Amazonia NEW a kapsuły FERKA stemma i rosetta - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Amazonia NEW a kapsuły FERKA stemma i rosetta

Liczba wyświetleń: 2759·Odpowiedzi: 14
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Wszystkich. Zakładając akwa na Amazoni NEW + Co2 z butli ,oswietlenie 0,65W/L i nawożąc pełną linią nawozów FERKA,powinienem też używac kapsuł FERKA Stemma i Rosetta.Chodzi mi oto że sama Amazonia jest już bogata w substancje odżywcze.Pozdrawiam
Robert

Robert Ambroży
Ranga: Początkujący

Miasto: Leszno

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
tao
Robert Ambroży napisał(a): Amazonia jest już bogata w substancje odżywcze.

Tu sobie sam odpowiedziałeś.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao
Ranga: Znający temat

03 mar 2013, 00:01   (#3)  

Tak odpowiedz zawarta w pytaniu.Ale myślałem że może ktoś na forum jadąc na tym podłożu i tych nawozach, z własnego doswiadczenia coś wiecej podpowie.a rośliny jakie chciałbym trzymac to anubias nana mini , microsorum mini , staurogyne.sp , eleocharis acicularis , hygrophila pinnatifida ,hydrocotyle sp japan ,mały cheniek , blyxa japonika.
Robert

Robert Ambroży

tao

03 mar 2013, 02:26   (#4)  

Robert Ambroży napisał(a):Tak odpowiedz zawarta w pytaniu.Ale myślałem że może ktoś na forum jadąc na tym podłożu i tych nawozach, z własnego doswiadczenia coś wiecej podpowie.a rośliny jakie chciałbym trzymac to anubias nana mini , microsorum mini , staurogyne.sp , eleocharis acicularis , hygrophila pinnatifida ,hydrocotyle sp japan ,mały cheniek , blyxa japonika.

Podajc kapsułki Ferka sprawisz ,że uwalniany azot z podłoża + uwalniany azot z kapsułek da kosmiczny wynik NO3.W wyniku czego, nie będziesz w stanie opanować nawożenia.Do nawożenia twojego podłoża najlepsze będą sole,lub gotowe nawozy Easy Live.Innej opcji nawożenia nie ma.Nie łódź się ,że samo zakupienie i wlewanie soli ,czy tez innych nawozów zagwarantuje tobie sukces.Na to niestety ale musisz zapracować bez względu co wybierzesz.Moja propozycja daje realna szanse sukcesu przy odrobinie wyobraźni i wiedzy. .Wybór należy do Ciebie.
Ps.Poczytaj troszeczkę na forum o nawożeniu a przekonasz się sam.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy.
tao.

tao
Ranga: Znający temat

weder Gdynia

03 mar 2013, 03:25   (#5)  

Owszem tak będzie jak piszesz,jeśli poda tego dawkę na całe dno ale jęśli zaplikuje 2 do 4 szt pod wybraną grupę roślin nic się nie stanie.
Nie udzielam porad na PW.
https://www.youtube.com/watch?v=aD4SdwjW8g8
https://www.youtube.com/watch?v=_VvspUYMeWk

Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.

weder
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Gdynia

Wspieram stronę kontem Premium

Haczyk94 okolice Wrocławia

03 mar 2013, 10:01   (#6)  

Ja raz na 4 tygodnie daję kapsułki Stemma pod Staurogyne, ona to akurat lubi. Nic złego się nie dzieje, a wręcz same pozytywy. :) Np. mały Hemianthus rośnie bez kapsułek i tak mu dobrze, więc nie wtykam ich tam. :wink: Ilość jaką podaje to 5 kapsułek (2 z lewej, 3 z prawej), a co do ilości rośliny to spójrz w podpisie sobie. Moje podłoże to Pro Soil.

