Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam,
Jestem tutaj dosyć nowym forumowiczem, ale akwarystyką i terrarystką zajmuję się od dziecka. Jednak, że akwarium nie miałem od długiego czasu, tknęło mnie, żeby założyć temat i się poradzić (wiadomo, lepiej zapytać ).
Oto co planuję:
Litraż: Baniak 45l 50x30x30 z pokrywą.
Filtr: Pat Mini Aquael-Aqua Szut - spadek po bracie.
Ogrzewanie: Jakaś klasyczna grzałka z termostatem, jeszcze nie zdecydowałem która. Może pomożecie?
Oświetlenie:
Planuję dorzucić 1x24 W (t-5) do klasycznej 1x14W (t-8). Jeśli dobrze pamiętam wzory, to wyjdzie gdzieś ponad 0,8 W/L.
CO2 Na początek zastosuje metodę na "biedaka" i sam zmontuję prowizoryczną bimbrownię. Teoretycznie u mnie cały czas coś bulgocze, ale boję się, że te wyziewy mogą być ze szkodą dla ryb  . Zobaczymy efekty, wtedy podejmę decyzję, czy zakupić professionala.
Podłoże: ok. 8kg grysu bazaltowego, czy jest sens podłożyć kapkę ziemi ogrodniczej??
Wystrój: Tu planuję jakiś korzeń i być może skałki suropu stone (może polecacie jakieś ciekawsze?)
Rośliny:
- mały heniek
- moss
Tu będzie jeszcze aktualizacja, gdy zdecyduje się na konkretne rośliny.
Obsada:
Tutaj mam dwie możliwości, jedną z nich się zdecyduję (wiem, że troszkę mieszam biotopy, tak to widzę):
I. Bojownik strzępiasty 2+1
Otoski przyujściowe x3
Proporczykowiec z Kap Lopez 1+1 (Pytanie: Czy nie będą kolidowały z Bojownikami?)
Neon Innesa x9 (lub inne stadne)
Cambarellus orange x4
Red cherry x6
Krewetka filtrująca x2
II. Pielęgniczka ramireza 1+1
Pstrążenica mała x7
Otoski przyujściowe x3
Neon x7
Cambarellus orange x4
Red cherry x6
Krewetka filtrująca x2
Proszę o opinie i wytknięcie błędów, gdyż w przyszłym tygodniu zaczynam kompletować sprzęt.
Pozdrawiam
-
Singaya
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: GDA
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Heniu na samym grysie bazaltowym i bez butli co2 to małe szanse żeby przetrwał (z dodatkiem ziemi też). Pozbieraj na butlę i jakiś substrat to można pomyśleć. W innym wypadku to zostaw mchy, daj jakieś microsoria, anubiasy każdą roślinkę która nie wymaga żyznego podłoża. Zamiast 24w daj 18w i idealnie wystarczy. Proporczykowce i bojownik to złe połączenie. 2 zestawienie obsady będzie lepsze ale wybierz albo pstrążenice albo neonki bo to będzie za dużo gatunków w tak małym akwarium.
-

