KramerDrake - nawóz mikroelementowy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

KramerDrake - nawóz mikroelementowy

Liczba wyświetleń: 987·Brak odpowiedzi
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Usunięto użytkownika 6124
Witam,
Jak już wcześniej zapowiedziałem chciałem się podzielić spostrzeżeniami na temat nawozu mikroelementowego KramerDrake, który stosuje od lutego więc prawie 2 miesiące.
Na początku rozpocząłem jego dozowanie od 20ml na tydzień obecnie jest to 30ml 2x15ml w tygodniu, co do makro były lekkie zmiany a obecnie wygląda to wszystko następująco:
Sumarycznie na tydzień:
NO3=16ppm 2 razy po 8ppm, (SN)
PO4=1,6ppm 2 razy po 0,8ppm,
Fe=0,5ppm (0,17 Krammer D, reszta po ~0,1 ppm, chleat 13% i 8%-razem, Azoo, wstrzymałm dozowanie Seachem Iron).
K=14ppm wliczając wszystkie źródła (wodociągi, makro, podmianę),
Do podmiany:
do podmiany daję 10 gr CaSO3 (12,5ppm), 5gr MgSO4 (4,5ppm), 5gr K2SO4(10ppm)
Wszystkie inf. dot mojego baniaka można znaleźć w dziale akwaria.

Moje uwagi i spostrzeżenia:
-można nabyć nawóz w proszku (uzupełnienie), przygotwanie zgodnie z zamieszczoną instrukcją nie stwarza problemu tą opcje wybrałem z względu na cenę a butelek po nawozach to mam sporo,
-kolor jasno zielony, bardzo klarowny,
-mniej stężony aniżeli ProFito (Fe),
-można korzystać jako kompletne mikro zgodnie z inf. na serwerze producenta,
-obecnie brak chlorozy,
-wstrzymałem dozowanie Seachem Fe po którym pojawiły się nitki czego usiebie dawno nie widziałem przy dozowaniu chelatu DiY oraz żelaza z Azoo (większe dawki) nic takiego nie miało miejsca co mnie dziwi,
-kondycja roślin Rotale poza Vietnam i Myriophyllum tuberculatum, całkiem dobrze raczej na korzyść obecnego nawożenia, lecz nie mogę stwierdzić iż jest to zasługa tylko i wyłącznie KramerDrake,
-wybarwienie roślin brak różnicy pomiędzy ProFito a tym co mam teraz,
-pył pojawia się sporadycznie w małej ilości wystarczy przetrzeć przy co tygodniowej podmianie.

Generalnie mogę stwierdzić iż nawóz wart swojej ceny i zostanę przy nim na dłużej głównie z dwóch powodów:
1) Brak chlorozy.
2) Przy ProFito miałem ten problem, że nawet przy długotrwałym wstrząsaniu (co zawsze robie przy dawkowaniu mikro) "końcówka" butelki jakieś 100ml było dużo ciemniejszy bardziej brązowy czyli nie wszystko się rozpuszczało co pozwala przypuszczać iż pod koniec były inne stężenia w nawozie i nie wiadomo ile dokładnie czego dozuje.

Ważniejsze inf. od producenta:
UWAGA - Nawóz jest przeznaczony tylko i wyłącznie do akwariów z dużą ilością roślin i światłem większym niż 0,4Wl z odbłyśnikiem. Koncentracja podstawowych składników odżywczych jest znacznie zwiększona. Dla przykładu ilość potasu z porównaniu do nawozu podstawowego FerrDrkaon jest zwiększona aż 7x.

Wysokiej jakości składniki
20,980 mg/l potasu, 3,440 mg/l magnezu, 1,875 mg/l żelaza, 715 mg/l manganu, 92 mg/l miedzi, 80 mg/l cynku, 70 mg/l boru, 43 mg/l molibdenu, 25 mg/l kobaltu, 6.6 mg/l litu, 6.5 mg/l wanadu, 6.3 mg/l glinu, 6.3 mg/l niklu, 6 mg/l selenu, 5.3 mg/l cyny, EDTA, HEEDTA, DTPA, NTA, metyloparaben, kwas askorbinowy, kwas benzoesowy ...