Haczyk94
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Wrocławia

mani Siemianowice Śląskie

03 mar 2013, 11:04   (#7)  

Na tym samym podłożu również stosowałem pełną linię FERKA włącznie z kapsułkami. Stosowałem je po obejrzeniu pięknie wybarwionych roślin w akwariach Piotrka (wiadomo o kogo chodzi) ale u mnie niestety nie uzyskałem takiego efektu więc tak jak koledzy pisali nie jest to złoty środek który sprawi że wszytko będzie pięknie rosło - choć może nim być jeżeli dobierzesz sobie dawki :)

Ja osobiście uzyskuje fajne efekty na mało docenianej linii nawozowej PlantaActive.

mani
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Siemianowice Śląskie

03 mar 2013, 12:56   (#8)  

Dzieki za zainteresowanie tematem.Strony akwarystyczne sledze od dłuższego czasu,czytam sporo ale do zamoczenia rąk w akwa jeszcze troche czasu gdyż pracuje za granicą. Wszystko kupione tylko pozostał wybur podłoża i te nawozy ,wiec wszystko co robie to tak na SUCHO.Planem moim było i jest nawożenie metodą EI ale to akwa musi by zalane ,wiec najpierw chciałem nawozic prostszą metodą jakąś pełna linią nawozów a pote spróbowac przejsc na EI.....Pytałem też czy ktoś używa podłoża SEACHEM Flourite te by mi najbardziej pasowało bo można odmulac długie w użytkowaniu no i rośliny w nim rosna powoli tak wyczytałęm i tylko tyle ,ale chyba mało osób je używa wiec i wiadomości o tym podłożu też są skromne. Wiec jak na dzień obecny to są moje dwa problemy.
Robert

Robert Ambroży

03 mar 2013, 13:05   (#9)  

weder napisał(a):Owszem tak będzie jak piszesz,jeśli poda tego dawkę na całe dno ale jęśli zaplikuje 2 do 4 szt pod wybraną grupę roślin nic się nie stanie.

Witam, sam mam amazonie new. Raz w miesiącu podaje 2-3 kapsułki stemma bądź rosetta . ( co miesiąc pod inny gatunek roslin) Akwa ma 4-5 miesięcy... Szczerze ? Rosliny stają się gęstrze, szybciej nabierają ''masy''. Przykłady
Blixa- po 2 tygodniach urosła raz więcej , zrobiła się mocno zielona
Trawnik- zagęscił się
Rotala green, red- szybszy wzrost, dobrze się ukorzeniają, nie wypuszczają korzeni z łodyg
Limnophilia Aromatica- wystrzeliła w górę , w dodatku wypuszcza co 1,5- 3 cm nowe odrosty.
Polecam, uwazaj tylko aby nie zaaplikować całego podłoża wtedy No3 potrafi do 25- 40 ppm skoczyc na testach. 3-4 kapsułki wystarczą, chyba ze chcesz cały trawnik , wtedy aplikujesz co 5 cm jedną kapsułkę. Powtarzam aby uniknąć sporej ilosci NO3 staraj się podawać 3-4 ( do trawnika wiecej) kapsułki na miesiąc.

Maciek Bielsko-biała
Ranga: Poznaje temat

03 mar 2013, 13:58   (#10)  

Maciek tak jak Ty,Tao też wspominał o podwyższonym wyniku NO3- rozumiem to. A Ty używasz EI czy nawozisz jakąś jedną linią nawozów .
Robert

Robert Ambroży

03 mar 2013, 14:12   (#11)  

Uzywam nawozy lini Easy life. - one są jak sole , wszystko jest osobno. Wiesz ile czego lejesz. Pierwszy zestaw kupiłem oryginalny, teraz juz podrabiam sole. ( NPK )
Dokupuje tylko Mikro(profito) + carbo (chodz od tygodnia nie podaje, bo podobno są niedokładne testy po4 przy uzywaniu carbo)
Tu masz link jak podrobić :
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... =easy+life

Maciek Bielsko-biała

Haczyk94 okolice Wrocławia

03 mar 2013, 14:15   (#12)  

