Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
witam,
niecałe dwa miesiące temu założyłem akwarium i od jakichś dwóch tygodni mam problem z brązowymi glonami ale nie wiem czy to okrzemki czy brunatnica. wcześniej miałem wysyp zielonych na kamieniach ale gdy zaczęły rosnąc intensywnie rośliny to problem sam się rozwiązał. a z tymi brązowymi nie wiem co zrobić i najgorsze, że pojawiły się na trawniku. przy okazji pochwale się akwarium.
dane:
akwa 120l
pod żwirkiem floradepot sery
kaskada przerobiona na biologiczny z ceramiką i prefiltrem na rurce
wew filtr mechaniczny
2x t5 28w daylight i colorlight
co2 przez 12godzina na dobę
podmiany wody raz w tyg.20% dodam że wodę mam dość twardą
nawożenie easy life profito raz w tygodniu oraz codziennie potas
-
jedrek850
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeśli twarde to okrzemki , a jeśli łatwo się ścierają to brunatnice 
-

pagu
●
- Ranga: Znający temat
-

MrLabify
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
to na pewno nie są okrzemki
-

rrosi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
są miękkie czyli brunatnice ale zastanawiam sie jeszcze nad OBD czy cos takiego. czytałem troche o tym na forum i przyznaje, że mam przerybione akwarium i to by sie mogło zgadzac
-
jedrek850
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: poznań
-

AdamW
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Gdynia
-
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. I mam problem z glonami. Konkretnie z tymi zielonymi zielenicami. Bo dwa tygodnie temu zmieniłem oświetlenie z 25 wat led sinkora na aż 75 wat led też si...
P_20240202_164904.jpg
Witam. Jak w temacie czy to gnijące korzenie czy jakieś glony? Bo ciągle to wraca.
Czy czarna lub szaroczarna plecha, która tworzy się na korzeniu tylko głównie pod spodem i w zacienionych miejscach to jest jakaś pleśn, bakteria czy glon?
Uniosłem korzeń lekko do góry, żeby zrobić z...
Witam,
Akwarium zalane 25/11. Dodawane Seachem Stability według instrukcji. Czyli ma prawie 2 tyg. Zauważyłem na roślinach i korzeniu takie brązowe coś.
Światło dzienne 6h, potem zachód 50% (plus n...
Witam,
męczę się z okrzemkami już chyba rok i w mniejszym stopniu z innymi glonami, choć podejrzewam, że największym winowajcą reszty glonów są okrzemki.
Od lipca mam filtr RO z żywicą MB400, aby pozb...
Witam czy takie zabarwienie kamienia to sinica? Był czysty a teraz zaczyna zielenic się z jakiegoś powodu.. w zbiorniku brak glonów. IMG_4538.JPG
Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej ro...
Witam!
Walcze z sinicami i innymi glonami, mam tez podwyzszomny poziom azotu. Chcialem uzyc Purigen https://sklep.roslinyakwariowe.pl/seachem-purigen-100ml-woreczku-p-6386.html , pyta...
Czesc,
Jestem swiezym akwarysta roslinnym i niestety moja wiedza a co gorsza praktyka w tym temacie jest dosc mizerna co widac po moim akwarium.
Dlatego tez zwracam sie z ogromna prosba do Was o ...
|
|