Najważniejsze czynniki mające wpływ na rozwój glonów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Najważniejsze czynniki mające wpływ na rozwój glonów

Liczba wyświetleń: 20848·Brak odpowiedzi
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Obrazek
fot: ADA - Aqua Design Amano

1. Zbyt mała obsada roślin

2. Słaba kondycja roślin 

3. Niedobór makroelementów: azotu, fosfora i potasu

4. Brak nawożenia dwutlenkiem węgla lub zbyt małe stężenie CO2 rozpuszczonego w wodzie

5. Zbyt intensywne oświetlenie w połączeniu z powyższymi czterema punktami

6. Zbyt słabe oświetlenie w akwarium (poniżej 0.25W/l) - rozwój brunatnic i okrzemek

7. Żle dobrane oświetlenie (zbyt duży udział widma niebieskiego i czerwonego)

8. Zbyt długo włączone oświetlenie (maksymalny czas 11-12h)

9. Nadmiar substancji mineralnych w wodzie - zbyt dużo żelaza: rozwój krasnorostów

10. Nadmiar substrancji organicznych w wodzie (DOC) - mierzy się je specjalnymi testami

11. Zbyt częste grzebanie w podłożu i przesadzanie roślin

12. Przerybienie

13. Nadmierne karmienie ryb i krewetek

14. Zbyt wysoka twardość wody

15. Posiadanie kamieni zatwardzających wodę

16. Wysokie pH wody

17. Brak substancji garbnikowych w wodzie (korzenie, torf)

18. Zbyt intensywny prąd wody

19. Niedostateczna filtracja biologiczna (minimalny przepływ filtra to pełna objętość akwarium w litrach na godzinę)

20. Niedostateczna filtracja mechaniczna - fragmenty roślin i odchody ryb

21. Pozostawianie 'smieci' na powierzchni wody

22. Stosowanie węgla aktywnego w filtrze - bez regularnej wymiany tego wkładu

23. Stosowanie wkładów pochłaniających azotanay lub fosforany - bez regularnej wymiany tych wkładów

24. Brak regularnych cotygodniowych podmian wody (ok. 20%)

Wskazówki:

Walka z krasnorostami:
ich rozwój można zahamować preparatem Easy Carbo lub Seachem Fluorish Excel

Walka z okrzemkami:
ich rozwój można zahamować zniejszając porcje karmy dla ryb

Walka z brunatnicami:
ich rozwój można zahamować poprzez zwiększenie intensywności światła (zakup odbłyśników lub montaż dodatkowej świetlówki)
Czytaj węcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

639df487-9649-493b-aef2-682226fbcbf4.jpg

Rozpoznanie rodzaju glonów

filip_matłas w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 510
Cześć, jestem początkującym w tym hobby i mam problem z glonami. Chciałbym poprosić o pomoc w rozpoznaniu rodzaju glonów jakie pojawiły mi się w akwarium i jak sobie z nimi poradzić.
1.jpg

Pomoc w identyfikacji glonów (wgraj zdjęcie)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 3402 · Wyświetlenia: 1446631
identyfikacja-glonow.jpg Wątek do identyfikacji glonów. Wgraj zdjęcie i poproś o identyfikację glonów, następnie sprawdź skuteczną metodę zwalczania korzystając z poradnika
20250628_113227.jpg

Wysyp glonów w akwarium - potrzebne wsparcie

Akwarysta240 w Glony · Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12819
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
20241022_221131.jpg

Inwazja glonów

DexTrase w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2098
Witam. Od początku założenia akwarium czyli od pół walczę z glonami, jednak walka jest bezskuteczna. W akwarium jest inwazja krosnorostów, glonów nitkowatych, zielonego osadu na szybach i pewnie coś j...
20240428_143058.jpg

Identyfikacja glonów(?)

Jacaerys w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2335
Witam, Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi zidentyfikować dziwny nalot na roślinach? Jest to jakiś rodzaj glonów. Oprócz niego pojawiły się też glony na korzeniu. Akwarium jest nowe, ma jakieś 3 tygodn...
IMG_20230925_184351-01.jpeg

Pomoc w identyfikacji rodzaju glonów.

Milo85 w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1382
Witam wszystkich posiadam akwarium w których mam około 30-40 krewetek Red Cherry i kilkanaście głupików rozmiar akwarium to 40x25x25cm 25l Przed latem trochę zaniedbałem obowiązki nad pielęgnacją akw...
WhatsApp Image 2023-06-13 at 17.58.39.jpeg

ławice glonów w stawie po wyrobisku piasku

GrzegorzF w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2644
Staw ma 4 lata. Pierwsze te glony pojawiły się rok temu. W tym roku to już połowa stawu o powierzchni 1 ha. Co to za glon? W tym roku zmienił się odcień wody na jasno zielony. Woda jast nadal prz...
IMG_20230329_185117.jpg

Atak glonów

GenuineGinger w Rośliny · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4087
Część. Akwarium mam od około 3 tyg. Zakwit pierwotniaków mam za sobą. Teraz mam atak Rhizoclonium. Moje rośliny Cabomba - zyje Pogestemon - umarła Wglebka - obumiera Hydrocotyle - zyje Mchy java,...

Wpływ korzeni na przewodność

Benon w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4158
Witajcie. Mam nietypową sytuację. Kupiłem kilka sporych korzeni red moor (około 3kg na 100l akwarium) od innego akwarysty, były na tyle mokre, że tonęły więc od razu wrzuciłem je do akwarium. Przed...

Wpływ węgla aktywnego na glony

qqrq w Glony · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 11181
Chciałem podzielic sie z Wami pewnym spostrzeżeniem. Mam 2 akwaria - 100 litrów i 240 litrów Obydwa maja praktycznie to samo podłoże, te same rosliny, to samo nawożenie, ten sam węgiel w płynie,nawet...

Statystyki

Ten temat przegląda 680 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 680 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.