akwarium ma 200l. Oświetlenie: 2 świetlówki po 30w. Podłoże: 25l ichthyo trophic pro h2o a pod spodem 9l. filtus floran start. Filtracja: aquael turbofilter 650. Parametry: Nie znane
Zupa rybna może mi się wydaje ale ta przyssawka za duża do akwa albo akwa za małe dla niej, zrób małą redukcję bo za dużo ich tam jest i wypisz jakie konkretnie zwierzaki konkretnie są. Co do samego aranżu może być ciekawy jak trochę się porozrasta ;]
Ile ty masz tam dużych ryb ! Czy ja widzę Gurami Całującego w 200 l ? to ryba planktonorżerna która potrzebuje min. 400 l Cieszę się że masz tam gurami ale to przesada . Nie zapomniałeś o tym że glonojady przekopują dno ? Tylko 60 w świetlówki ? sory za to jeśli jestem zbyt ostry ale sam napisałeś : Wszystkie opinie i słowa krytyki mile widziane A i coś mało tych informacji o akwarium nawozisz itp. ?
Na obecną chwilę niczym nie nawoże.
Obsada ryb wiem że do zmiany:
-6 gurami w tym 2 całujące
-4 mieczyki
-6 molinezji
-2 platki
-5 glonojadów 4 małe a jeden ok 30 cm.
-4 kiryski
-3 bocje wspaniałe
- 4 rozbory klinowe
I narybek mieczyka i molinezji żaglopłetwej odchowany.
Niedawno były jeszcze 3 duże skalary ale już oddane;)
Zasugerujcie co zlikwidować> dodam że ma to być ogulniak z ładnymi roślinkami.
A co do nawożenia wogule się na tym nie znam więc jakby ktoś mógł powiedzieć czym na początku nawozić będę wdzięczny.
Ja proponowałbym wyrzucić nurzańca i dać tam jakieś rośliny typu limnofila czy rogatek a co do ryb zlikwidowałbym glonojady , gurami całujące , platki , molinezje bocje . A dodałbym więcej razbor , kosiarki i np. bystrzyki Zrób im więcej kryjówek Bo sam korzeń i kilka roślin nie wystarczą oto proponowana obsada : 4-5 Grubowargów syjamskich (kosiarek) 10-15 razbor klinowych lub espei 4 gurami dwuplame (które masz) i może jeszcze 4-6 mieczyki
Myślałem o dodaniu świetlówki 39 w lub 24 w. ale nie wiem jak zamontować w mojej pokrywie bo na środku mam belkę ze świetlówkami a z tyłu i z przodu mam zdejmowane paski z pleksy a nie chciałbym w tym wiercić dziur. Nie wiem na razie myślałem o zmianie filtra na kubełkowy ale wewnętrzny ten co mam utrzymuje czystą wodę i nie wiem czy jest sens kupować nowy .
Na liściach ludwigi pojawiły się przeżroczyste plamki czym może to być spowodowane? Powinienem zacząć czymś nawozić? jeśli tak to czym? czy to tak ma być?
mówisz potas zastanawiam się czy kupić : Aqua ART Planta Gainer K+ Potas w płynie 100ml czy POTAS K2SO4 (siarczan potasu) czysty do 99,9 % z allegro czy może coś innego mógłbyś coś więcej doradzić?
Wspomniałeś, że pokrywa ma "z tyłu i z przodu zdejmowane paski z pleksy", czyli nie jest to klasyczne wieko od trumny z ABS. Chyba wiem jak to rozwiązać, bez ingerencji w pokrywę. Wrzuć zdjęcie tej pokrywy - żeby była pewność - to opiszę Ci jak to zrobić. Mam Juwela z "paskami z przodu i z tyłu" i bez problemu dołożyłem oświetlenie. Prowizorka, ale te właśnie są najtrwalsze. Przy tej długości można dołożyć max 2x45 W z tyłu i z przodu. Albo jeśli da się rozmontować belkę, to można wymienić te 2x30 na 2x45, a to już coś.
Niedobory ciężko będzie ustalić bez podstawowych testów. Może to potas, może nie, może potas i coś jeszcze. Może czegoś jest za dużo. Nie wiadomo. Jeśli chodzi o nawóz potasowy to oczywiście suche sole potasu - K2SO4, KCL - będą najtańszym rozwiązaniem. Ale zakup gotowego preparatu nie będzie złym wyborem.
Ja na Twoim miejscu nie karczowałbym żadnych roślin, a jedynie ograniczył się do dosadzania nowych egzemplarzy. Ludwigia nadaje się do tego doskonale. Odcięte szczyty, lub fragmenty składające się z kilku węzłów możesz dosadzać w wolne miejsca. Nurzaniec powinien się rozrastać do tego stopnia, że uznasz go za chwast.
Moja pokrywa to coś takiego jak na zdjęciach a co do testów to nie mam funduszy aby je zakupić. Myślałem nad tym potasem i chyba zakupie przez allegro z aqua artu.
W tej pokrywie można dołożyć jedną świetlówkę 39W / 45 W z tyłu.