Dozowanie
Dla średnio oświetlonych akwariów około 0.4W/l polecamy około 10ml KramerDrak na 100l wody tygodniowo.
Dla mocno oświetlonych akwariów od 0.5W/l i więcej polecamy około 12ml KramerDrak na 100l wody tygodniowo.
Dawki większe niż 15ml KramerDrak na 100l wody tygodniowo nie przyniosą żadnych dodatkowych korzyści.

Idealna zawartość żelaza
0.05 - 0.1 mg/l
Oficjalna strona DRAK-Aquaristik http://www.drak.de/
(Niestety w języku niemieckim a wynik transaltora jest poniżej oczekiwań).

Wiem iż nie tylko Ja stosuje ten nawóz więc proszę w wolnej chwili o zamieszczenie własnych uwag, pozdrawiam.

Usunięto użytkownika 6124

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

GEN-X-1.jpg

Nowość Yokuchi GEN X - nawóz all in one

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3163
GEN-X-1.jpg Informacja od producenta: Gen X to nowatorski nawóz łączący kluczowe makro- i mikroelementy w jednej butelce, który znacząco ułatwia pielęgnację roślin akwariowych. Opracowany na bazie...
Rich-Solution-1200x630-px.jpg

Qualdrop Rich Solution - nowy nawóz ze stajni QualDrop

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1496
Rich-Solution-1200x630-px.jpg Do gamy nawozów QualDrop trafił preparat Rich Solution: ich Solution to preparat makroelementowy zawierający łatwo przyswajalne formy azotu i fosforu. Jest przeznaczo...
IMG_20230329_191619.jpg

Jaki nawóz do akwarium ze sporą obsadą ryb.

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 8570
Witam. Mam akwarium 73L ze sporą obsadą ryb gdzie mam dość wysokie No3=25 i Po4=2. Podaje vimi all in one codziennie 7ml, ono jakos szczególnie nie zwieksza No3 i Po4 ale wydaje mi się ze powinienem z...
IMG_20211113_190921.jpg

Który nawóz wybrać

mateusz penkała w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3261
Witam który nawóz byłby lepszy do wody z mineralizatorem, vimi micro czy vimi all in one? Akwarium ma 54l planowana obsada to 13 neonów inessa, 6 kirysków pigmejów,6 otosków kilka RC, dodaje zdjęcie a...
JPEG_20210719_211632_1148252527483866165.jpg

Dobry nawóz azotowy

pewien_akwarysta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2377
Witam. Potzrzebuje nawóz azotowy do mojej niewielkiej kosrki 8l. Bojownik go nie wytworzy. Obecnie jest 2 mg/l a dążę do 10. JPEG_20210719_211632_1148252527483866165.jpg JPEG_20210719_211654_318725965...
Image1622443035.337158.jpg

Czy nawóz może spleśnieć?

Linao w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2946
Cześć wszystkim! Zauważyłam coś dziwnego w butelce Balance-N z Ferki. Na początku pomyślałam że to osad, jakiś składnik się wytrącił, ale po dokładniejszych oględzinach jestem bliższa stwierdzenia, że...

Jak dozować nawóz

wojtalkow w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 7687
Witam, mam pytanie, czytam o nawozach i dozowaniu i już mam kręćka w głowie. W jaki sposób powinienem dozować nawóz tj. czy powinienem dążyć do utrzymania cały czas takie samego poziomu nawozu w wodzi...

Nawóz ogólny bez azotu i fosforu

TenOdTego w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4184
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące: Tropica Premium Nutrition Microbe-Lift Plants Green Easy-Life ProFito Aqua Art Planta Gainer Classic Azotu mam ...

Cytrynian potasu lub glukonian potasu, jako nawóz potasowy?

pgalko w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6390
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...

Nawóz do podłoża

Norkoc w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3416
Polecacie jakiś nawóz do podłoża dla kryptokoryn i zabienic w rozsądnej cenie?

Statystyki

Ten temat przegląda 918 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 918 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.