Tło czarne czy niebieskie
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Witam serdecznie szykuję się do restartu akwa 240 litrów. Mam pytanie jako że oświetlenie w moim mam nie za dobre czy tło czarne ma negatywny wpływ na oświetlenie ? Może niebieskie tło było by lepszym pomysłem bardziej rozjaśniającym ?
-
Trugor
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-

hcl
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Siedlce
Wydaje mi się ,ze lepsze jest czarne tło. Rośliny bardzo ładnie wyglądają na nim i dodatkowo gdy niedokładnie wyczyścimy tylną szybę nic nie widać 
1. Akwarium 35x35x35 2. 2x 7,2W LEDIntenso Diversa 10 godzin plus Solar Duo Boy 13W (RED 7100K) 10 godzin 3. EBI GOLD SHRIMP SOIL 15l 4. CO2 z butli. Tryb CO2 - elektrozawór 5. Filtr Tetra EX400 - wkład ceramiczny, biobale 6. Nawóz: ADA Step II, Brighty K, ECA, Phyton Git 7. Podmiana wody 30% - 1x w tygodniu 8. Start akwarium: 20.02.2013
-

Miki_2011
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Wlkp
Zdecydowanie czarne tło  Tło nie ma nic do światła a wytworzy tylko głębie i będzie ładnie wszystko widać 
-

Yankes
●
Niebieskie może być do rybek, albo jakiegoś morskiego. Zazwyczaj na czarnym akwa prezentuje się lepiej, tak jak wspominali przedmówcy. 
-
madonnas
●
Też mam czarne tło - uważam, że najlepiej pasuje - jedyny minus jaki zauważyłem to to , że na czarnym tle bardziej widać wszelakie bąbelki CO2 w wodzie.
Nie wiem jak na niebieskim
-
hubertusg
●
- Miasto: Cz-wa
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zdecydowanie czarne lepsze od niebieskiego, ale najlepsze moim zdaniem białe z podświetleniem.
-

morchy
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Zielona Góra
A rośliny wam nie marnieją lub gorzej rosną przy takim tle?
W akwa przecież jest ciemniej a autor ma problem ze światłem
-
Norbi85
●
Norbi85 napisał(a):A rośliny wam nie marnieją lub gorzej rosną przy takim tle? W akwa przecież jest ciemniej a autor ma problem ze światłem
A co ma wspólnego tło do "marnienia" roślin?? Jak może być ciemniej przez tło - wyjaśnij. Światło takie jakie jest to jest.
Żeby trochę "podkręcić" światła, można nakleić folię lustrzaną w całej pokrywie.
-

hcl
●
- Miasto: Siedlce
Jak to jest wewntrz to światło idzie na matowe tło a nie na szybe i sie nie odbija, z zewnętrznym może być podobnie, to jest tak jak w pokoju z czarnymi ścianami ....jest po prostu ciemniej pozatym światło sie odbija od ścian itd.
Nie wiem jak to jest w praktyce bo nigdy nie miałem tła ale chciałbym miec w środku pod warunkiem że to nie ma różnicy dla roślin.
Może ktoś ma porównanie z tłem i bez?
-
Norbi85
●
Powiązane tematy
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
Chciałbym pokazać swój projekt tła Led co o tym myślicie?
Z funkcjonalności:
-Sterowanie przez aplikację.
- dowolne kombinacje kolorów.
- możliwość ustawień 2 kanałów osobno( góra, dół)
- sterowanie ...
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|