Glony, akwarium 112L - jak długo trzymac zakryte?
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
niteki krotkie zielone pedzelkowate zielone ipedzelkowate czarne.
Wyloczylema lampy i zakrylem kocem cale akwa, Jak dlugo tak go trzymac aby zginelo jak najwiecej glonow a zeby zle sie na roslinkach nie odbilo?
Aha CO2 tez wylaczylem i nawozow mam chyba niepodawac no nie (PMDD AquaPlant Multimineral)
Dziekuje i pozdrawiam
-
sarnaM
●
- Ranga: Początkujący
Zazwyczaj zaciemnienie , powinno odbywać się w końcowej fazie walczenia z problemem.
Na początku należało by wytężyć umysł poczytać i samemu dojść z jakiej przyczyny to powstało . Same metody zaciemniania , czy sposoby nawożenia są opisane na forum.
W Twoim przypadku zapewne zawiodło , prawidłowe dozowanie co2 , i nawożenie makro , chociaż tak można sobie gdybać , nic nie wiadomo o zbiorniku ani , jego nawożeniu .
Zaciemnienie może pomóc , ale do chwili kiedy znów problem się pojawi . Warto by poświecić trochę czasu i przeanalizować to forum.
Zaciemnienie powinno trwać od 4-7dni , przed zaciemnieniem duża podmiana wody ,podłanczasz napowietrzacz , po zaciemnieniu kolejna duza podmiana wody.
-

Tomkiewicz89
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Tomaszow Mazowiecki
zrób porządną podmiankę co najmniej pół akwa i zasłońna 5-10 dni  powinno pomóc
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja swoje 112 zaciemniłem na 5 dni roślinom nic się nie stało a glony znikły 
-
Lysy8122
●
- Ranga: Początkujący
U mnie pomogło 5-cio dniowe zaciemnienie oraz skrócenie czasu świecenia z 10 na 8 h.
-

Jakub Borowski
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Sosnowiec
Powiązane tematy
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Cześć. Szwagier zastanawia się nad restartem akwarium, bo nie mogą zwalczyć glonów. Chciałem im pomóc i zbadać parametry wody, aby było wiadomo czego może brakować (nie nawożą - jedynie CO2) i aby po ...
Dzień dobry, witam.
Mam problem ze zrownoważeniem niektórych mikro i makro jeśli chodzi o oedogonium, chodzi o mało widoczne nitkowce na eleocharis parvuli, podłączyłem bimbrownię ale ciągle meczą -cz...
Cześć wszystkim, założyłem 4 miesięce temu akwarium 240L. Podłoże aktywne Jokuchi Jiban Soil, pod nim lawa wulkaniczna, Filtracja Oase 600 kubeł , wyylot nad powierzchnią aby było duże falowanie wody,...
Witam szanowne grono,
jak w temacie ma problem z glonami nitkowatymi i pyłem na szybie.
Akwarium to 128L 80x40x40 podłoże aktywne Qualdrop Master soil 24L, filtracja to 2 kubły eheim 2215 i 2224. Oświ...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Witam
Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...
|
|