glonky po starcie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

glonky po starcie

Liczba wyświetleń: 1236·Odpowiedzi: 3
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Zaloguj się, aby zmienić widok

16 mar 2013, 16:10 glonky po starcie  (#1)  

Cześć, potrzebuję pomocy, po zmianie aranżacji jak można było się spodziewać pojawiły się glony, potrzebuję trochę pomocy w sprawie co z tym zrobić i jak się przed nimi chronić w przyszłości. Będę wdzięczny za linki do ciekawych artykułów na temat walki z glonami, parametrów wody i nawożenia.

Trochę danych:

Technika

Baniak 200x60x60 720L
Podłoże Ziemia uniwersalna 70L + żwir 120kg ok 60L tego było
Oświetlenie 2x150W HQI + będzie 3x24T5
ogrzewanie brak
CO2 brak
filtracja Tetra tec 2400 wypełniony keramzytem i ceramiką, węże zamienione na sztywne rurki PCV

Obsada

100 brzanka sumatrzańska ( maks 2cm)
10 kirysek panda ( młodziaki )
20 danio dzikusy z odłowu ( młodziaki )
6 prętnik morelowy
10 Piskorek
2 garra flavatra
Rybki karmione po 3 razy dziennie

Rośliny

rotala, bacopa, Alternanthera, nużaniec gigant, cryptocoryna wendit , żabienica amazońska, najas, i kilka innych których nazw jeszcze nie rozgryzłem.
Ogólnie roślin jest sporo

Paramtery wody

temp 24-25*C
Ph 7.7
Gh 17
Kh 10
No3 5 mg/L
No2 0.05 mg/L
Po4 0.25 mg/L
K 4.5-5 mg/L

po niecałym tygodniu od zalania była podmianka ok 20-25%

woda badana testami zooleka ( kropelkowymi ) mogłem pomylić jednostki ale to są wartości odczytane za pomocą tych testów

Zbiornik nie jest niczym nawożony ( na razie )

PROBLEMY:
Po dzisiejszej obserwacji, rośliny są w dobrej kondycji widać przyrosty nie widać ubytków w liściach itp. wybarwiają się.
Pojawiają se glony typu :
Oedogonium - delikatne krótkie nitki na roślinach
Sinice ( niewiele ) na dnie
krasnorosty ( na korzeniu) on już był nimi zainfekowany , jest aktualnie tylko kilka małych pędzelków ale przybywa, nie zaobserwowałem aby przenosiły się na inne korzenie, rośliny, kamienie.

Glonki zidentyfikowałem wg http://www.roslinyakwario...akwarium.html#1 i biorę się do czytania.

Jutro postaram się cyknąć fotki i będzie wiadomo o czym mówię. To na razie tyle, mam nadzieje że podałem dosyć szczegółów które pomogą wam w pomocy mi.

Ven-LDZ
Ranga: Początkujący

Angel OLSZTYN

23 mar 2013, 16:00   (#2)  

Zgodnie z tutorialem Kolegi Goodwin, powinieneś zrobić przynajmniej 2-3 duże (ok. 50%) podmiany w pierwszym tygodniu, zwłaszcza, że ziemianki sporo uwalniają substancji do wody. Rozumiem, że jest to problem przy tak dużym zbiorniku. Napisz ile czasu świeciłeś na starcie, niektórzy zalecają 8h, inni sugerują 6 godzin. Część osób używa całej mocy od początku ale świeci 6-7 godzin, a część świeci 0,5W/l ale 8-9 godzin. Na krasnale u mnie pomogło spryskiwanie pędzelków aldehydem glutarowym bezpośrednio strzykawką z cienką igłą, po jednym dniu zbladły, a po tygodniu zniknęły.

