[DIY] Piasek - sposób na czyste węże bez szczotek - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

[DIY] Piasek - sposób na czyste węże bez szczotek

Liczba wyświetleń: 3706·Odpowiedzi: 8
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Baszucki Nowa Ruda

Minusy:
- trzeba demontować węże z filtra
- miękkie węże mogą się lekko "rysować" od środka

Plus:
- nie potrzebujemy wyciorów i szczotek :)
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

zajączek155 DZIAŁDOWO

09 mar 2013, 13:57   (#2)  

hahaha całkiem niezłe rozwiązanie sam próbowałem, ale nie do końca się czyści i ręce bolą.. :P ale tańsze to niż te wyciory...
zajączek155

zajączek155
Ranga: Stały bywalec

Miasto: DZIAŁDOWO

AnubisariumMW Kraków

09 mar 2013, 17:25   (#3)  

A kto powiedział, że wyciory są drogie ? idziesz do sklepu laboratoryjnego, chemicznego i kupujesz wycior do czyszczenia próbówek, lub nieco grubszy, koszt już od 2,50 do 8zł za super szczoty.

AnubisariumMW
Ranga: Początkujący

Miasto: Kraków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomek_89 Bytom

09 mar 2013, 20:12   (#4)  

probowlaem czyscic piaskiem, juz chyba lepiej dac te pare zloty niz sie tak namachac.

Tomek_89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bytom

09 mar 2013, 22:28   (#5)  

Magnes neodymowy w kształcie walca owijam sznurkiem do pakowania tak aby zmieścił się do rurki.Potrzebny jest jeszcze drugi magnes .
Reszta chyba jasna?

solarr

krisppl Mysłowice
heh a ja uzywam kabla bnc na ktory koniec owijam tasma samoprzylepna mechata, takie meche hehe

ciepla woda, 2 minuty i jak nowy

krisppl
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Mysłowice

dobry sposob tez z papierem toaletowym, wystarczy zrobic cos ala kuleczke, nie za mala, nie za duza, tak zeby swobodnie miescila sie w wezu, odkrecic sluchawke prysznicowa, przylozyc ta koncowke weza juz bez sluchawki do jednego konca weza czyszczonego, puscic mocno wode i dwie gora trzy takie proby,i waz czysciutki, jak nowy

mariob10

po co wycior .ja stosuje długi mięki drut miedziany taki akurat miałem przekładam przez wąż i na końcu mocuje szmatkę a później tylko przeciągam i po sprawie .a w tym sposobie trzeba użyć dużo siły a efekt nie jest do końca powalający.

meniek
Ranga: Aktywny użytkownik

pmarek03 Pakość
meniek napisał(a):stosuje długi mięki drut miedziany taki akurat miałem przekładam przez wąż i na końcu mocuje szmatkę a później tylko przeciągam i po sprawie ..

Robię podobnie, tylko zamiast szmatki zakładam kawałek waty do filtra i węże jak nowe. Żeby nie zapaprać łazienki (bo przy czyszczeniu kubła zawsze zrobię bałagan :? ) zaopatrzyłem się w dodatkowy komplet wężyków i po zmontowaniu całości spokojnie biorę się za nie na sam koniec.

pmarek03
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Pakość

Powrót do Sprzątanie

Powiązane tematy

IMG_0565.jpeg

W jaki sposób odratować korzeń ze zdjęcia

hyniks w Sprzątanie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 11650
Cześć, Załączam poniżej zdjęcie, na kamieniu sinice i inne paskudztwa. Co ma w sobie korzeń? Nie mam pojęcia. Czy da się go odratować, czy zostaje śmietnik?
YouTube

Restart bez wyciągania podłoża (Green Aqua)

Piotr Baszucki w Sprzątanie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 5460
Zapraszam do obejrzenia.
1_00.jpg

Czyste "fugi" w akwarium.

Prospero w Sprzątanie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6574
Jakie macie sposoby na czyszczenie osadów z fug (silikonu) w swoich akwariach. Mowa oczywiście o bezbarwnym silikonie zwykle stosowanym w zbiornikach OW gdzie jak wiadomo estetyka musi być :) a każde ...

"Dark start" - start akwarium bez udziału światła.

rafau w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 5318
Pytanie do praktykantów ciemnego startu o spostrzeżenia.

Stałe PH bez dozowania co2

slawekmokwa1 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6417
Witam Czy to możliwe ażeby PH w akwarium utrzymywalo się na poziomie . 6.1 Posiadam controller PH ale się nie włącza i nie dozuje co2 W akwarium sama woda RO plus mineralizator Parametry wody GH 6 K...

W jaki sposób mogę przyspieszyć dojrzewanie akwarium

młody akwa maniak w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2889
Wczoraj założyłem 112 l. Filtracja: chwilowo 2 filtry wewnętrzne. Dziś już będzie kubełek. Wcisnąłem gąbkę ze starego akwarium, a dziś pojawiło się zametnienie Mogę jakoś przyspieszyć jeszcze dojr...

Nalewak do akwarium DIY

dust w Sprzątanie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3877
Ponieważ mam mały zbiornik to borykałem się z problemem wygodnej wymiany wody. A to lampa mi zasłaniała dostęp, albo niewygodnie musiałem trzymać waż bądź bańkę z wodą, aby np. nurt wlewanej wody nie ...

Odmulanie dna bez podmiany wody

piotrasta w Sprzątanie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2757
Witajcie W baniaku mam sinice zakupiłem i od 2 dni używam Easy-life Blue Exit. Na opakowaniu pisze że mam nie podmieniać wozy przez 19 dni (przez 5 dni podawania i 14dni po podawaniu). W jaki sposób o...

Syfonowanie - sposoby na piasek przy odmulaniu

Nameles w Sprzątanie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6851
Witam Mam w akwarium z Paletkami - jako podloze , bardzo drobny piasek kwarcowy - jak odciagam odchody a sa dosc ciezkie to zasysa mi tez piasek - jak oddale wezyk - to nie jest w stanie wessac odchod...

Rośliny in-vitro bez co2?

BlackLady92 w Sprzątanie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1788
Witam Zakupiłam akwarium 30l i planuje kupić rośliny in vitro jednak, czy dadzą radę wyłącznie na węglu w płynie + nawozy? Jest w ogóle sens zakupu takich roślin?

Statystyki

Ten temat przegląda 216 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570953
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 215 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.