mprusek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Kraków
mprusek napisał(a):Heniu na samym grysie bazaltowym i bez butli co2 to małe szanse żeby przetrwał (z dodatkiem ziemi też). Pozbieraj na butlę i jakiś substrat to można pomyśleć. W innym wypadku to zostaw mchy, daj jakieś microsoria, anubiasy każdą roślinkę która nie wymaga żyznego podłoża. Zamiast 24w daj 18w i idealnie wystarczy. Proporczykowce i bojownik to złe połączenie. 2 zestawienie obsady będzie lepsze ale wybierz albo pstrążenice albo neonki bo to będzie za dużo gatunków w tak małym akwarium.
O, i jest jakiś punkt zaczepny. Nie miałem pojęcia, że do heniu potrzebuje aż takich warunków. Kaska na dodatkowe podłoże się znajdzie, ale jakie polecasz? Faktycznie, zastanowię neonami, wtedy dorzucę więcej pstrążenic. Kurde, ale czy nie będzie za łyso... Napisałeś że 18W wystarczy, ale czy jak dołożę CO to nie będzie za mało?
-
Singaya
●
Sam bazalt nic nie wskóra.Musisz dać jakiś substrat.Jaki tu ci nie odpowiem,bo ja bieduje już dobrych parę lat na ogrodówce. Minusem tego podłoża - nie rosły mi wszystkie gatunki roślin.Przy co2 napewno światła mało będzie z tej 18.Większość pisze o świetle w Wattach a nie lumenach.Przelicznikiem dobrym 1W/litr to 75lm/litr.co do węgla to szkoda zabawy z bimbrownią.Lepsze rozwiązanie na sodzie z tym,że zawsze jest problem z ustawieniem tego-może nie problem ale trzeba cierpliwości.Co do ryb nie pomoge bo są gusty i guściki.
-

djlb
●
Co do podłoża to mogę polecić amazonię, pro-soil też daje radę. To 18w na wymagające rośliny nie starczy ale najpierw trzeba pomyśleć o tej butli nie odwrotnie.
-

mprusek
●
Nie będę się bawił w 18W, zamontuje 24 najwyżej będę świecił krócej lub tylko jedną. Zakupię substrat jak Panowie każą, ale z CO2 na razie poczekam. Spróbuje bimbrownią. A jaką radzicie świetlówkę, bo jest tego od groma.
-
Singaya
●
Polecam ci Juwel High Lite Day. Tez mam akwa 45l i tylko ta jedną swietłowkę 24w.Podłoże to czarny grys bazaltowy i piasek z morza pod spodem substrat MHK floran start chyba. Dopiero co założone. Na razie dojrzewa i bede dawał po tygodniu nawóz micro macro i co2 w płynie takie wystarczy i nie czeba sie bawić w jakies butle. Pozdr
- Załączniki
-

- 1.jpg (245.13 KiB) Przeglądane 2828 razy
-
TheDelkar
●
TheDelkar napisał(a):(...) bede dawał po tygodniu nawóz micro macro i co2 w płynie takie wystarczy i nie czeba sie bawić w jakies butle. Pozdr
Czy wystarczy to zobaczymy najwcześniej po miesiącu 
-

