Jakie są różnice pomiędzy Bio Cube a Bio Rio? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Jakie są różnice pomiędzy Bio Cube a Bio Rio?

Liczba wyświetleń: 2165·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
P) Jakie są różnice pomiędzy Bio Cube a Bio Rio?

O) Oba wkłady służą do biologicznej filtracji i działają po zasiedleniu ich powierzchni przez bakterie.

Bio Cube, wytwarzany z polipropylenowej gąbki o dużej powierzchni, przystępnej dla mikroorganizmów. Dzięki temu filtracja biologiczna zaczyna szybko funkcjonować nawet w świeżym akwarium. Wkład ten z czasem ulega zanieczyszczeniu, dlatego wymaga częstej obsługi. Z drugiej strony, wulkaniczne granulki Bio Rio są dłużej zasiedlane przez bakterie. Wkład nie ulega jednak szybkiemu zanieczyszczeniu i wraz z zasiedleniem przez mikroorganizmy, filtracja biologiczna działa długo i stabilnie.

Bio Cube i Bio Rio można używać na różne sposoby, efektywnie wykorzystując ich cechy. Bio Cube jest skuteczny po założeniu akwarium, z czasem można go stopniowo wymieniać na Bio Rio. Przykładowo, filtr Super Jest ES-600 zawiera wkład Bio Cube i węgiel aktywowany. Po miesiącu wkład węglowy można wymienić na Bio Rio. Po kolejnym miesiącu Bio Cube również można zastąpić Bio Rio, co pozwoli na utrzymanie skutecznej filtracji biologicznej przez długi czas.

Źródło: AquaJournal...czytaj więcej

Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1803
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1348
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
IMG_20251109_135439_HDR.JPG

036l - Office Cube

spider72 w Akwaria · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 15611
Po długiej przerwie (12 lat ?) spowodowanej głównie brakiem czasu postanowiłem założyć sobie ponownie małą kostkę w swoim biurze, bo internet za mało mnie rozprasza w pracy ;) Sprzęt generalnie ten k...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 246762
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
YouTube

Oświetlenie do Juwel Rio 240L

pening270 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2740
Hej, chciałbym wymienić oświetlenie w zbiorniku, proszę was o doradztwo w co najlepiej zainwestować, aby nie wydać pieniędzy w błoto. Wymiary akwarium: 121x41x55 cm. Rośliny głównie anubiasy, limnophi...
0529E1C1-6405-44F4-9BB4-001BDF162DC7_1_105_c.jpeg

Kto zgadnie jakie to zabienice?

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3128
Mała zabawa dla rozruszania towarzystwa :)

Jakie ryby do bojownika

Lejla w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5438
Witam ,prawie dwa miesiące temu założyłam 100l akwa, pływają tam kirysy i krewetki na dniach wpuszczam bojownika i moje pytanie to jakie ryby można tu dać chce jeden gatunek małych ryb ale żeby to boj...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4410
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

Jakie przyssawki do grzałki Aquael Ultra heater ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2716
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14465
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Statystyki

Ten temat przegląda 443 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 443 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.