pomoc w dobraniu obsady do 3 letnich rybek w 840l - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

pomoc w dobraniu obsady do 3 letnich rybek w 840l

Liczba wyświetleń: 1310·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam wszystkich,

Akwarium mam od 3 lat i chciałabym powiększyć moją obecną obsadę rybek. Obecnie posiadam:

1x Gurami mozaikowy
2x Zbrojnik niebieski
2x P. skośnopręga
4x Bocja wspaniała
9x Skalar

Myślę o dokupieniu od 4 do 6 sztuk Bocji Wspaniałych, 3-5 Gurami Mozaikowych i 6 Kosiarek, tylko zastaniawiam się czy nie będzie za dużo, bo z 18 rybek zrobi się 31-35. Jeśli chodzi o połączenie Gurami z Pielęgnicami, to pewnie ze względu iż Gurami jest sam daje popalić innym, zwłaszcza Skalarom, natomiast bardzo lubi towarzystwo jednej z samiczek Pielęgnicy Skośnopręgiej.

Młode rybki chcę oddzielić od dużych płytą z pleksi z wywierconymi otworami (3/4 duże:1/4 młode)(wcześniej mają przejść tygodniową kwarantannę u zaznajomionego sprzedawcy + Artemiss i Herbtana po wpuszczeniu do akwa)

Jeszcze mam obawy dotyczące kosiarek, bo nigdy nie miałam wcześniej tych rybek, a słyszałam o nich tyle złego co dobrego (te złe opinie to: że są kłótliwe, że obgryzają mchy i pływają doczepiając się do większych ryb (tu najbardziej zagrożone mogą być skalary i skośne) i te dobre: że bardzo dobrze żyją sobie z bocjami, że są łagodne, no i że wcinają glony), sama nie wiem czemu wierzyć.

Z góry dziękuję za pomoc:)

Poniżej dane akwarium:

Akwarium: 200x60x70

Oświetlenie:2 x belka T5 (2 x 80 W) + 1 x belka T8 ( 2 x 58 W)

podłoże: żwir ok. 80 - 100 kg (3-5 mm) + 20 kg (1 mm) + 6 większych kamieni + ok.30 mniejszych kamieni + substrat: 2 x wiaderko JBL Proflora Start

korzenie: 10

Akwarium funkcjonuje od 3 lat, restart zrobiony 11 m-cy temu.

Wodę podmieniam co tydzień, ewentualnie półtora tygodnia, stosuję zwykłą wodę z kranu, ph +- 7,1 - 7,2 (aktualne; docelowe 6,90 - 7,10), gH 11, kH 5, NO3 10 - 30ppm (wg JBL, wg Zooleka 5 - 15ppm), PO4 0,5 - 1,5, NO2 0, Fe 0,1.

nawożenie: Profito, Ferro, Kalium Potasium, Easy Carbo, MgS04*7H2O, KH2PO4, uzdatniacz do wody JBL przy podmianach + bakterie nitryfikacyjne + kulki do podłoża z substratem + CO2 (tylko w dzień) rozpuszczene w reaktorze

Czyszczenie akwa co tydzień - półtora

Temp: 26,5'C

Rośliny:

Vallisneria gigantea
Heteranthera zosterifolia
Ludwigia repens
Ludwigia repens rubin
Anubiasy
Nymphea Tiger Lotus
Cryptocoryne beckettii
Echinodorus Africanus
Rotala rotundifolia
Hygrophilia siamensis
Cardamine lyrata
Hydrocotyle leucocephala
Gałęzatki + Mchy

Termofiltr Eheim Prof.3 2180 (standardowe wkłady) + Unimax700 (wkłady Eheimowskie)
pompy cyrkulacyjne: Koralia Magnum 5 i 10500; czyszczenie filtrów co 2 miesiące (naprzemiennie, wodą z akwa)

Karmienie raz dziennie, raz w tygodniu głodówka, dieta urozmaicona (pokarm z czosnkiem, spirulina, warzywa, robaki liofilizowane, vitality & colour, supervit etc.)

Katia
Ranga: Początkujący

15 mar 2013, 17:07   (#2)  

Witam ponownie, zdecydowałam, że zrezygnuję z Kosiarek, ale mam kolejne pytanko, czy mogłabym dołożyć jeszcze jakieś inne rybki do mojej obsady (dla przypomnienia bieżąca obsada: 9xSkalar, 1xGurami Mozaikowy, 4xBocje Wspaniałe, 2xZbrojnik Niebieski, 2xPielęgnica Skośnopręga + nowe rybki: 4-5 Gurami Mozaikowy i 4-6 Bocja Wspaniała będą kupione na początku kwietnia). Wiadomo małe ławicowe ryby zostałyby po prostu pożarte (większość obecnych rybek ma ok. 15cm), ale np Bojownik,albo P. Ramireza czy też nie bardzo (też zetknęłam się z różnymi opiniami, ale u mnie doświadczenia w tym brak), boję się, że Bojownik mógłby tłuc się z Gurami, a nie chce nikogo męczyć w moim akwarium. Proszę o porady czy coś mogę jeszcze dołożyć czy już tak zostawić, bo nie ukrywam, że chciałabym poznać jakiś nowy gatunek, oczywiście moje "widzi mi się" jest tu najmniej ważne,a najważniejsze dobro ryb.

