|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
NO3-25
NO2-2
GH-14
KH-6
PH-7,2
CL-0
Czy to są dobre parametry wody pod ogólne krewetkarium ?
-

kamil_waw
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Warszawa/Błonie
Na prawdę wpisanie w google wymagania dla krewetek jest takie trudne?
Jeśli mowa o karłowatych:
NO2-2 Rozumiem, że akwarium startuje i wpuszczenie krewetek nastąpi po obniżeniu poziomu NO2 do 0 GH-14 KH-6 Generalnie może być choć dla krewetek polecana jest bardzo miękka woda. PH-7,2
Radzę obniżyć do około 6,5, można sobie zbić twardość i pH szyszkami olchy, migdałecznikiem czy dębem.
Jeśli mowa o tzw. krewetkach sulawesi to parametry są zupełnie inne.
-

Inekane
●
- Miasto: Bolesławiec
zależy jakie krewetki cie interesują
mogą być różne wymagania
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Red rili -2 szt
RED CRYSTAL -20szt dodam że linieją  Zobaczyłem dzisiaj dwie wylinki  Czyli dla nich jest ok
BABAULTI-4 szt
ATYA GABONENSIS-2 szt
Miałem jeszcze dwie Atyopsis moluccensis ale dziś znalazłem ich zwłok  i obok akwarium dodam że jest ono z przykrywką i nie wiem jak się wydostały ?
-

kamil_waw
●
Wiem że dla każdych krewetek są inne parametry wody,ale chodziło mi o takie wyśrodkowane dla tych krewetek co mam.
-

kamil_waw
●
Dla Crystali masz beznadziejną wodę. Napisz jeszcze jakiej gradacji są to krewetki.
To że są wylinki nie oznacza że jest im dobrze.
-
Stiep
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Komorniki
kamil_waw napisał(a):NO3-25 NO2-2 GH-14 KH-6 PH-7,2 CL-0
Czy to są dobre parametry wody pod ogólne krewetkarium ?
Większość akwarystów hoduje CR-ki w wodzie miękkiej poniżej GH 10, ale niektórzy a nawet są tacy w Warszawie hodują je właśnie na kranówie i całkiem dobrze im to wychodzi, pytanie z jakiego źródła masz krewetki jeśli były trzymane w miękkiej wodzie to jest duża szansa że możesz mieć sporo zgonów, natomiast jeśli trafiłeś na osobniki już przyzwyczajone od kilku pokoleń do wody średniotwardej to nie ma problemu. Pamiętaj że im wyższa klasa krewetki tym bardziej jest ona wymagająca co do parametrów wody.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Zdawało mi się że jeśli są wylinki to jest i ok Są gradacji A 16szt. V są 2 i dwie S.
Wszyscy podają parametry pod CR-ki
A pod resztę ?
Chciał bym zrobić optymalne parametry dla wszystkie
Może macie jakieś linki co do uzdatniania wody ?
Jak się zmienia parametry i czym ?
-

kamil_waw
●
kamil_waw napisał(a):Zdawało mi się że jeśli są wylinki to jest i ok Są gradacji A 16szt. V są 2 i dwie S. Wszyscy podają parametry pod CR-ki A pod resztę ? Chciał bym zrobić optymalne parametry dla wszystkie Może macie jakieś linki co do uzdatniania wody ? Jak się zmienia parametry i czym ?
Są preparaty na stronie sklepu korygujące parametry wody, specjalne podłoża i wiele innych... wystarczy poszukać.
-

morchy
●
- Miasto: Zielona Góra
kamil_waw napisał(a):Zdawało mi się że jeśli są wylinki to jest i ok Są gradacji A 16szt. V są 2 i dwie S. Wszyscy podają parametry pod CR-ki A pod resztę ? Chciał bym zrobić optymalne parametry dla wszystkie Może macie jakieś linki co do uzdatniania wody ? Jak się zmienia parametry i czym ?
Parametry najlepiej korygować wodą demineralizowaną, chemii nie lej.
Ciężko Ci będzie pogodzić parametry wody żeby wszystkim krewetkom pasowały, skoncentruj się na CR bo tych masz najwięcej a reszta musi się jakoś dostosować.
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Witam Jakiś czas temu pytałem się o parametry wody dla moich krewetek.Parametry wody już udało mi się opanować.Dodam że krewetki mnożną mi się teraz jak szalone  Praktycznie wszystkie samice crystale noszą jajeczka tak samo z red rili i zwykłymi redkami.Spodziewam się dużego przyrostu mieszkańców mojego akwarium w niedługim czasie 
-

kamil_waw
●
To jakie masz teraz parametry ?
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Powiązane tematy
Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.
Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Cześć,
wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien
NO2 0
NO3 20
KH 6
pH 7,5
Gh 8
cl2 0
Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
Cześć,
w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...
Witam wszystkich :)
Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry.
Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio.
Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...
|
|