A ja dalej zachęcam do linii Ferka i kapsułek pod te bardziej wymagające rośliny. Nie przenawozisz, po to są by je stosować.. Zawsze przecież się obserwuje zachowanie zbiornika i można reagować, poza tym kiedyś Amazonia była żyźniejsza, a ta New jest mniej żyzna z tego co pamiętam. :wink:

Haczyk94
Ranga: Stały bywalec

Miasto: okolice Wrocławia

03 mar 2013, 14:34   (#13)  

Haczyk94 napisał(a):A ja dalej zachęcam do linii Ferka i kapsułek pod te bardziej wymagające rośliny. Nie przenawozisz, po to są by je stosować.. Zawsze przecież się obserwuje zachowanie zbiornika i można reagować, poza tym kiedyś Amazonia była żyźniejsza, a ta New jest mniej żyzna z tego co pamiętam. :wink:

Nie mam nic przeciwko do stosowania tych kapsułek napewno nie zaszkodzi, a raczej wspomoze, z reszta sam wiem w przypadku swojego akwarium. Tylko nie mozna przesadzic, bo potem NO3 skacze.
Ja kiedys zaaplikowalem w trawnik i pod wszystkie rosliny , z odstepem okolo 7-8 cm. No3 skoczyło do 25-40 ppm. Po4 podawalem na poziomie 1 ppm/tyg i No3 podawałem 10 ppm/tyg.Odziwo żadne glony nie wyskoczyły, a rosliny poszly mocno w górę i się mocno zagęsciły.

Maciek Bielsko-biała

03 mar 2013, 15:05   (#14)  

Maciek a czy używasz też Co2 z butli ,co do nawozów to sobie to jeszcze przemyśle które wybiore .
Robert

Robert Ambroży

03 mar 2013, 17:35   (#15)  

Co2 z butli rozprowadzane przez reaktor przepływowy zamiast dyfuzora ;D

Maciek Bielsko-biała

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

56068-1203316759.jpg

Batalia podłoży - ADA Amazonia ver 2

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1303
56068-1203316759.jpg Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
IMG_20220914_163122.jpg

Nawozy Ferka (Balance-N - azot) czy mogę tylko tym nawozić?

pezet40 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4806
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów: Stan obecny: Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...
zestaw roślin.PNG

Glossy 260l, Ada Amazonia + gotowy zestaw roślin

Hanabero w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4140
Cześć, Planuje ponownie uruchomić swój zbiornik 260l po dwu letniej przerwie. Plan mam ambitny, chcę skorzystać z gotowego zestawu roślin: zestaw roślin.PNG i mam pare problemów, na które proszę Was ...
20211218_101440.jpg

017l - A New Beginning - waska

waska w Akwaria · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3723
Akwarium 25x25x30/4mm/netto 17L Światło: Aquel Leddy2/6W Podłoże: Amazonia ver.2 Filtracja:Aqua Clear 20/Bio Rio Nawożenie:linia ADA + fosfor Yokuchi Nano Woda RO z mineralizatorem Growise (2ml na 5 L...
YouTube

ADA Amazonia I ver.2

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 12980
Jedynka ale w wersji 2 ;) A może III ? ;). W każdym razie nowa stara amazonia. :roll:
akwarium nowe.jpg

Nawożenie nowo założonego akwarium na podłożu Ada Amazonia

cryoff w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5305
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
tank.PNG

Ferka - niedobór fosforu

Kyle w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 22843
Witam szanownych kolegów ;) Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...

Clinton Corona a ADA Amazonia i RO

FPawlak w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1301
Cześć wszystkim! Mam do Was pytanie odnośnie wymagań co do wody dla Clintonów. Da radę je trzymać w roślinniaku na podłożu ADA Amazonia ver. 2 i wodzie RO? Po podmiance i mineralizacji wody mam KH 2-2...

Mineralizacja RO dla ada amazonia ver.1

piotr0234 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1435
Dzień Dobry, Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...

Stara Amazonia.

pk77 w Podłoże · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2050
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...

Statystyki

Ten temat przegląda 346 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571608
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 346 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.