Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witajcie.
Zakupilem test na twardosc ogolna i weglanowa wody firmy zoolek, jest to moje peirwszy test(zaczynam dopiero kompletowac z racjii sporych cen) niestety instrukcja jest dla mnie bardzo nie jasna! Posiadacie tutaj panowie i panie spore doswiadczenie i wiedze wiec moze ktos moglby mi powiedziec jak sie tego uzywa??
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj:)
Postępujesz tak 5 ml wody z akwa i przy badaniu Twardości ogólnej wkrapiasz po jednej kropli i mieszasz wkrapiasz licząc krople do momentu aż woda bedzie zielona tak jak na kolorowance ilośc kropli to twoje GH
przy KH czyli twardości węglanowej tak samo(trzeba wymienić wodę oczywiście) , znowu 5 ml i liczymy dopóki nie zrobi sie żółta ilość wkropionych kropelek to Twoje KH.
Pozdro:)
-

Robert Babicz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Panie robercie powinienes pan pisac instrukcje obslugi:) ta ktora dolaczyl Zoolek byla dla mnei zupelnie nie zrozumiala:) ale teraz juz wiem co i jak
Dziekuje bardzo:)
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
-

Robert Babicz
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Powiązane tematy
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Podkusiłem się i wziąłem od znajomego Węgra nawozy macro i micro (razem z kilkoma roślinkami), na których utrzymuje swoje akwaria. Ma przepięknie zadbane rośliny, bardzo zdrowe. Generalnie tak mu rosn...
Witam,
Ma ktoś opinię na temat tego preparatu? Mam zbiornik w którym nie wchodzi w grę zamontowanie butli z CO2, a środkami na bazie aldehydu nawozić nie chcę ze względu na Vassilenerię, która zawsze ...
Czego to może być niedobór listki w roślinie mi powykręcało w drugą strone i kolor jakoś zbladł pod spodem dodaje zdjęcia mam też problem ostatnio z ph cały czas mi skacze zawsze miałem 6,5-6,8 teraz ...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Kupiłem uzupełnieni Aquaset refill NO3 Zoolek'a i nie mogę wykonać testu, chyba że zmieniła się skala barwna do odczytu wyniku.
W filolce po dodaniu odczynników mam silnie żółta barwę. Mam wrażenie ja...
Witam,
Dlaczego przy kroplowaniu Vimi Solo K (Potas) woda nie robi się taka mglisto Biała?
Jak chlapie Potas z AquaArtu to robi się mgiełka.
Pozdrawiam,
Grzegorz.
Witam. Zacząłem nawozic nowo założone akwarium, ma około 2 tygodnie i jest na ziemii ogrodowej. Nie nawozil bym ale no3 ma wartość 1, nie wpływa to dobrze na jakość roślin. Czy wie ktoś może jaka dawk...
Hej,
Czy ktoś potrafiłby zrobić automatyczny dozownik nawozów? Może już robił? Taki żeby można było regulować ilość ml na każdej pompce oddzielnie. Dozownik powinien się składać z 4 pomp, mogą to być...
Witam, przymierzam się zakładać z kolegą jego pierwsze akwarium roślinne, będzie to 63 litrowy zbiornik na bazie substratu podżwirowego Tropica oraz niezbyt mocnym oświetleniem na paskach LED 5630 DIY...
|
|