|
|
Składanie częsci w jedną całośc.
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam!
Planuje restart zbiornika na wiosne. Chciał bym go postawić na Pro Soilu od AN.
Więcej informacji na temat zbiornika:
Objętość/wymiary: 120/40/50 240l Zwykły float
Oświetlenie: pokrywa DIY ze spienionego PVC 2x30w t8 865 + 2x54wat 865 Philips
Temperatura: Elite 300w 25stopni
Filtracja: HW-304B (24H/7 UV)
Jak na razie mam zamiar zakupić całą linie nawozów Ferka wraz z substratem pod podłoże Aquabase jak sie nie myle.
Chciał bym nawozić tak jak jest podane na poradniku ferki. Czyli stopniowo wszystko podawać.
Woda będzie lana z filtra RO 100% i mineralizator JBL'a.
Kupiłem aldechyd 24% jako carbo.
Mam 4 worki pro Soila + dojdzie rocznego 9 litrowego worka amazoni z ps. Czy starczy?
Czy takie oświetlenie sprawdz sie? Patrząc na zbiorniki Pana Piotra Dymowskiego To ma w zbiornikach 120/50/60 6x54 wat.
Roślinki to przewaga będzie małego henia i dużego i rotali red.
W co jeszcze sie zaopatrzyć ze strony technicznej?
-
rytcher
●
Ja mam oświetlenie 2x39 + 2x54 t5 i jest dobrze
Pozdrawiam
-
ladynek
●
U mnie wychodzi 0.7w/l czyli powinno być ok. Czy to ma być tak jak U Piotra że światło ma wychodzić powyżej 1w/l??
-
rytcher
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja w moim nano iwagumi 20x20x20 mam 9w  ale roślinki rosną super glonów narazie ani śladu usuwane są szczoteczką co 4 dni ( glon to sielony osad na szybach i niteczki na kamieniach) mały heniek na takim podłożu,nawożeniu i oświetleniu powinien ruszyć duży naperno rotala też 
zajączek155
-
zajączek155
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: DZIAŁDOWO
Jeżeli planujesz proste dno bez żadnych wzniesień to spokojnie taka ilość powinna wystarczyć ,ja u siebie w podobnym akwa. 150x50 dałem 6 worków pro soil + dwa worki tropica po 5kg każdy,polecam ten substrat pod pro soil sprawdza się bardzo dobrze.A użyłem jeszcze ze 20 litrów starego podłoża do wyprofilowania dna a i tak wyszło płasko.Co do nawozów ferki kup wszystkie łącznie z kapsułkami i aquqshade bo jako jedyny posiada fosfor,a co do nawożenia nie przestrzegaj ściśle instrukcji tylko obserwuj rośliny ,ja u siebie wyprzedziłem rozpiske o jakieś dwa tygodnie może półtora. Oświetlenie spoko wystarczy a grzałkę sobie podaruj bo jak będziesz miał w pokrywie oświetlenie to raczej zacznij się zastanawiać nad schłodzeniem akwarium,u mnie beż grzałki oświetlenie 4x54w mam temp.ok 24-25c teraz a nie wiem co będzie w lecie.
-

wacio
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Podhale
rytcher napisał(a):Witam!
A jeszcze pytanie czy Ty kupiłeś czysty aldehyd 24 % czy rozwodniony ?
-