mprusek
●
TheDelkar napisał(a):Polecam ci Juwel High Lite Day. Tez mam akwa 45l i tylko ta jedną swietłowkę 24w.Podłoże to czarny grys bazaltowy i piasek z morza pod spodem substrat MHK floran start chyba. Dopiero co założone. Na razie dojrzewa i bede dawał po tygodniu nawóz micro macro i co2 w płynie takie wystarczy i nie czeba sie bawić w jakies butle. Pozdr
A mógłbyś wstawić fotę pokrywy ze świetlówką, bo jestem ciekaw jak to zrobiłeś. Zastanawiam się jak wstawić tą drugą świetlówkę 24W. Jest miejsce z przodu, ale znowu oświetlenie głównie przedniej części akwa może wyglądać niefajnie.
----------------------------------------------------------------------------------
Co do bimbrowni to koszt jest niewielki, a spróbować nie zaszkodzi. Podobno nie wszystkie rośliny tolerują C02 w płynie.
-
Singaya
●
Z co2 w płynie faktycznie bywają problemy. Nie wiem natomiast od czego to jest zależne
-
Labtel
●
chciałbym trochę sprostować temat. CO2 to gaz jak sami wiecie. Natomiast Easy Carbo i tym podobne preparaty to węgiel w płynie. na rynku nie ma CO2 w płynie gdyby było już bym je stosował. Niektórzy zaczynający zabawę w nawożenie traktują węgiel w płynie jako podstawę nawożenia + EI czyli sole lub inne środki. Niestety (lub stety) najlepszym rozwiązaniem dla wymagających roślin jest zamontowanie CO2. A powyższe preparaty mają tylko pomóc przy nawożeniu. Bimbrownia jest na początku bardzo wydajna lecz pod koniec żywotności drożdży jest już niestabilna i ciężko uzyskać zadowalający efekt. Stosowałem EC i jeszcze wiele innych produktów z różnych firm. Moim zdaniem najlepiej sprawdza się bio-carbon z firmy Microbe Lift i dodatek w postaci zestawu mikroelementów BLOOM-GROW. Polecam poczytać o tych produktach dowiedziecie się dużo ciekawych rzeczy. Ale najlepsze efekty tylko z butlą i dobrym światłem. Sorki że się tak rozpisuje, ale przebrnąłem przez to wszystko metodą prób i błędów i nie ma sensu żeby ktoś również przez to przechodził  Ogólnie rzecz biorąc rośliny będą rosły jak zastosujesz te nawozy, ale niektóre gatunki bardzo powoli lub wręcz będą "stały" w miejscu. Duże znaczenie ma też oczywiście podłoże. Osobiście używam podłoża Aqua Art II+ substrate, stabilne - nie ma skoków związków azotów, woda klarowna - ogólnie nie ma z nią problemów. Nie będę się również na ten temat za bardzo rozpisywał. To tylko moje doświadczenia - wierze że jednak komuś będzie pomocny ten post. Pozdrawiam i życzę sukcesów.
-
myszor1982
●
Jeżeli chodzi o Twoją obsadę: żelazna zasada - jak chcesz mieć krewetki i chcesz je rozmnożyć daruj sobie bojowniki, pielęgniczki i tym podobne ryby. Krewetki zawsze będą dla nich miłym i smacznym odstępstwem od diety złożonej z suchych i mrożonych pokarmów. Oczywiście oprócz filtrującej bo tego to chyba nic nie połknie jak podrośnie  W moim baniaku zdarzało się, że nawet niebiańskie danio perłowe czyli popularna razbora galaxy podjadała małe krewetki i tylko te większe przetrwały. Oczywiście zdarzają się wyjątki i u mojego kumpla ramirezki żyły zgodnie z RC. Być może zakupisz również spokojnego bojownika, ale raczej bym na to nie liczył  Polecam obsadę złożoną z ryb drobnoustych: może razbora plamista-karłowata (boraras maculatus) lub Boraras brigittae, Otoski albo jakieś mniejsze kiryski. Ogólnie sens trzymania krewetek i mniejszych, spokojnych rybek ma wtedy kiedy Twój baniak będzie już dosyć zarośnięty. pzdr i powodzenia.
-
myszor1982
●
Powiązane tematy
Witam
Czy taka obsada :
-5x kirysek panda
-jakies stadko simulansow
- krewetki red cherry
miałaby szanse bytu w 45l czy odpuscic sobie ten pomysł? :roll:
Akwarium 45L bardzo bogato obsadzone roślinami. Jakie rybki byście polecili na obsadę?
Witam serdecznie. Posiadam zbiornik 45l, czyli niewielki, zyje w nim ok 30 red sherry i 10 galax. Razbory czesto karmie pokarmem ktory opada na dno i wtedy zajmuja sie nim krewety, co jest dla mnie pr...
Witam.
Kolega ostatnio wystartował niewielkie akwaryjko 45L. Myśli nad obsadą. Ja polecałem mu Rasbory Galaxy ale jakoś ten pomysł nie przeszedł. Dlatego zwracam cię do Was zaprawionych w bojach akwa...
hej jestem początkującym akwarystom i mam akwarium 45l
sprzet to:
:arrow: filtr kaskadowy aqua clear50
:arrow: grzałka 50w
:arrow: pokrywa a w niej 2 świetlówki 15w
:arrow: podłoże AQUA SUBST...
|
|