|
|
Problem z filtrem TetraTec Ex 700 (nowy model)
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam
Rozmontowałem filtr TetraTec EX700 w celu wyczyszczenia wkładów filtracyjnych. Po zmontowaniu na nowo filtr przestał zasysać wodę z akwarium, tzn. zasysa tylko do pewnej wysokości. Słychać przy tym charczenie. Obawiam się najgorszego czyli awarii głowicy. Czy ktoś z Was miał podobny problem i udzieli wskazówki co zrobić w takim przypadku?
Pozdrawiam
-
pi3cho82
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
na pewno jest w pełni zalany ?
wygląda mi to na zapowietrzenie.
-
coolgalka
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Gdańsk
-
Większości problemów spowodowana jest zapowietrzeniem filtra, prozaiczne, ale prawdziwe.
Nie pozwól aby wirnik chodził na sucho.
Ewentualnie sprawdź:
- czy przewody nie są zagięte
- otwarcie zaworów
- prawidłowe złożenie filtra - z wirnikiem włącznie
- pomieszanie wlotu i wylotu 
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zaskoczył:) ale z problemami. Dolałem wody do filtra na maksimum więc na pewno był zalany, podłączyłem raz jeszcze ale to nie pomogło. Jeszcze raz odłączyłem filtr od węży, sprawdziłem czy wody w filtrze jest wystarczająco dużo i podłączyłem ponownie nic nie zmieniając. Tym razem zaskoczył. Nie wiem gdzie był problem, filtr posiada opcję samoczynnego zalewania a poza tym nigdy nie dbałem o to aby filtr był zalany i przez ponad rok nie było z tym problemu aż do dziś.
Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
-
pi3cho82
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
może węże były na odwrót jak tak kiedyś przez dwie godziny w nocy odpalałem filtr  dokładnie miałem tak samo, kubeł zalany po brzegi a charczał aż miło.
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
Cześć
Miałem coś podobnego skończyło się na wymianie głowicy na nową (ex1200) na gwarancji.
Filtr sam nie mógł przepchnąć wody tzn. trzeba było opuścić węża OUT poniżej głowicy i dopiero wtedy "zaskakiwał" - czyli jak Cię nie ma w domu i będzie chwilowy brak prądu to filtr sam nie ruszy - w serwisie powiedzieli, że tak może być:)
Pozdrawiam,
Przemek
-

Premislaus
●
- Ranga: Poznaje temat
Powiązane tematy
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Trafiłem dzisiaj w sklepie na nowego ultramaxa. Co ciekawe-według mojej wiedzy nie był prezentowany w Norymberdze!
Czekam na pierwsze testy Zenona i jak nie ma lewych obiegów, to pewnie się skuszę.
...
Na stronie Eheima pojawił się baner z zapowiedzią nowej odsłony serii Classic.
Widzieliście?
Aż się portfel do mnie uśmiechnął i czule zakłapał.
Image1705528146.411211.jpg
Wysłane z iPhone...
aquael-turbo-mini-news.jpg
Zapraszam do zapoznania się z opisem nowości Aquaela:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquael-turbo-mini-320l/h-filtr-wewnetrzny-akwarium-1080l-p-49327.html
witam,
Mam taki problem, mianowicie co jakiś czas zaczyna mi buczeć pompa w filtrze RO, tak sądze, że to ona, bo dźwięk sie niesie, pomimo, że wyciągnę wtykę z gniazda ona i tak buczy, nie rozumiem ja...
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mn...
Cześć,
Moja 60-tka jest obsługiwana przez filtr kubełkowy Sunsun HW-604B. Od niedawna (po 8 miesiącach od zakupu) filtr zaczął głośniej pracować - tak jakby terkotał. Po odłączeniu filtra od zasilania...
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital?
Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę.
Z góry dz...
Witam
Posiadam akwarium 112 litrów i chciałbym kupić do niego filtr kaskadowy. Zastanawiam się nad Aquael FZN Pro 700 oraz nad 1000. Mam takie pytanie. Skłaniam się ku 700 tylko zastanawiam się jak t...
|
|