Samolot - przewóz ryb drogą lotniczą
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Czy mozna droga lotnicza przewozic rybki do UK,oraz gdzie moge znalezc odpowiednie przepisy dotyczace transportu?Z gory dziekuje za odpowiedzi
-
tomash26
●
- Ranga: Początkujący
Niedawno mama mi przewiozła do UK z polski mieczyki, 2 mikro glonojady i nie było problemu.
A ryby do 2 dni podobno mogą być w worku , moje były 20 godzin i wszystkie przezyły.
Na paletki bym sie pewno nie skusił ale większość ryb nie powinna mieć problemu.
Pozatym ryby i rośliny są jak za darmo w Polsce.
-
Norbi85
●
Norbi85 napisał(a):Niedawno mama mi przewiozła do UK z polski mieczyki, 2 mikro glonojady i nie było problemu. A ryby do 2 dni podobno mogą być w worku , moje były 20 godzin i wszystkie przezyły.
Na paletki bym sie pewno nie skusił ale większość ryb nie powinna mieć problemu.
Pozatym ryby i rośliny są jak za darmo w Polsce.
A jak z pakowaniem?W podrecznym czy ogolnym?Dzieki za odpowiedz
-
tomash26
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie ma żadnego problemu z przewozem ryb czy roślin. O ile jednak rośliny można przewieźć w bagażu podręcznym o tyle ryby musisz wsadzić do bagażu głównego. W sklepie powinien ci ktoś do worka nabić trochę tlenu z butli (nie baw się w tzw. tabletki tlenowe bo szkoda zachodu). Woreczek z rybkami potem do kartonu i owinąć gazetami. Wszystko wkładasz do torby, owijasz jeszcze jakimiś swoimi rzeczami i tak przygotowany "transport" może spokojnie jechać kilkanaście godzin. Sam dość często to robię i nie padła mi jeszcze nigdy żadna rybka. Dojechało raz nawet kilkanaście małych i delikatnych otosków.
-
kristofer
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Ryby da sie przewiezc samolotem. Podstawa to dobre zabezpieczenie termiczne poniewaz w luku bagazowym na wysokosci rejsowej 8-11tys metrow jest bardzo zimno.
Powinienes jednak wiedziec ze nawet w ramach Unii przewoz zywych stworzen wymaga odpowiednich certyfikatow. Dla kota czy psa wymagany jest miedzynarodowa ksiazczka szczepien, itp. Pojecia nie mam jaka dokumentacja jest oficjalnie wymagana przy przewozie ryb. Przewozilem je samolotem tylko raz. Prawopodobienstwo namierzenia przez sluzbe celna ryb przewozonych w bagazu glownym jest statystycznie bardzo niewielkie ale w razie skrajnego pecha mozesz miec problemy z inspekcja fitosanitarna na lotnisku.
35l i 92l
-
Adrian_pa
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Luksemburg
Powiązane tematy
Hej
Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
Hej
Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego 10 najładniejszych odmian gupików. Wbrew pozorom te popularne ryby są wdzięcznym materiałem do hodowli a regularnie organizowane są konkursy na najładniej...
Witam.
Posiadam od około 2 miesięcy zbiornik 200l.
Za filtracje odpowiada fluval 305 i aquael turbo 1500.
Cykl azotowy zamknięty.
Parametrów wody nie mierzyłem wszystkich ale takie jak no2,no3,nh3/nh4...
Dzień dobry
Wczoraj kupiłem artemie liofilizowaną Sery. Pokarm podałem rybom w dwóch akwariach. Kostki artemii rozdrobniłem w palcach (czystych). Były jednak widoczne większe kawałki, które ryby zjad...
Witam
Mam obecnie w akwarium 6 tęczanek neonowych, 4 kiryski i otoska. Jak na giełdzie kupowałem te tęczanki gościu mi powiedział że to ryby z wód słonawych więc należało by dodać troche soli niejodo...
Witam
Przepraszam z góry za niską może atrakcyjność tego wątku ale od kiedy mam podłoże aktywne Controsoil to mam problem jak próbuje wyłowić ryby z akwarium. No po prostu robi się demolka totalna. J...
|