Ja kupiłem w markecie budowlanym profil aluminiowy o przekroju "U". Długości nie pamiętam ale miał ponad 100 cm bo musiałem go trochę przyciąć na szerokość pokrywy. Z każdego końca odciąłem boki tego "U" na długości kilku milimetrów, tak aby odwrócony plecami do góry profil wpasował się w pokrywę. Mamy już "belkę" bez świetlówki.
Teraz potrzebna jest świetlówka, oprawki, statecznik/zasilacz i odbłyśnik. Możesz kupić zestaw do "modernizacji pokrywy" na RA lub gdziekolwiek indziej. Odbłyśnik przykręcasz poprzez wywiercone otwory w "belce". Świetlówkę mocujesz w uchwytach odbłyśnika i gotowe. Nie musisz nic wiercić w pokrywie. Wieko się minimalnie nie domyka do końca, ale prześwitu nie ma.
Ja byłem w lepszej sytuacji bo mam zintegrowany "zestaw" z oprawkami i świetlówką aquaela, na zasilaczu. Wystarczyło go tylko przytwierdzić do belki z listwy aluminiowej.
P.S.
Ta folia na klapie jest chyba zbędna skoro masz odbłyśniki. Powinieneś też rozważyć wymianę oryginalnego statecznika i świetlówek w swojej pokrywie na T5.
Na razie oryginalnego oświetlenia nie wymienie na t5 kwestia finansowa ale myślę dołożyć jedną świetlówkę. Na razie zamówiłem przez allegro potas z aqua art i co2 w płynie. jak do mnie dotrze zacznę stosować zobaczymy czy coś pomoże ludwidze repens na te prześwity w liściach. Dzięki za ten pomysł dołożenia świetlówki chyba rzeczywiście z niego skorzystam.
widać ,że jesteś początkujący wywal te duże gurami i tego GLONAOJADA ! kup sobie 20--25 neonów i jakiś pielęgniczki ramireza 5 otosów i powinno buć ok niech ktoś inny się wypowie na temat obsady jak na roślinne to za mało roślin
Neonków nie kupię bo mi się nie podobają a glonojada myślę po świętach do pobliskiego zoologa zawieść może przyjmą bo w innym zologicznym pytałem i nawet nie chcą na pokarm dać no cóż. Dziś zauważyłem jak ludwiga ugniwa przy samym podłożu czy mogę na to coś poradzić?
Między roślinami a zwierzętami utrzymuje się równowaga ale u ciebie to ta równowaga została zachwiana . jak już pisałem za dużo dużych ryb ! . Rośliny w takim położeniu umierają , na liściach pojawia się osad itp. . Gnicie ludwigi jest pewnie spowodowane gniciem korzeni pojawia się gdy podłoże jest ubogie w tlen .
adamon w Akwaria· Odpowiedzi: 67 · Wyświetlenia: 32831
Witam wszystkich, cztery lata temu zlikwidowałem 450l z paletami - zdjęcia poniżej, jak widać rośliny tylko w doniczkach.
Jednak cały czas ciągnie mnie w stronę wody i zbieram się do założenia roślinn...
joshua w Akwaria· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3098
Cześć,
Dawno nic nie wstawiałem, eksperymentowałem z baniakiem, wychodziło różnie. Postanowiłem jednak zmienić szkło na większe i oto takie cudo popełniłem:
Dane techniczne:
Akwarium robione na wymi...
clintoons w Akwaria· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 5527
Cześć,
zdecydowałem się założyć ten temat bo mam kilka problemów i potrzebuję porad ekspertów ;-)
Zbiornik ma 3 miesiące od półrestartu.
Podłoże: piach i na wierzchu 0,5 cm żwirku
Woda kranówka, pod...
prot w Akwaria· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 11265
200 litrów -- Rajska Sadzawka-- prot
120x40x40
Oświetlenie--Fluval LED
Nawożenie Mikro --- Intermag+
Seachem trace
Makro sole własne
Butla CO2
Podloże aktywne z lawą wulkaniczną
Filtracja to ...
frakir w Akwaria· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 13941
Druga próba z akwarium roślinnym. Poprzednie umarło najprawdopodobniej przez błędy w nawożeniu i zepsuty substrat podżwirowy.
Start: 23.02.2021
Wymiary akwarium: 100x40x50 - 200L, netto: 170L
Oświet...
Sola13pl w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 6109
Chciałem się podzielić z Wami tym co osiągnąłem głównie dzięki wiedzy i inspiracji do dalszego pogłębiania różnych tematów dostępnych na tym forum.
Jeśli ktoś nie lubi esejów to nie ma co czytać, inn...
cinek6630 w Akwaria· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 17554
Update 01.05.2021
Skasowane zostały wszystkie zdjęcia więc wrzucam update od początku jak to wyglądało od założenia, przez walkę z brakiem co2, następnie walkę z krasnalami i kilkugodzinne skrobanie s...
frakir w Akwaria· Odpowiedzi: 91 · Wyświetlenia: 32389
Cześć.
W związku z COVIDem wywali mnie z roboty, to zabrałem się za uprawę podwodną.
Start : 20.07.2020 (data wywalenia z roboty)
Wymiary akwarium : 100x40x50 - 200L
Oświetlenie : Glass LED PLANT ...
Statystyki
Ten temat przegląda 250 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 250 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej