Witam!
Chciałbym prosić o małą pomoc w związku z reaktywacja zbiornika w stylu Low Tech.
Otóż po paru latach przerwy z akwarystyką zacząłem się zastanawiać nad powrotem do starego hobby. Miałem już kiedyś rośliniaka w stylu HT jednak to już trochę czasu temu było i trochę wypadłem z obiegu itp. Teraz nie bardzo mam tyle czasu żeby zajmować się akwarium na tyle co wymagało tego HT a z tego co czytałem świetna alternatywą jest LT.
Otóż z forum wiem że podstawa praktycznie jest ziemia ogrodowa oraz oświetlenie.
Prosiłbym aby doświadczone osoby w tym temacie pomogły mi wybrać, dobrać takie rzeczy jak np. oświetlenie co by było lepsze itp.
Dane mojego akwarium:
Pojemność
112l 80x35x40cm
Oświetlenie
2x18W (ale jest możliwość dołożenia 2x odbłyśniki)
jakie świetlówki wybrać? mam do wyboru takie świetlówki: 1 x aquarella, 2 x 865 philips, 1 x 765 philips
Podłoże
Ziemia kwiatowa lub ogrodowa w zależności co uda mi się zdobyć + bazaltu na wierzch i boki żeby zakryć ziemię
Filtr
Filtr wewnętrzny Fluval 700l/h
Ogrzewanie
Grzałka 75W ( temperatura w akwarium 26*C )
Planowana flora w zależności od tego co dostane w sklepie:
Na tył akwarium:
Rogatek sztywny
Ceratophyllum demersum
Moczarka kanadyjska Elodea canadensis
Limnofila bezszypułkowa Limnophila sessiliflora
Hygrophila wielonasienna hygrophila polysperma
Różdżyca rutewkowa -
Ceratopteris thalictroides
Na środek:
jakieś
anubiasy i cryptocoryne
Na przód:
Żabienica czterożebrowa Echinodorus quadricostatus
Gałęzatka kulista Cladophora aegagropila
Mech Jawajski jak się uda jakiś korzeń znaleźć
Fauna:
Krewetkarium red cherry
6-8 otocinclusy
zastanawiam się jeszcze nad jakimiś rybkami czyszczącymi roślinki może 5-6 kosiarek a jeżeli nie to chyba neony?
Proszę o poradę czy jest to dobrze przemyślana koncepcja na low-techa czy trzeba coś zmienić dodaj ująć itp.
Zależy mi żeby koncepcja była przemyślana i wszystko współgrało niż w trakcie miałyby być większe komplikacje.
Bardzo bym prosił o porady, oczywiście sukcesywnie chciałbym także prowadzić tu wtedy relacje z założenia zbiornika jeżeli koledzy na forum trochę by mi pomogli
Czekam na rady
Pozdrawiam Piotr