Katia

24 mar 2013, 11:36   (#3)  

Bojownik może szaleć z innymi bojownikami i czasem z samica, jeśli zaś chodzi o ryby to ogólnie atakuje większe ryby od siebie lub równe. Podobno mniejszych nie atakuje.

W tak dużym akwa nie powinno być problemów z jedną rybą, ja miałem parkę labeo w 300l przy neonkach,skalarach,mieczykach, platynkach itd i nie było problemów

Norbi85

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

25 mar 2013, 19:32   (#4)  

Dzięki za odpowiedź:)
hmmmm, ale w tym układzie chyba nie zaryzykuję z bojownikiem, bo wszystkie są od niego większe, a gurami może się chyba najbardziej dostać, a szkoda, bo to taka śliczna ryba i choć akwa jest w miarę duże to tylko skalary zachowują jako takie rewiry. Za to na nowo zaczynam intensywniej zastanawiać się nad kosiarkami, ale czy one faktycznie niszczą mchy i wyskakują z akwarium (bocje niby też są skoczne, a w sumie nigdy nie zauważyłam, żeby sobie podskakiwały:))

Katia

Witam. I jak dodałeś coś do obsady. masz może tego bojownika, bo sam się zastanawiam aby zabrać jednego z tego "kubeczka" i dać go do akwa aby sobie popływał, ale obawiam się o skalary.
Pozdrawiam

mariop3
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20160130_181238.jpg

Pomoc w identyfikacji ryby (wgraj zdjęcie)

LYSERpL w Zwierzęta · Odpowiedzi: 146 · Wyświetlenia: 210419
Witam! Kupiłem niedawno akwarium, z którym dostałem kilkanascie rybek. Nie bardzo znam sie na pielęgnicach i prosze o pomoc w identyfikacji gatunków 1 http://imageshack.us/f/19/njzs.jpg/ 2 http://imag...
73ce8a47-11f1-4867-a81c-e58bcce100c7.jpg

Pomoc w diagnozie choroby(?)

Wojciech S w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1430
Cześć, zwracam się o pomoc w diagnozie choroby(?) u ryb w moim zbiorniku. Wszystko zaczęło się mniej niż pół roku temu, zaczęły wtedy zdychać skalary i czasem inne ryby, średnio jedna ryba na 2/4 tyg...
IMG_20250904_065748.jpg

Dobranie obsady

Hiper w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3132
Witam , mam prośbę , aktualnie w akwarium mam 2 ławice : 10.szt. kardynałka chińskiego i 10 szt. Zwinnika czerwono ustnego 1 zbrojniki niebieski do tego niezliczoną ilość krewetek , kilka helmetów i i...
1381d886-c096-413b-a796-7f039539403d.jpg

Pomoc w identyfikacji parzydełkowców na szybie

94adamo94 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3660
Cześć, proszę o pomoc w identyfikacji organizmów na szybie. Średnica około 1-2mm. Nie mają wyraźnego korpusu, tak jakby parzydełka wyrastały z jednego punktu, czyli takie bardziej krzaczaste niż drze...
20230602_113609_Easy-Resize.com.jpg

Pomoc w identyfikacji choroby

David_90 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1358
Witam czy mógł by mi ktoś pomóc w nakierowaniu co dolega mojemu skalarowi od wczoraj zachowuje się jak na dołączonym zdjęciu oraz filmie, Inne ryby się maja dobrze tylko owy skalar ma problem jakiś. ...
IMG_20220929_175743.jpg

Pomoc w identyfikacji płci Pielęgniczek Ramireza

Iblis88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 7797
Witam. Kupiłem dwie Pielęgniczki Ramireza oraz jedną Electric Blue. Proszę o pomoc w identyfikacji płci ponieważ chciałbym dokupić drugą do pary dla Electric Blue oraz upewnić się że te zwykłe które k...

Pomoc z obsadą do dwóch baniaków.

Pstrungarz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2345
Dzień dobry - zakładam właśnie nowe akwarium(ciemne wody) i w głowie mam prostą i niedużą obsadę. Proszę tylko kogoś bardziej doświadczonego o opinię na ten temat. Akwarium 60x40x40 72l Podłoże piach ...

Gatunki rybek

hania w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3641
Cześć, ponownie przymierzam sie do założenia akwarium. Zależy mi żeby odtworzyć gatunki ktore mialam w poprzednim jednak tym razem chciałabym podejsc do tego z głową. Akwarium ma między 60 a 65l (nie ...

Jaka polecacie obsade rybek z krewetkami do akwarium 125 L

sqban w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6104
Witam forumowiczow, Jak w temacie planuje zalozyc moje perwsze akwarium bardziej naturalne z latwymi rybkami do chodowli dla poczatkujacego oraz z takimi roslinami aby nie bylo duzo przycinania. Obec...

Zwiększenie obsady w 85L

tlab w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2738
Witam. W mojej kosteczce 45x45x48 (85 litrów) mam obecnie: 3 x Prętnik karłowaty 5 x Razbora Espei - po weekendzie dojdzie jeszcze z 7szt. bo ma być dostawa w sklepie 7 x Otosek przyujściowy 1 ...

Statystyki

Ten temat przegląda 222 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 222 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.