Witam wszystkich,
Akwarium mam od 3 lat i chciałabym powiększyć moją obecną obsadę rybek. Obecnie posiadam:
1x Gurami mozaikowy
2x Zbrojnik niebieski
2x P. skośnopręga
4x Bocja wspaniała
9x Skalar
Myślę o dokupieniu od 4 do 6 sztuk Bocji Wspaniałych, 3-5 Gurami Mozaikowych i 6 Kosiarek, tylko zastaniawiam się czy nie będzie za dużo, bo z 18 rybek zrobi się 31-35. Jeśli chodzi o połączenie Gurami z Pielęgnicami, to pewnie ze względu iż Gurami jest sam daje popalić innym, zwłaszcza Skalarom, natomiast bardzo lubi towarzystwo jednej z samiczek Pielęgnicy Skośnopręgiej.
Młode rybki chcę oddzielić od dużych płytą z pleksi z wywierconymi otworami (3/4 duże:1/4 młode)(wcześniej mają przejść tygodniową kwarantannę u zaznajomionego sprzedawcy + Artemiss i Herbtana po wpuszczeniu do akwa)
Jeszcze mam obawy dotyczące kosiarek, bo nigdy nie miałam wcześniej tych rybek, a słyszałam o nich tyle złego co dobrego (te złe opinie to: że są kłótliwe, że obgryzają mchy i pływają doczepiając się do większych ryb (tu najbardziej zagrożone mogą być skalary i skośne) i te dobre: że bardzo dobrze żyją sobie z bocjami, że są łagodne, no i że wcinają glony), sama nie wiem czemu wierzyć.
Z góry dziękuję za pomoc:)
Poniżej dane akwarium:
Akwarium: 200x60x70
Oświetlenie:2 x belka T5 (2 x 80 W) + 1 x belka T8 ( 2 x 58 W)
podłoże: żwir ok. 80 - 100 kg (3-5 mm) + 20 kg (1 mm) + 6 większych kamieni + ok.30 mniejszych kamieni + substrat: 2 x wiaderko JBL Proflora Start
korzenie: 10
Akwarium funkcjonuje od 3 lat, restart zrobiony 11 m-cy temu.
Wodę podmieniam co tydzień, ewentualnie półtora tygodnia, stosuję zwykłą wodę z kranu, ph +- 7,1 - 7,2 (aktualne; docelowe 6,90 - 7,10), gH 11, kH 5, NO3 10 - 30ppm (wg JBL, wg Zooleka 5 - 15ppm), PO4 0,5 - 1,5, NO2 0, Fe 0,1.
nawożenie: Profito, Ferro, Kalium Potasium, Easy Carbo, MgS04*7H2O, KH2PO4, uzdatniacz do wody JBL przy podmianach + bakterie nitryfikacyjne + kulki do podłoża z substratem + CO2 (tylko w dzień) rozpuszczene w reaktorze
Czyszczenie akwa co tydzień - półtora
Temp: 26,5'C
Rośliny:
Vallisneria gigantea
Heteranthera zosterifolia
Ludwigia repens
Ludwigia repens rubin
Anubiasy
Nymphea Tiger Lotus
Cryptocoryne beckettii
Echinodorus Africanus
Rotala rotundifolia
Hygrophilia siamensis
Cardamine lyrata
Hydrocotyle leucocephala
Gałęzatki + Mchy
Termofiltr Eheim Prof.3 2180 (standardowe wkłady) + Unimax700 (wkłady Eheimowskie)
pompy cyrkulacyjne: Koralia Magnum 5 i 10500; czyszczenie filtrów co 2 miesiące (naprzemiennie, wodą z akwa)
Karmienie raz dziennie, raz w tygodniu głodówka, dieta urozmaicona (
pokarm z czosnkiem, spirulina, warzywa, robaki liofilizowane, vitality & colour, supervit etc.)