Angel
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: OLSZTYN

23 mar 2013, 16:04   (#3)  

Jak dla mnie zbyt wysokie ph, powinieneś zejść do 7.0, nie masz Co2 i tu jest błąd ponieważ glony maja lepsze warunki do rozwoju. Napisz ile czasu i jaka mocą oświetlasz zbiornik, ja z własnego doświadczenia proponuje świecić 50% mocy i 9 godzin, nie więcej. Dobrym sposobem na zabicie glonów jest również stosowanie codziennie Carbo :)

Yankes
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Angel OLSZTYN

23 mar 2013, 16:51   (#4)  

Yankes napisał(a): Dobrym sposobem na zabicie glonów jest również stosowanie codziennie Carbo :)

potwierdzam, a CO2 faktycznie by się przydało ;)

Angel
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: OLSZTYN

Powrót do Glony

Powiązane tematy

YouTube

Zakwit po starcie, tylko czego. Dym w akwarium.

Doque w Glony · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 7085
Witam, po około miesiącu od startu pojawił się problem w postaci zakwitu. Niestety, nie wiem co to jest, wygląda dosłownie jak dym w wodzie. Trochę o zbiorniku: Akwa 200l ma około miesiąca, podłoże to...
YouTube

Problem na starcie (początkujący)

Yachu w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1565
Witam serdecznie, postanowiłem od nowa zaaranżować mój 80-litrowy zbiornik - tym razem z innym żwirkiem i żywymi roślinami. Na samym starcie - niestety - zrobiłem błąd, bo wsypałem żwir kwarcowy, o...

Upadek na starcie - plaga glonów

krzysiek7809 w Glony · Odpowiedzi: 45 · Wyświetlenia: 19096
Witam Proszę o pomoc w walce z glonami nitkowatymi i zielenicami. Szczegóły zbiornika 1. Wymiary akwarium: 80 x 35 x 45 (120 l) 2. Moc i rodzaj oświetlenia: 2 x 1650 LED retrofit sunny, 1x 1150 re...

Glony trudne do określenia po starcie akwarium

Jrt w Glony · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 4590
Cześć, Szukam pomocy w temacie walki z glonami. Otóż po kilku latach wróciłem do chęci posiadania akwarium. Prześledziłem „wszystkie” wątki związane najprawdopodobniej z brunatnicami i szczerze mówią...

Problem na starcie

vadim1983 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1895
Witam. Jestem początkującym akwarystą. Totalnie zielonym. Nie chcę tworzyć zbiornika typowo roślinnego. Ale zaczyna mnie irytować wygląd moich roślin i glony w akwarium. Akwarium 60x30x30 Oświetleni...

112l problem z glonem na starcie

darcioo25 w Glony · Odpowiedzi: 36 · Wyświetlenia: 8247
Witajcie. Z racji że miałem awarię w poprzednim zbiorniku (wygięty blat) byłem zmuszony zacząć od nowa. Zbiornik ma zaledwie 1,5 tyg i jestem po 2 podmiance wody. Oświetlenie LED 40w, czas świecenia ...

Lekko zielona woda zaraz po starcie zbiornika

looptr000p w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4639
Jaka moze byc przyczyna i jak z tym walczyc ?

Glony na starcie, o co chodzi??

marcin_akwarysta w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 2831
Nie zdążyłem jeszcze popełnić błędu a już mam glony :( Akwarium wystartowało 3 tygodnie temu, na Black Earth i substracie Green Base, oświetlenie prawie 0,9W/L przez 8 godzin, jak pokazały się pierwsz...

Brązowa Wata na starcie

qqrq w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1675
Start zbiornika 2 tygodnie temu i juz w ilości coraz większej pojawia się brązowa wata, szczególnie na trawniku. Zbiornik 180L, gazuje ostro, co2 leci ciurkiem bo nie ma jeszcze ryb. Przepływ wody b.d...

Złożony problem po starcie akwarium

damirac6 w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1492
Witam, Na początek przedstawię akwarium: 1. Wymiary akwarium 150x50x50 2. Moc i rodzaj oświetlenia 2xT8 (36W) + 2xT5 (54W) - 8h dziennie 3. Rodzaj podłoża całość Aqua Substrate II+ 4. Rodzaj system...

Statystyki

Ten temat przegląda 323 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 323 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.