Bialły nalot na korzeniach
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
jak w temacie.
Akwarium świeżo założone na korzeniu chyba japońskie drewno wystapił biały nalot przypominający pleśń korzeń nie był specjalnie preparowany po wstępnym moczeniu wylądował w akwa. Co to moze być i jakie środki powinienem podjąć.
Z góry dziękuje za pomoc
-
mar1977
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Kąpiel w soli + wymoczyć i wygotować w normalnej wodzie.
-

djwow
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
pleśń, normalna przy nowym każeniu
koledzy z forum polecają poczekać aż samo zniknie, ja ci dodatkowo proponuję objechać korzonek wężem jak będziesz następnym razem zmieniał wodę, samo przejdzie i bez paniki
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Kosiarki tez sa pomocne w walce z tym nalotem. Ale to jest normalne przy swiezych zbiornikach.
-
speed_k
●
- Ranga: Stały bywalec
Jak u mnie w akwa na nowym korzeniu było takie coś to wyjąłem go z akwa wygotowałem w wodzie z solą i puźniej w nirmalnej wodzie i już było ok.
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Powiązane tematy
Mam prośbę o poradę- zaobserwowałem wczoraj dziwny jakby nalot przy przedniej szybie w podłożu - chodzi o te bardziej intensywne brązowe plamy w podłożu i tuż nad, na szybie. Co to może być? Dzięki.
...
Witam.
Potrzebuje pomocy przy "leczeniu" mojego akwarium.
Wystartowało 13 grudnia 2012 roku.
W tygodniu robie 2x podmianę wody po 50%.
Przez 2 tygodnie wlewałem po podmianie Nitrivec
Wielk...
Korzeń wymoczyłem, na tym etapie nie było żadnych problemów.
Obsadziłem mchem, dziś patrze a na korzeniu dziwny śluz. Jeszcze raz wygotować korzeń?
Witam, pewnie wielu z nas się z tym boryka, nie będe pytał jak się go pozbyć bo chyba każdy wie, ciekawi mnie jak mu zapobiec. Nie lubię jak co kilka dni wydaje się jakbym miał mętną wode a wystarczy ...
Mam pytanie ,może dla was banalne i oczywiste,ale ja miałem pewien problem ostatnio!! Chce się więc poradzić! O co chodzi ?? przechodze do konkretów!! A mianowicie jakie rośliny nadają się do posadzen...
|
|