Witam,
Czytam że mały heniek powinien mimeć żyzne podłoże. Czy jak mam substrat pod żwirem w akwarium to moge uznać że mam żyzne podłoże i heniek będize sobie radził?
Heniek ma dość płytki system korzeniowy więc jeśli sięgnie do substratu to będzie rósł ok. Wszystko zależy od grubości nakrywającego żwiru. Poza tym na to czy rośliny dobrze rosną ma wpływ wiele innych czynników więc jak nie spróbujesz to nie zobaczysz. Jak masz możliwość od kogoś wyciągnąć odrobinę Heńka (wystarczy 1x1 cm) to zasadź i potestuj. Jak się przyjmie to wtedy kupisz tyle ile potrzeba i już.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
dopiero przymierzam się do heńka ale wczoraj przeczytałem, że przy słabym systemie korzeniowym pobiera susbtancje z wody, czyli nawożenie słupa wody chyba wystarcza
odpowiem ci jak było u mnie za 2-4 tygodnie planuję żwir 3cm i ziemię ogrodową 2cm
matu napisał(a):dopiero przymierzam się do heńka ale wczoraj przeczytałem, że przy słabym systemie korzeniowym pobiera susbtancje z wody, czyli nawożenie słupa wody chyba wystarcza
odpowiem ci jak było u mnie za 2-4 tygodnie planuję żwir 3cm i ziemię ogrodową 2cm
Właściwie wszystkie rośliny pobierają nawozy z wody. Jedne wolą nawozy w podłożu inne w słupie wody. Jeśli nie mają dostępu do składników w podłożu to muszą brać z wody co czasami wiąże się ze zmianą wyglądu rośliny (wypuszczanie dużej ilości korzeni na łodydze itp). Jak HC zareaguje na twoje warunki nikt ci nie odpowie tylko ty sam jak spróbujesz
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.
Piotr Baszucki w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 328
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg
Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
realfish888 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2694
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
vanplesniak11 w Akwaria· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6031
Cześć !
Zawsze miałem zbiorniczek malawi, tym razem postanowiłem w biurze zrobić sobie kostkę o wymiarach powyższych.
Filtr : Oase 75 bioStyle
Oświetlenie : Chihiros CII
Planowane podłoże: Amazonia...
Jacek Pawłowski w Podłoże· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2117
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Łoś w Filtracja· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5089
Cześć
Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...
Badman w Podłoże· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9207
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Łoś w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3464
Witam
Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...
Bonz w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 4393
Witam,
stoję właśnie przed wyborem podłoża do akwarium 112l, a jako że w planach mam wpuścić Kiryski Pstre, więc najlepiej będzie wybrać piasek na podłoże i tutaj właśnie mam do was pytanie, jakiej gr...
Statystyki
Ten temat przegląda 356 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 356 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej