG_20240915_125340_1.jpg

Jakość klejenia zbiornika

paka747 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3463
Cześć,  Odebrałem ostatnio zamówiony zbiornik 300L. Klejony na zamówienie czarnym silikonem. Szkło od frontu opti. Grubość 10mm. Zastanawiam się nad jakością klejenia. W jednym miejscu warstwa silik...
Zdjęcie WhatsApp 2024-07-13 o 19.48.05_a119eace.jpg

450l -Skalary

piotreksliwa11 w Akwaria · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 8346
Witam tak jak pisałem w innym temacie w sprawie nóżek do szafki jak ogarnę to wstawię akwarium na forum, tak więc jest start 05.07.2024 Standardowa 450l. 150x50x60h Filtracja Aquael Ultramax 1500 I...
Image1722536282.962591.jpg

Czy filtr HBL 801 wystarczy do zbiornika o długości 60cm?

hector9 w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2007
Witam, posiadam zbiornik o wymiarach 60x40x40 (cm) i planuję zakup filtra sunsun HBL 801, ale czytałem w internecie artykuły, że HBL 801 to za mało do zbiornika 60 cm. Czy ktoś kto używał może mi dor...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1579
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

450l filtracja

bantu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2603
Witam, Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...

Restart zbiornika - dobór podłoża pod żwirek.

bpjl w Podłoże · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1718
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4949
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Rozmiar zbiornika

irezumi w Szkło i meble · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4492
Witam, od jakiegoś czasu kusi mnie powrót do akwarystyki po dobrych kilku latach przerwy. Rozważam zbiornik niewiększy niż 100 cm i tutaj mam dwa typy: 90x60x45 lub 100x50x50. Pytanie do Was, który by...

Filtracja do akwarium 450l

Micheyos w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2450
czy w akwarium 450l 150x50x60 starczyłaby filtracja aquael ultramax 1500 i turbo 2000 pod skalary i mieczyki?

Statystyki

Ten temat przegląda 548 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 548 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.