Amazonia NEW a kapsuły FERKA stemma i rosetta
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam Wszystkich. Zakładając akwa na Amazoni NEW + Co2 z butli ,oswietlenie 0,65W/L i nawożąc pełną linią nawozów FERKA,powinienem też używac kapsuł FERKA Stemma i Rosetta.Chodzi mi oto że sama Amazonia jest już bogata w substancje odżywcze.Pozdrawiam
Robert
-
Robert Ambroży
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Leszno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Robert Ambroży napisał(a): Amazonia jest już bogata w substancje odżywcze.
Tu sobie sam odpowiedziałeś.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Tak odpowiedz zawarta w pytaniu.Ale myślałem że może ktoś na forum jadąc na tym podłożu i tych nawozach, z własnego doswiadczenia coś wiecej podpowie.a rośliny jakie chciałbym trzymac to anubias nana mini , microsorum mini , staurogyne.sp , eleocharis acicularis , hygrophila pinnatifida , hydrocotyle sp japan ,mały cheniek , blyxa japonika.
Robert
-
Robert Ambroży
●
Robert Ambroży napisał(a):Tak odpowiedz zawarta w pytaniu.Ale myślałem że może ktoś na forum jadąc na tym podłożu i tych nawozach, z własnego doswiadczenia coś wiecej podpowie.a rośliny jakie chciałbym trzymac to anubias nana mini , microsorum mini , staurogyne.sp , eleocharis acicularis , hygrophila pinnatifida ,hydrocotyle sp japan ,mały cheniek , blyxa japonika.
Podajc kapsułki Ferka sprawisz ,że uwalniany azot z podłoża + uwalniany azot z kapsułek da kosmiczny wynik NO3.W wyniku czego, nie będziesz w stanie opanować nawożenia.Do nawożenia twojego podłoża najlepsze będą sole,lub gotowe nawozy Easy Live.Innej opcji nawożenia nie ma.Nie łódź się ,że samo zakupienie i wlewanie soli ,czy tez innych nawozów zagwarantuje tobie sukces.Na to niestety ale musisz zapracować bez względu co wybierzesz.Moja propozycja daje realna szanse sukcesu przy odrobinie wyobraźni i wiedzy. .Wybór należy do Ciebie.
Ps.Poczytaj troszeczkę na forum o nawożeniu a przekonasz się sam.
Żaden system nawożenia nie gwarantuje sukcesu ,wszystko zależy od twojej wiedzy. tao.
-

tao
●
- Ranga: Znający temat
Owszem tak będzie jak piszesz,jeśli poda tego dawkę na całe dno ale jęśli zaplikuje 2 do 4 szt pod wybraną grupę roślin nic się nie stanie.
-

weder
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdynia
- Wspieram stronę kontem Premium
Ja raz na 4 tygodnie daję kapsułki Stemma pod Staurogyne, ona to akurat lubi. Nic złego się nie dzieje, a wręcz same pozytywy.  Np. mały Hemianthus rośnie bez kapsułek i tak mu dobrze, więc nie wtykam ich tam.  Ilość jaką podaje to 5 kapsułek (2 z lewej, 3 z prawej), a co do ilości rośliny to spójrz w podpisie sobie. Moje podłoże to Pro Soil.
-

Haczyk94
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Wrocławia
mani
Siemianowice Śląskie
Na tym samym podłożu również stosowałem pełną linię FERKA włącznie z kapsułkami. Stosowałem je po obejrzeniu pięknie wybarwionych roślin w akwariach Piotrka (wiadomo o kogo chodzi) ale u mnie niestety nie uzyskałem takiego efektu więc tak jak koledzy pisali nie jest to złoty środek który sprawi że wszytko będzie pięknie rosło - choć może nim być jeżeli dobierzesz sobie dawki
Ja osobiście uzyskuje fajne efekty na mało docenianej linii nawozowej PlantaActive.
-
mani
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Dzieki za zainteresowanie tematem.Strony akwarystyczne sledze od dłuższego czasu,czytam sporo ale do zamoczenia rąk w akwa jeszcze troche czasu gdyż pracuje za granicą. Wszystko kupione tylko pozostał wybur podłoża i te nawozy ,wiec wszystko co robie to tak na SUCHO.Planem moim było i jest nawożenie metodą EI ale to akwa musi by zalane ,wiec najpierw chciałem nawozic prostszą metodą jakąś pełna linią nawozów a pote spróbowac przejsc na EI.....Pytałem też czy ktoś używa podłoża SEACHEM Flourite te by mi najbardziej pasowało bo można odmulac długie w użytkowaniu no i rośliny w nim rosna powoli tak wyczytałęm i tylko tyle ,ale chyba mało osób je używa wiec i wiadomości o tym podłożu też są skromne. Wiec jak na dzień obecny to są moje dwa problemy.
Robert
-
Robert Ambroży
●
weder napisał(a):Owszem tak będzie jak piszesz,jeśli poda tego dawkę na całe dno ale jęśli zaplikuje 2 do 4 szt pod wybraną grupę roślin nic się nie stanie.
Witam, sam mam amazonie new. Raz w miesiącu podaje 2-3 kapsułki stemma bądź rosetta . ( co miesiąc pod inny gatunek roslin) Akwa ma 4-5 miesięcy... Szczerze ? Rosliny stają się gęstrze, szybciej nabierają ''masy''. Przykłady
Blixa- po 2 tygodniach urosła raz więcej , zrobiła się mocno zielona
Trawnik- zagęscił się
Rotala green, red- szybszy wzrost, dobrze się ukorzeniają, nie wypuszczają korzeni z łodyg
Limnophilia Aromatica- wystrzeliła w górę , w dodatku wypuszcza co 1,5- 3 cm nowe odrosty.
Polecam, uwazaj tylko aby nie zaaplikować całego podłoża wtedy No3 potrafi do 25- 40 ppm skoczyc na testach. 3-4 kapsułki wystarczą, chyba ze chcesz cały trawnik , wtedy aplikujesz co 5 cm jedną kapsułkę. Powtarzam aby uniknąć sporej ilosci NO3 staraj się podawać 3-4 ( do trawnika wiecej) kapsułki na miesiąc.
-
Maciek Bielsko-biała
●
- Ranga: Poznaje temat
Maciek tak jak Ty,Tao też wspominał o podwyższonym wyniku NO3- rozumiem to. A Ty używasz EI czy nawozisz jakąś jedną linią nawozów .
Robert
-
Robert Ambroży
●
Uzywam nawozy lini Easy life. - one są jak sole , wszystko jest osobno. Wiesz ile czego lejesz. Pierwszy zestaw kupiłem oryginalny, teraz juz podrabiam sole. ( NPK )
Dokupuje tylko Mikro(profito) + carbo (chodz od tygodnia nie podaje, bo podobno są niedokładne testy po4 przy uzywaniu carbo)
Tu masz link jak podrobić :
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... =easy+life
-
Maciek Bielsko-biała
●
A ja dalej zachęcam do linii Ferka i kapsułek pod te bardziej wymagające rośliny. Nie przenawozisz, po to są by je stosować.. Zawsze przecież się obserwuje zachowanie zbiornika i można reagować, poza tym kiedyś Amazonia była żyźniejsza, a ta New jest mniej żyzna z tego co pamiętam. 
-

