AquaSubstrate II+ Prosiłbym o szybką odpowiedź
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam
Zależy mi na szybkiej odpowiedzi, ponieważ dzisiaj będę kupował podłoże do akwa 85l i planuje:
AquaSubstrate II+ 2x5,4kg
oraz
JBL AquaBasis PLUS 5L
razem
17l
i Teraz czy te podłoża się "nie pogryzą"? Czy będą spełniały swoje funkcje czy jednak jest jakiś haczyk żeby ich nie łączyć ze sobą?
-
kamilx953
●
- Ranga: Poznaje temat
Aquasubstrate będzie fruwał po akwarium a aquabasis wydostanie się spod warstwy granulatu i doprowadzi do plagi glonów. Szczególnie nie polecam takich połączeń, jeśli masz ryby grzebiące w podłożu.
Jeśli myślisz o niedrogim granulacie, to wybierz Aquatic-Nature Pro-Soil, w tym przedziale cenowym nie ma sobie równych, ew. aquasubstrate, ale bez dodatków typu substraty. Jest to w przypadku tego typu podłożu zbędne, szczególnie w pierwszym roku funkcjonowania akwarium o rozmiarze takim jak Twoje. Potem można ew. dodać pałeczki nawozowe lub kapsułki jeśli zajdzie taka potrzeba.
Z żyznością w podłożu też nie można przeginać, bo najpierw rośliny pójdą w korzenie a potem wystartują z mocnym wzrostem i przerosną akwarium.
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Mam akwa 130x21x32, 85l. Będę w nim hodował jedynie krewetki, jakieś małe rybki i może otoski. Na 100% kupuje AQUA SUBSTRATE II+ ponieważ słyszałem mnóstwo pozytywnych opinii o tym podłożu. Pozatym w tej cenie niczego lepszego poza Aquatic-Nature Pro-Soil nie znajdę. Kwestia tego czy mieszać z JBL AquaBasis PLUS. Ale skoro twierdzisz, że nie ma sensu to chyba kupie sam AQUA SUBSTRATE II+. Jednak za bardzo nie rozumiem czemu ma to wypłynąć na całe akwa skoro producent pisze, żeby mieszać to z Manado, które jest bardzo lekkie. Chyba, że to zależy od ziarnistości nie wiem
Poczekam na większą ilość odpowiedzi
Kurde tak czytam i czytam różnice pomiędzy pro-soil i aqua substrate II+ to jednak pro-soil lepsze. Której polecacie do małego heńka? 
-
kamilx953
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Manado fruwa jeszcze bardziej niż AS, jeśli to możliwe unikałbym go jak ognia, lepszy jest już żwir + substrat (którego nie wiem czemu wszyscy się boją).
Producent nie zaleca mieszania substratu z Manado, muszą być 2 oddzielne warstwy:
Jeśli Twoje akwarium nie ma być roślinniakiem a jedynie dekoracyjnym zbiornikiem z krewetkami to w ogóle bym się nie pchał w substraty. Pamiętaj im więcej kombinowania tym gorzej.
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Tomasz napisał(a):Manado fruwa jeszcze bardziej niż AS, jeśli to możliwe unikałbym go jak ognia, lepszy jest już żwir + substrat (którego nie wiem czemu wszyscy się boją). Producent nie zaleca mieszania substratu z Manado, muszą być 2 oddzielne warstwy:  Jeśli Twoje akwarium nie ma być roślinniakiem a jedynie dekoracyjnym zbiornikiem z krewetkami to w ogóle bym się nie pchał w substraty. Pamiętaj im więcej kombinowania tym gorzej.
Fakt że Manado jest lekkie i do czasu ukorzenienia sie roślin ryb lepiej nie wpuszczac ale nie wiem skąd ta opinia że manado fruwa, mam manado a pod nim aqua basis i nic mi nie fruwa a rośliny rosną jak oszalałe, dodam że filtr ostro miesza wode
manado przed włożeniem do akwa i zalaniem zbiornika sparzyłem wrzątkiem dwukrotnie i twardości nie podnosi
reaktywacja 120x45x50
-