wacio
●
wacio napisał(a):Jeżeli planujesz proste dno bez żadnych wzniesień to spokojnie taka ilość powinna wystarczyć ,ja u siebie w podobnym akwa. 150x50 dałem 6 worków pro soil + dwa worki tropica po 5kg każdy,polecam ten substrat pod pro soil sprawdza się bardzo dobrze.A użyłem jeszcze ze 20 litrów starego podłoża do wyprofilowania dna a i tak wyszło płasko.Co do nawozów ferki kup wszystkie łącznie z kapsułkami i aquqshade bo jako jedyny posiada fosfor,a co do nawożenia nie przestrzegaj ściśle instrukcji tylko obserwuj rośliny ,ja u siebie wyprzedziłem rozpiske o jakieś dwa tygodnie może półtora. Oświetlenie spoko wystarczy a grzałkę sobie podaruj bo jak będziesz miał w pokrywie oświetlenie to raczej zacznij się zastanawiać nad schłodzeniem akwarium,u mnie beż grzałki oświetlenie 4x54w mam temp.ok 24-25c teraz a nie wiem co będzie w lecie.
Czyli warto dokupić jeszcze tropice? Myślałem aby dać na dno tylko aquabase. Czy nie będzie za dużo? Jak dam to i to? Patrząc na akwaria Piotra Dymowskiego to stosuje tylko ten substrat ferki pod podłoża a akwaria ma po prostu wiadomo na jakim poziomie..
Ostatnio edytowano 20 lut 2013, 11:25 przez rytcher, łącznie edytowano 1 raz
-
rytcher
●
wacio napisał(a):rytcher napisał(a):Witam!
A jeszcze pytanie czy Ty kupiłeś czysty aldehyd 24 % czy rozwodniony ?
Tak czysty. Będe go rozrabiał aby było stężenie 3%.
-
rytcher
●
Jeśli będziesz miał wysokie roślinki po bokach,to znając mój przypadek,będziesz musiał wyeliminować zacienienie boczne. Moja sugestia-dożucić po jednej świetlówce (chyba 8W wchodzi) na boki. Jak czerwone roślinki to nie wiem czy nie rozejrzeć się za świtlówką o wysokiej długość fali 630 - 780-podkreśli ich kolor
-

djlb
●
- Ranga: Początkujący
Raczej dwóch substratów nie potrzebujesz jak tylko napisałem co dawałem pod spód a czy wybierzesz tropica czy aquabase to będzie Twój wybór.Ja dałem tropica bo też zastanawiałem się co dać pod spód na forum doradzili mi ten substrat i uważam ,że dobrze wybrałem choć z czego czytałem aquabase też sie dobrze spisuje.
-

wacio
●
Jednak nie będe wymyślał i jade na ferka
-
rytcher
●
Ogólnie nawozy ferki bardzo dobrze się spisują czyli kapsułki i nawozy płynne.Nie wiem kiedy planujesz start akwarium bo na dzień dzisiejszy jest problem z tymi nawozami ,są na razie nie dostępne tak podobno do połowy marca,więc musisz to wziąść uwagę.
-

wacio
●
Wiem, wiem właśnie czekam na dostawe nawozów i tego substratu ferki. Jak na razie zakupie 250ml butelki aby zmniejszyć koszty początkowe restartu w późniejszym czasie zakupie 500ml butelki.
-
rytcher
●
Mam nadzieję że po tym co sie teraz dzieje (brak towarów) firma nie zrobi jakiś gorszych produktów tylko tak samo na wysokim poziomie.
-
rytcher
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Gorszych pewno nie ale na pewno droższych przez co staną się mnie atrakcyjne dla klienta .
-

wacio
●
Liczę że cena będzie taka sama.. Przynajmniej na allegro ceny stoją w tej samej cenie.
-
rytcher
●
Ceny na razie stoją w miejscu ,bo nie ma jeszcze na rynku nowej dostawy .Mogę się w prawdzie mylić i wszystko będzie po staremu ,ale znając życie i realia rynku może zdarzyć się wszystko OBYM SIĘ MYLIŁ bo przekonałem się do tych nawozów i uważam stosunek jakość/cena jest na bardzo dobrym poziomie.W tym segmencie cenowym to są chyba najlepsze nawozy.
-

wacio
●
Powiązane tematy
Mimo większości regulaminów warunkujących zasady konkursów, często widzimy pokazywane już wcześniej prace, innym razem na jednym konkursie widzimy kilka prac należących do jednego autora. Jakie jest W...
Zmieniłem podłoże z przodu na Amazonię i męczę się czy sadzić z powrotem Glosostigmę.
Świeżo wysypane podłoże ma swój urok, ale wiaderko glosi stoi ;)
Jakie jest Wasze zdanie ?
Aktualna fotka tro...
|
|