Haczyk94
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: okolice Wrocławia
Haczyk94 napisał(a):A ja dalej zachęcam do linii Ferka i kapsułek pod te bardziej wymagające rośliny. Nie przenawozisz, po to są by je stosować.. Zawsze przecież się obserwuje zachowanie zbiornika i można reagować, poza tym kiedyś Amazonia była żyźniejsza, a ta New jest mniej żyzna z tego co pamiętam. 
Nie mam nic przeciwko do stosowania tych kapsułek napewno nie zaszkodzi, a raczej wspomoze, z reszta sam wiem w przypadku swojego akwarium. Tylko nie mozna przesadzic, bo potem NO3 skacze.
Ja kiedys zaaplikowalem w trawnik i pod wszystkie rosliny , z odstepem okolo 7-8 cm. No3 skoczyło do 25-40 ppm. Po4 podawalem na poziomie 1 ppm/tyg i No3 podawałem 10 ppm/tyg.Odziwo żadne glony nie wyskoczyły, a rosliny poszly mocno w górę i się mocno zagęsciły.
-
Maciek Bielsko-biała
●
Maciek a czy używasz też Co2 z butli ,co do nawozów to sobie to jeszcze przemyśle które wybiore .
Robert
-
Robert Ambroży
●
Co2 z butli rozprowadzane przez reaktor przepływowy zamiast dyfuzora ;D
-
Maciek Bielsko-biała
●
Powiązane tematy
56068-1203316759.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej...
Dzień dobry. Proszę o pomoc doświadczonych akwarystów:
Stan obecny:
Akwarium 125l od 18 miesięcy. Podłoże z ziemi oraz na to źwir czarny. Obsada ryb duża, roślin mało. Nie nawożę niczym. Bardzo dob...
Cześć,
Planuje ponownie uruchomić swój zbiornik 260l po dwu letniej przerwie. Plan mam ambitny, chcę skorzystać z gotowego zestawu roślin: zestaw roślin.PNG i mam pare problemów, na które proszę Was ...
Akwarium 25x25x30/4mm/netto 17L
Światło: Aquel Leddy2/6W
Podłoże: Amazonia ver.2
Filtracja:Aqua Clear 20/Bio Rio
Nawożenie:linia ADA + fosfor Yokuchi Nano
Woda RO z mineralizatorem Growise (2ml na 5 L...
Jedynka ale w wersji 2 ;) A może III ? ;). W każdym razie nowa stara amazonia. :roll:
Witam, zrobiłem restart akwarium 112L na podłożu Ada Amazonia Aqua Soil II
Akwarium ma 8 dni, od pierwszego dnia podaje sam potas, zdaje się, że wszystkie rośliny ruszyły, dotychczas wszystko jest w p...
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
Cześć wszystkim!
Mam do Was pytanie odnośnie wymagań co do wody dla Clintonów. Da radę je trzymać w roślinniaku na podłożu ADA Amazonia ver. 2 i wodzie RO?
Po podmiance i mineralizacji wody mam KH 2-2...
Dzień Dobry,
Dotychczas mineralizowalem wode ro którą wlewałem do akwarium postawionego na podłożu ada amazonia ver. 1 przy pomocy preparatu growise mineraliser. Preparat ten dostarcza wapń i magnez w...
Czy stare podłoże aktywne należy wyrzucić? Mam podłoże Amazonia, które ma prawie dwa lata. Czy przy restarcie powinienem zakupić nowe, a obecne skierować na zasłużony odpoczynek do osiedlowego kubła n...
|
|