meteoryt
●
AS II+ to rewelacyjne podłoże.... przez jakieś trzy miesiące. Potem to zwykły muł i trzeba go nawozić tabletkami, kapsułkami, kulkami.
Aha i jeszcze po zalaniu potrafi pylić i wszystko w baniaku jest pokryte brązowym pyłem - wersja stepy akermańskie.
Ponad to nieźle buforuje wodę. PH około 7 na wrocławskiej twardej wodzie. Rośliny rosną całkiem dobrze (przy iniekcji kapsułek w podłoże po 3 miesiącach).
-
DavyJones
●
Również nie wiem skąd ta opinia że Manado "fruwa". Mam Manado w jednym ze zbiorników w którym pływały kiryski i kiriśniki - nie było opcji by dokopały się do substratu (chyba że ktoś da centymetr podłoża na substrat  Jest lekki ale nie nazwał bym go fruwającym. Przy rybach buszujących w podłożu nie ma możliwości usypania górek gdyż zawsze wyrównają (chyba że będzie zarośnięte roślinami)
AS II+ fajnie buforuje wodę ale jego wytrzymałość to max. 3-6 miesięcy. Wadą jest mocne pylenie jeżeli intensywnie ruszy się podłoże to rośliny faktycznie mogą wyglądać jak na pustyni 
-

McQbic
●
- Ranga: Początkujący
DavyJones napisał(a):AS II+ to rewelacyjne podłoże.... przez jakieś trzy miesiące. Potem to zwykły muł i trzeba go nawozić tabletkami, kapsułkami, kulkami.
Aha i jeszcze po zalaniu potrafi pylić i wszystko w baniaku jest pokryte brązowym pyłem - wersja stepy akermańskie.
Ponad to nieźle buforuje wodę. PH około 7 na wrocławskiej twardej wodzie. Rośliny rosną całkiem dobrze (przy iniekcji kapsułek w podłoże po 3 miesiącach).
zgadzam się z kolegą mam AS II+ czarne i no może nie po 3 a po ok 6 miesiącach zrobiło się muliste i zaczęło się rozpadać więc jeśli jeszcze nie kupiłeś tego podłoża to lepiej dołożyć i kupić coś lepszego
reaktywacja 120x45x50
-

meteoryt
●
Kupiłem jednak 2 worki Pro-Soil, razem 16l. Za parę tygodni napisze jak się sprawuje i dodam kilka fotek 
-
kamilx953
●
kamilx953 napisał(a):Kupiłem jednak 2 worki Pro-Soil, razem 16l. Za parę tygodni napisze jak się sprawuje i dodam kilka fotek 
Dobrze zrobiłeś,
pamiętaj aby nawozić na nim nieco więcej niż na Amazonii, co nieco możesz podpatrzyć tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=53184
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Tak tak. Będę nawoził. Mam Easy Carbo, Potassium, Ferro. Oraz mam Macro i Micro z allegro w takich woreczkach. Myślę, że to powinno starczyć, żeby ładnie wszystko rosło 
-
kamilx953
●
Powiązane tematy
podloze-aqua-substrate.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże ...
podloze-aqua-substrate-pro.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Mam parke barwniaków, ale nie harem i nie wiem czy nie muszę dokupić samicy.
Są one jeszcze małe. Od razu po wrzuceniu do akwarium było wszystko ok, jedyne co to razborki głównie samiec zaczepiał i mu...
Witam.
OPIS ZBIORNIKA:
80dł.x35szer.x50wys.
Oświetlenie belka-6x24W T5
Co2-butla wysokociśnieniowa gaz rozprowadzany za pomocą spieka cer.50mm 24h/dobę.
Filtracja Kubeł HW-402B
Roślinność:(zasadzona ...
Cześć,
Od jakiegoś czasu mam sporo glonów. Niestety nic ich nie ubywa. Na jednej fotce gdzie przetarłem korzeń, widać jaka jest to duża warstwa. Najgorzej, że pokrywają tez rośliny i trawę.
Akwarium...
Jak to zwalczyć?
(Początkujący) CM181229-102534001.jpeg
Witam potrzebna pomoc
zastanawiam sie co jest przyczyna pojawienia sie tego glonu i pytanie co to jest i jak zwalczyc?
czy mogła miec na to wpływ zmiana oswietlenia czy moze inne okolicznosci ?
glonu...
Witam i zacznę szybko od początku bo czas nagli.
W środę wieczorem nastawilem sobie 50L wina z czerwonych winogron i wyladowało w piwnicy w pomieszczeniu z akwariami. Z racji mojej pracy wyjechałem w ...
Proszę o opinie o elekrozaworze i zaworku precyzyjnym Grun system. Podobno ich zaworek lepszy od Acl. Zawór Gce jest dobry? czytałam że butla Aquario nie ma jakiejś regulacji
Witam
17 lutego założyłem nowe akwarium 96 L. Poniżej link:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/technika/zakladanie-akwarium/iwagumi-96l-pomoc-w-doborze-filtra-i-nie-tylko-74541....
|
|