Witam,
Mam problem z filtrem eheim 2075. Filtr 2 letni, dzialal bez zadnych problemow przez okolo roku, pozniej zaczal malec przeplyw wody. W tym momencie woda ledwo "ciurka" na najwyzszej przepustowosci. Probowalem go czyscic ale najwidoczniej cos pomijam. Jakies rady ? Dziekuje
Oddaj na gwarancje z tego co wiem ma 3 lata. Zastanawiałem się nad kupnem tego modelu, wybór padł na 2228. Pan w sklepie powiedział , że te filtry czasami tak mają spada przepływ i trzeba reklamować.
aponc napisał(a):Witam, Mam problem z filtrem eheim 2075. Filtr 2 letni, dzialal bez zadnych problemow przez okolo roku, pozniej zaczal malec przeplyw wody. W tym momencie woda ledwo "ciurka" na najwyzszej przepustowosci. Probowalem go czyscic ale najwidoczniej cos pomijam. Jakies rady ? Dziekuje
Tzn. przez 2 lata go nie czyściłeś? I co to znaczy "próbowałem go czyścić"?
Skoro jest tak słaby przepływ to trzeba go porządnie wyczyścić. tzn. Przepłukać dobrze wkłady, wyjść wirnik i go wyczyścić, zaworek przeciw zwrotny na wylocie wyczyścić. Główny zawór również , no i węże razem z wlotami.
aponc napisał(a):Witam, Mam problem z filtrem eheim 2075. Filtr 2 letni, dzialal bez zadnych problemow przez okolo roku, pozniej zaczal malec przeplyw wody. W tym momencie woda ledwo "ciurka" na najwyzszej przepustowosci. Probowalem go czyscic ale najwidoczniej cos pomijam. Jakies rady ? Dziekuje
Skoro jest tak słaby przepływ to trzeba go porządnie wyczyścić. tzn. Przepłukać dobrze wkłady, wyjść wirnik i go wyczyścić, zaworek przeciw zwrotny na wylocie wyczyścić. Główny zawór również , no i węże razem z wlotami.
Sorry slabo to wyjasnilem, filtr jest czyszczony regularnie. Wizualnie wyglada bez zarzutu, weze, wklady, wirnik, wszystko wyglada ok. Sprobuje reklamowac u sprzedawcy.
Sorry slabo to wyjasnilem, filtr jest czyszczony regularnie. Wizualnie wyglada bez zarzutu, weze, wklady, wirnik, wszystko wyglada ok. Sprobuje reklamowac u sprzedawcy.
Bez przesady zanim to zrobisz, sprawdź może jeszcze raz.
Czy aby czyścisz dobrze i wszystko,czy niczego nie pomijasz lub źle składasz ,bo tego gwarancja nie obejmuje.
Zwróć uwagę na głowicę filtra, czyścisz ją zapewne niestarannie ,lub nie wszystko.
Zaworki jak i węże najlepiej wyczyścić odpowiednim kawałkiem watoliny nasączonej płynem do naczyń wciśniętym dość ciasno np. w otwór zaworu.
Przykładając wąż od prysznica włączasz ciepłą wodę z maksymalnym ciśnieniem.Woda robi swoje przesuwa watolinę czyszcząc bez zarysowań.
W zależności od tego jak ciasno upchamy watolinie, warto powtórzyć kilkakrotnie tą czynność, aby było idealnie czyste najlepiej na przemian raz z jednej strony wkładamy raz z drugiej.
Czysta watolina oznacza czysty środek,bez obaw nic nie utknie w środku.
Wyjmij wirnik,trzpień i zaślepkę z głowicy a następnie zdemontuj zaworek zwrotny.
Czyść wszystkie elementy a korpus głowicy- gniazdo zaworów przepłucz po porządnym cienieniem wody raz z jednej strony raz z drugiej głównie chodzi o kanał wirnika w którym jest zamontowany zaworek zwrotny.Do wyczyszczenia gniazda zaworka zwrotnego używam płynu do naczyń i wacika do uszu.Sam zaworek czyszczę starą szczoteczka do zębów.
Jeżeli tak wyczyścisz nie ma możliwości, aby był słaby przepływ.
Osobiście sam tak czyściłem w ubiegłą sobotę i jestem zadowolony z efektu końcowego.
Zenon 63 w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4485
Witam.
Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807.
Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ?
Póki co testuję to urządzenie poza ak...
Piotr Baszucki w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 816
wkladka.jpg
Czy wiecie, że aktualnie w opakowaniach Skimmerów Eheim Skim 350 producent dodaje do zestawu zabezpieczenie wlotu pływaka?
To odpowiedź na zapotrzebowanie akwarystów, którzy szybko dost...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 6866
Cześć. Zwracam się do was o pomoc i radę w następującej sytuacji. Nigdy nie miałem filtra kubełkowego i jakieś 2 lata temu postanowiłem sobie go kupić. Wybór padł na Eheim 2213, w wersji z zaworami i ...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4953
Witam
Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...
rawracer w Filtracja· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 507
Witam.
Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ?
Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ?
W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...
pk77 w Filtracja· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1672
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D
Jest jeden pr...
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5089
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Statystyki
Ten temat przegląda 171 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 171 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej