Napowietrzanie i warunki tlenowe w zbiorniku wodnym - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Napowietrzanie i warunki tlenowe w zbiorniku wodnym

Liczba wyświetleń: 3242·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
W odróżnieniu od atmosfery tlen w środowisku wodnym jest czynnikiem, którego ilość może ulegać bardzo silnym wahaniom – od kilkuset procent nasycenia do wartości zerowej, co wpływa ograniczająco na występowanie roślin wodnych. Tlen w wodzie pochodzi głównie z atmosfery i procesów fotosyntetycznych, a jego głównym konsumentem są heterotroficzne bakterie (stąd pojawiający się deficyt tlenowy przy dnie głębokich zbiorników).
Rozpuszczalność tlenu w wodzie przy temperaturze wody od 0° do 30°C i normalnym ciśnieniu barometrycznym 760mm słupa rtęci przedstawiono w tabeli 1 i na wykresie 1. W temperaturze 0°C znajduje się w wodzie prawie dwukrotnie więcej rozpuszczonego tlenu niż w temperaturze 30°C. Wynika z tego, że w wodach cieplejszych panują na ogół gorsze warunki tlenowe.

Natlenieniu wody sprzyja wiatr i zjawisko falowania np. przy bezwietrznej pogodzie pochodzi on głównie z procesów fotosyntezy.
Obrazek
Obrazek

Należy mieć świadomość powyższych zależności, szczególnie biorąc pod uwagę zużycie tlenu nie tylko przez bakterie, ale i same rośliny. Według Gessnera (1959) maksymalne zużycie tlenu w ciągu jednej godziny wyrażone w miligramach na gram suchej masy w wodzie nasyconej powietrzem u niektórych kwiatowych roślin wodnych wynosi (tabela 2):
Obrazek

Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

Film Aranż w zbiorniku firmy eheim 530 litrów

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1364
Hej Film po niemiecku. Pachi w akcji. Miłego oglądania. &t=?si=mffbW9p7BTZ3zMOp
YouTube

Film Aranż w zbiorniku 240 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1043
Hej Film po niemiecku 😁, ale warto zobaczyć końcowy efekt. Mi osobiście się ten aranż podoba. ?si=TD1HD0SsV0aj3Bpx
YouTube

Aquael turbo 500 i napowietrzanie.

aureum w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3124
Witam, W związku z podaniem leku CFM przy którym napisane jest żeby silnie na powietrzac, odłączyłem deszczownie i uruchomiłem bąbelki. Czy tak to powinno wyglądać? W toni pływa pełno mikrobabelkow. ...
akwarium.png

Niedobr Fe w nowowystartowanym zbiorniku

dapior w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4011
Witam, Mam prosbe o porade w kwestii nawozenia. W ubiegla sobote (6 dni temu) wystartowalem nowy zbiornik 240l: Podloze aktywne MaterSoil Woda RO DEMI mineralizowana: Qualdrop GH+ Plant do GH=8 Qua...
E9D99BBD-6845-4BA0-96F3-6139915FBAB9.jpeg

Wątpliwe rozprowadzanie CO2 w zbiorniku

rekordarek w Technika CO2 · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5645
Proszę o wskazówkę odnośnie rozprowadzania co2 w zbiorniku. Podaję ok 1,5 - 2 B/Sek, 24h, dyfuzor NEO (póki co ładnie działa bez przebić), umieszczony niedaleko wypływu ze skimmera, poniżej strumieni...

Napowietrzanie przez dyfuzor do Co2 - czy można

Ubot73 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7561
Dozuję Co2 z butli tylko w porze dziennej i jako że jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "technikaliów" widocznych w akwarium chciałem zapytać czy można przez ten sam dyfuzor napowiet...

Monte carlo i eleocharis acicularis mini w jednym zbiorniku

dzidek8989 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3923
Zastanawiam się czy jeśli posadze te dwie rosliny w jednym zbiorniku to czy w przyszłości one się nie pomieszają ze sobą. Monte carlo planuje dać na sam przod jako typowy trawnik a eleocharis na dość ...

Atak glonów w nowym zbiorniku

Mateoo95 w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4078
Witam moze mi ktos doradzić czego przyczyna i jak zwalczy te glony? Akwarium ma dopiero 3 tygodnie

Filtracja w zbiorniku roślinnym - podstawy

roslinyakwariowe.pl w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 38563
Jednym z pierwszych pytań które zadają mi doświadczeni akwaryści planujący swój pierwszy zbiornik roślinny jest: "Jaki rodzaj filtra powinienem kupić?" Najczęściej moja odpowiedź brzmi: &quo...

Leczenie ryb w zbiorniku z krewetkami

ace22 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6466
Witam Jak i czym leczyć ryby z pleśniawki w baniaczku w kturym są krewetki? Z tego co wiem wszystko co jest na miedzi odpada może macie jakieś doświadczenia i coś sprawdzonego. IMG_20200506_121537.jp...

Statystyki

Ten temat przegląda 729 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 729 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.