Halogen led 50w 6500K/4500L
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam potrzebuję porady czy 2 Halogeny 50 w led wystarczą na zbiornik 450L, przelicznik według firmy 50w=500w. Halogen jest firmy Led-Pol cena zabójcza ale jeśli sądzicie że sie spisze warto zainwestować. Na chwilę obecnom mam belkę 2*150w+2*54wT5. ale prąd kosztuje a efekt tylko w miejscu padania światła. A i jeszcze jedna ważna rzecz czy światło dotrze do dna?
Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuje.
-
Dan11
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Tarnów
tutaj masz temacik o halogenach..
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
jeśli prowadzisz akwarium roślinne to napewno Ci nie wystarczą na ten litraż, jeśli jakieś ogólne lub może biotopowe to efekt wizualny dla Twojego oka bedzie raczej bardzo dobry.. w każdym bądź razie z moich obserwacji wynika, żę w roślinniaku nie dadzą rady..
mam 20W takiego halogena powieszone nad 54 litrami w celach testowych i póki co tak naprawdę jeszcze nie wiem do końca czy światła jest wystarczająco.. rosliny co pradwa rosną ale bez szału a jak będzie z wybarwianiem, tego jeszcze nie wiem.. zielenina NIE bąbluję..
a i ten przelicznik to można sobie, wiesz.... 
-
zadymny
●
- Ranga: Stały bywalec
- Wspieram stronę kontem Premium
te 50W świeci jak 500W zwykłej żarówki chyba, nie można tego przyrównać do świetlówek~~~~
najprostsze co możesz sprawdzić to strumień światła, jeden led 50W da ci około 5000lm
ile otrzymujesz z obecnych świetlówek ???? poszukaj w necie ile lm dają
tu masz podobny baniak i ciut o barwie potrzebnej przez rośliny:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
matu napisał(a):te 50W świeci jak 500W zwykłej żarówki chyba, nie można tego przyrównać do świetlówek~~~~
Do zwykłych żarówek to się zgodzę.Ja wszystkim powtarzam,że nie lliczy się ilość watt a strumień świetlny lm.Ten halopack ma 4500lm czyli tyle co 2x30W świetlówka T8 (wyszło mi to z przelicznika świetlówki 30W-która ma 2500 lm)
Jeśli chciałbyś mieć światła 0,6W/l to potrzebujesz około 20300 lm(dla świetlówek T8 ) czyli
20300/4500=4 halopaki 50W +1 pak 20W.Diody na czas obecny nie są jeszcze w zasięgu normalnego zjadacza chleba.
-

djlb
●
- Ranga: Początkujący
czytałeś link, który Ci podałem? czytałeś co napisali koledzy?? poza tym link, który podałeś też wiele "mówi" więc nie rozumiem o co jeszcze pytasz?
-
zadymny
●
- Ranga: Stały bywalec
- Wspieram stronę kontem Premium
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...
Witam serdecznie
Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi.
Zacznę od początku, c...
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...
Witajcie
Po 15 latach wracam znowu do akwa;) i chce własnoręcznie zrobić sobie belkę oświetleniową na diodach powel led. Akwarium o długości 60cm i szer. 30 cm. Większośc materiałów mam (pozostałoś...
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Czy lampa led, która ma ok 4 lata może powodować problemy w zbiorniku, typu brak wzrostu roślin, albo problemy z glonami? Nie wiem, na ile takie rzeczy się "starzeją". Wizualnie "świeci...
Cześć
W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...
|
|