|
|
200L [Not] Total Symmetry
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Od rejestracji trochę czasu minęło, a w między czasie było kilka aranżacji...
To jest mój ostatni wytwór wyobraźni złożony na początku stycznia, miał być w pełnej symetrii (jak inne moje twory) ale w trakcie obsadzania fantazja mnie poniosła i wyszło co wyszło...
Szybkie dane:
Filtr Tetra ex700 + prefiltr HW 603+ deszczownia i wlot plexiglas DIY
Oświetlenie 2x30w t8 Osram lumilux + 2x Grolux
Szkło standardowe 100x40x50
Podłoże Substral Osmocote (czytaj ziemia ogrodowa) + 2cm żwiru
Nawożenie CO2 + EI na chwilę obecną: N/P/K/Mg 5/12/1/2,5 [mg/l tygodniowo]+ micro Intermagu+ wzbogacone o chelat żelaza i dawkowane tak aby Fe 0,5 mg/l tygodniowo
Woda GH: 6*dKh KH: 20*dKh ph: 6.8
Rośliny
Rotala Colorata
Elecholaris Parvula
Blyxa Japonica
Echinodorus Ozelot Red
Limnophilia Aromatica
Anubiasy duży i małe
Microsorium Pteporus Narrow
Rotala verticillaris
Riccia fluitans
Kryptokoryny
Fauna
7x otos
1*10^99 ślimaków- świderków- zabieg zamierzony(wzruszają i czyszczą podłoże)
Docelowo cztery patelnie
Rotala Colorata nie wybarwiona- prawdopodobnie słabe światło, bądź złe nawożenie- gdy dochodzi do lutra wody to dopiero cała łodyga i wszystkie liście zaczynają być czerwone, jak dla mnie to dziwne zjawisko. Po przycięciu o połowę (tak jak jest teraz) wraca do koloru pomarańczowego/żółtego. Może ktoś coś podpowie?
I zacieki na tylnej szybie 
-

pondito
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Piaseczno
Fajny zbiorniczek, podoba mi się. Pozdrawiam 
-
trifat
●
- Miasto: Gdańsk
super fajny pomysł na wykorzystania anubiasa jako rośliny głównej  ,ciekawie dobrane rośliny.Obok tego piasku na środku to jest ziemia czy jakieś podłoże?
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
pondito napisał(a):To jest mój ostatni wytwór wyobraźni złożony na początku stycznia, miał być w pełnej symetrii (jak inne moje twory) ale w trakcie obsadzania fantazja mnie poniosła i wyszło co wyszło...
...Wyszło fajnie, mi się podoba w środek może byś jeszcze upchnął hygrophila pinnatifida? pondito napisał(a):Docelowo cztery patelnie
Troszkę pierwszego planu będziesz musiał usnąć, żeby "patelniom" stworzyć stołówkę
Ps. Jeśli myślimy o tych samych patelniach...
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
witam,
podoba mi sie twoj aranz, niby poupychane, ale z glowa i estetycznie
niedlugo kasuje swojego holendra i przestawiam sie na aranz oparty na 2-3 gatunkach w roli glownej anubiasy
pozdrawiam
-
popov
●
- Ranga: Początkujący
Dodaj więcej zdjęć z bliska, lekko z góry  Bardzo fajne akwarium, czyste i zadbane 
-
morbid88
●
- Miasto: Oświęcim
Mam tragiczny obiektyw kitowy, który wspaniale sprawuje się przy weselach/urodzinach itp ale do akwarium, zdjęć makro- porażka. Może starym Revuenonem coś później zdziałam.
Tak to mniej więcej wygląda od boku- pozycji leżącej
I frontalnie z wyższej perspektywy nieobrabiane
Zdjęcia z lekka niedoświetlone- robione w jasnym pokoju.
Na wieczór zrobię porządną sesję.
No i przykład ja Echinodorusa ciągnie do gazu
msnolan napisał(a):...Wyszło fajnie, mi się podoba w środek może byś jeszcze upchnął hygrophila pinnatifida? Myślałem o tym ale nie doszło jeszcze do skutku. msnolan napisał(a):Troszkę pierwszego planu będziesz musiał usnąć, żeby "patelniom" stworzyć stołówkę  Ps. Jeśli myślimy o tych samych patelniach...
Zastanawiałem się nad Tefalem.  Po głowie chodzą mi też Pigeony Blood Red albo ciekawe mieszańce.
-

pondito
●
- Miasto: Piaseczno
Zbiornik rewelacja  Echinodorus wie co dobre.
Pomyśl nad Red Melon lub Marlboro Red. Z niebieskiego koloru może Blue Diamond lub Leopard Ring.
Które palecie byś nie wybrał i tak będą piękne 
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
Z PALET DO TEGO AKWA PASOWAŁY BY ALBO DAIMOND BLUE ALBO MALBORO RED 
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Powiązane tematy
1-200422.jpeg
Zapraszamy do obejrzenia akwarium o pojemności 200l z aranżacją autorstwa Marka Evansa wykonaną dla firmy Tropica Aquarium Plants.
Zobacz więcej: https://roslinyakwariowe.pl/galerie/...
Witam, co mogę jeszcze zrobić w tym akwarium, by było bardziej naturalne i by nadać mu głębi?
Zastanawiałam się nad umieszczeniem korzeni po lewej na kamieniu, by były trochę wyżej. Mam 3 otoczaki c...
Cześć,
Po 4 latach zamierzam założyć zbiornik jeszcze raz. W ciągu tego czasu świetlówki straciły trochę na żywotności. Nie świecą już tak jak kiedyś, dlatego przy okazji chciałem wymienić oświetleni...
Witam. Mam na imię Rafał i jestem nowy na forum. Za parę tygodni wyprowadzam się z miasta na działkę na której już czeka akwarium 200l profilowane (metraż w mieście bardzo mnie ograniczał :-P) Chciałb...
Witam, projekt niemal ukończony, w piątek powsadzam rośliny i poczekam na wstępną stabilizację zbiornika. Jestem ciekaw Waszych opinii na temat aranżacji, a także obsady. Jakie rybki byście tu widziel...
Cześć
W końcu miałem trochę czasu na ogarnięcie tematu korzeni i kamieni do akwarium. Razem z właścicielem sklepu przez 2h układaliśmy coś na kształt kompozycji. Potem oczywiście w zbiorniku nie uda...
Witam, powoli zaczynam przygotowywać swój pierwszy baniak. W mieszkaniu, to już drugie akwarium, pierwsze 72 litrowe ma syn. Na chwilę obecną mam już w sumie wszystkie graty, poza lampą, która to jest...
Witam was serdecznie forumowicze, proszę o ocenę mojej pracy. Uwagi i wskazówki mile widziane. Pierwsze zdjęcie przedstawia ułożenie dekoracji, drugie zaś rozstaw roślin.
aaa i tam gdzie ADA AMAZONIA ...
Witam, miałem akwarium 70 litrów na którym się uczyłem nabierałem doświadczeń, dużo czytałem forum + dużo oglądałem filmów na YT o akwarystyce roślinnej.
Z czasem zabrakło miejsca no kolejne rośliny i...
Witam!
Prezentuję wam mój baniaczek, który po kilku latach przerwy postanowiłem "odkurzyć". Akwarium wystartowało 04.03.2016. Po tygodniu, na tylnej szybie zaczęły rosnąć zielenice. Proszę o...
|
|