Sadzenie i przycinanie roślin w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Sadzenie i przycinanie roślin w akwarium

Liczba wyświetleń: 4153·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

Sadzenie roślin po zakupie i pielęgnacja w akwarium.

Obrazek   Przygotowanie roślin po otrzymaniu paczki

1. Wyciągnij roślinę z opakowania transportowego
odcinając jego dno.
2. Po wyciągnięciu roślin usuń koszyk oraz watę mineralną otaczającą korzenie. Resztki waty wypłucz pod bieżącą wodą.
W przypadku delikatnych roślin oraz gatunków o  drobnych korzeniach usuń delikatnie pozostałości waty za pomoca ostrego narzędzia.

Obrazek    Sadzenie roślin w akwarium
1. Duże rośliny rozetowe (Echinodorus, Anubias, Aponogeton, Nymphahea) należy sadzić w pewnym odstępnie od pozostałych roślin w akwarium za pomocą pincety prostej lub szczypiec do sadzenia roślin. Gatunki te tworzą nowe liście wyrastające ze środka rośliny, przez co rozsrasta się ona na boki wymagając przestrzeni w akwarium.

2. Rośliny takie jak Vallisneria czy Cryptocoryne czy trawnikowe odmiany Echinodorus, Lilaeopsis, Glossostigma, Hemianthus  chętnie porastają każdą wolną powierzchnię dna w akwarium.

Należy sadzić je za pomocą pincety zakrzywionej w niewielkich grupach pozostawiając przy każdej wolną przestrzeń dając roślinom szasnę na rozrost i pokrycie całej powierzchni dna.
Zalecamy sadzenie małych sadzonek w odległości ok 1-2cm od siebie. Po kilku tygodniach rośliny zarosną całą powierzchnię dna tworząc gęsty, atrakcyjny trawnik.
3. Rośliny łodygowe, które rosną w górę (Ludwigia, Rotala, Bacopa, Alternanthera, Cabomba, Myriophyllum, Limnophila, Hygrophila, Egeria) należy sadzić za pomocą pincety prostej w odległości 1-2 cm od siebie. Każdy boczny odrost można uciąć i zasadzić jak standardową sadzonkę - wyrośnie z niej okazała roślina.
Rośliny łodygowe należy zawsze sadzić w grupach (nie zaleca się tworzenia grupy z ilości mniejszej niż 7 sadzonek).
Obrazek  
  Przycinanie i pielęgnacja roślin
1. W przypadku dużych roślin rozetowych nalezy odcinać stare, pożółkłe liście ustępując miejsca nowym wyrastający ze środka rośliny.
Całe liście nalezy przycinać ostrymi nożyczkami do roślin wodnych najbliżej miejsca z którego wyrasta.
2. W przypadku roślin trawnikowych pielęgnacja polega równiez na ucinaniu starszych liści lub wyrównywania wysokości trawnika.
Uwaga: gatunki takie jak Glossostigma, Hemianthus, Eleocharis powinny być przycinane od góry (cięte jak standardowy trawnik) za pomocą zagiętych nożyczek do roślin wodnych.
3. Rośliny łodygowe należy skracać od góry za pomocą nożyczek prostych do roślin wodnych. Dolne części pozostawiamy w podłożu - rozkrzewią się tworząc pędy boczne, dzięki czemu utworzą jeszcze bardziej gęstą i zwartą grupę roślin.
Odcięte wierzchołki można wykorzystać jako nowe sadzonki i dosadzić obok za pomocą pincety prostej aby utworzyć jeszcze większą i atrakcyjniejsza grupę roślin.
Obejrzyj zakładkę akcesoria w celu zakupienia specjalnej stalowej nierdzewnej pincety i nożyczek do roślin wodnych.

Wszystkie produkty możesz obejrzeć tutaj

Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20111102_144931.jpg

Oświetlenie LED do akwarium roślinnego

TURYSTA w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 816548
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...
YouTube

Test roślin z 3 sklepów

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 442
1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198954
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1987
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20370
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1451
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 709
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...

Lampa do Głębokiego akwarium - 70cm

zygfryd1708 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2
Witam, szukam porad odnośnie doboru oświetlenia do akwarium o głębokości 70cm. Wiem że to głębokie akwarium na hodowlę roślin, ale nie planuję żadnych wysoko wymagających roślin, a i bez trawnika też...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 418
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Statystyki

Ten temat przegląda 464 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570987
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36931

•  Najnowszy użytkownik: grzegorz_gąsior

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 464 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.