Prośba o porad - akwarium korzenne z mchami
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Po kilku latach przerwy i zabawy z morskim wracam do slodkiego, Troche wypadlem z tematu i prosze o pomoc w zalozeniu zbiornika. Chcialbym aby zbiornik cieszyl oczy Ale jego obsluga nie byla zbyt czasochlonna z racji pracy czasu niestety bardzo malo. Moze napisze co posiadam i co bym chcial miec:) otoz:
zbiornik 70/60/50 h ( pozostalosc po morskim
pokrywa luminiowa
stateczniki t5 lacznie na 5 swietlowek 24 ( nie musze wszystkich wykorzystac:)
filtry zewnetrzne eheim 2126a oraz eheim 2213.
Nie posiadam jeszce swietlowek podloza itp.
Co bym chcial miec- zawsze podobaly mi sie ciemny wystroj masa korzeni mchy i rosliny plywajace i nurzance,
Czy koledzy poradzą mi jak zalozyc zbiornik ktory spelni moje wymagania? jakie kupic swietlowki, podloze? niechcialbym sie bawic w co2 ,
wszystkie rady, porady mile widziane
-
kierowca
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
-
kierowca
●
Mam akwarium 54l w trakcie przeprowadzki do 72l, zarośnięte mchami i mikrozoriami, więc stylistyczne upodobania mamy chyba podobne  Co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia + to co wyczytałam na setkach stron forum:
- mchy można spokojnie hodować przy ok 0,5W/l i więcej, ja mam ok 0,7 i rosną, nie grymaszą
- mchy i microsoria mocuje się najczęściej do korzeni więc specjalistyczny substrat nie potrzebny, polecam czarny żwirek kwarcowy (nie bazaltowy).
- jeśli chcesz jakieś rośliny ukorzeniające się w podłożu to na forum polecają głownie ADA amazonia lub AquasubstarteII, albo żwirek + jakieś kapsułki nawozowe, albo żwirek+ ziemia
- rośliny pływające u mnie się nie sprawdziły, wprowadzały jak dla mnie za dużo chaosu i zasłaniały światło roślinom na dole
- Co2 fajna rzecz, warto zainwestować w butlę, a jak nie to sugeruję wspomagać roślinki Co2 w płynie np EasyCarbo
- też mam eheima 2213, nie narzekam 
-
Umb123
●
No to tak na początek warto się zastanowić jaki ma być styl aranżacji np. ryuboku, iwagumi, czy może połączenie.Choc myśle że idąc za tematem będzie to bardziej ryuboku
Na podłoże dał bym: ADA Aqua Soil Amazonia New Powder
Filtracja: z tych dwóch podanych lepiej zastosować Eheima 2126
Oświetlenie: na początek wystarczą 4 świetlówki 24W później można dodać jeszcze piątą. W swoim akwa(nie mówię tu o tym w podpisie) używam świetlówek Juwela Day lite i Colour Lite
Co2: na początek może być bimbrownia, ale pózniej lepiej przejść na butle(choć jeśli nie chcesz zabawy w Co2 a mają być w akwa głównie mchy to może pójdzie na samym węglu w płynie )
Nawożenie: do mchów to takie minimum to NPK, a jeśli coś szerzej to polecam serie Aqua Artu Planta Gainer
Mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam 
-

Yabby
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
dzieki za odp, bardziej mi chodzi o jaknajmniej swiatelka bo im wiecej swiatla tym wiecej co2, nawozow itp a ja na to nie mam czasu:) mysle o podlozu z ziemi ibu rataj stare dno przysypane zwirkiem
-
kierowca
●
Umb123 napisał(a):Mam akwarium 54l
Więc tutaj jak najbardziej pasuje eheim 2213 ale przy litrażu 210l założyłbym eheima 2126 (albo oba na raz) 
Ostatnio edytowano 11 lut 2013, 17:51 przez Yabby, łącznie edytowano 1 raz
-

Yabby
●
kierowca napisał(a): mysle o podlozu z ziemi ibu rataj stare dno przysypane zwirkiem
Żwirek jak już, to dla estetyki i dla roślin wsadzanych w podłoże(jeżeli takie sie pojawią), to o jak najmniejszej granulacji
-

Yabby
●
a jakie alternatywy zamiast ziemi? planuje oswietlenie nie wiecej niz 0,5w/l rosliny to glownie mchy i inne co d sie mocowac na korzenie oraz nuzance, i jakas nizsza trawka
-
kierowca
●
Yabby napisał(a):Umb123 napisał(a):Mam akwarium 54l
Więc tutaj jak najbardziej pasuje eheim 2213 ale przy litrażu 210l założyłbym eheima 2126 (albo oba na raz) 
Jak najbardziej, większy litraż to i filtr pojemniejszy potrzebny. Z dwoma naraz też niegłupi pomysł - jeden jako mechaniczny, drugi biologiczny (np z ceramiką czy lawą).
Zamiast ziemi możesz dać jakiś substrat pod żwir, albo użyźnić zwykły żwirek nawozami w klukach/kapsułkach. Jeśli planujesz akwarium typu LT czyli bez co2 i super światła to chyba ta ziemia pod żwirkiem będzie najekonomiczniejszym rozwiązaniem.
-
Umb123
●
chcilbym jeszcze wiedziec czy zastosowanie bogtego podloza w akwarium prowdzone w stylu lt bedzie spelniac swoja role? czy przy zastosowaniu bogatego podloza konieczne jest mocne switlo oraz co2?
-
kierowca
●
Z tego co napisałeś ,że chcesz akwarium jak najmniej obsługowe to nie wchodzi w gre żaden substrat ,co2 i mocne światło pozostaje Cii tylko alternatywa akarium na ziemi.W grę może wchodzić tylko typowe akwarium Diana Walstad ,jest to akwarium na ziemi z niezbyt dużą ilością światła i praktycznie najmniej obsługowe ,bo jak piszesz ,że z czasem u Ciebie krucho.Niestety każde akwarium na substarcie ,z mocnym światłem i napędzane co2 wymaga nawozów i regularnego ich dozowania ,a to wiąże się z co tygodniowymi podmianami wody a na to trzeba czasu.
-

wacio
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Podhale
poczytalem. pomyslalem i decycja padla na ziemie ogrodowa. teraz kilka pytan- czy mozna ja wzbogacic czyms? a jak tak to czym? czy [przy ziemi wystarczy oswietlenie 3*24 t5? moze propozycje co do swietlowek? czy moge wykozystac jeden czy musza byc dwa fultry z tych co posiadam? co do nich wpakowac? gabka wata ceramika? a co z trawnikiem przy zwirku? sa jakies malo wymagajace rosliny ?
-
kierowca
●
Ziemi raczej niczym nie musisz wzbogacać bo sama w sobie jest bogata w nawozy,światło ograniczone 0,3-0,4w/l świetlówki typ 840 ,rośliny trawnikowe raczej odpadają ze względu na światło ,bo raczej potrzebują mocnego oświetlenia.Filtr wystarczy jeden ,choć drugi na pewno nie zaszkodzi a co do roślin nurzańce powinny dać rade a i mech powinien rosnąć.Do tego propnuje przeczytać książke Diany Walstad lub prześledzić wątek na forum poświęcony właśnie akwarium jej typu.
-

wacio
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Podhale
Na temat akwarium na ziemi są dziesiątki artykułów i wątków na forum, użyj wyszukiwarki.
Filtr możesz jeden, ten większy, ale jak drugi ma się kurzyć to też bym go podłączyła. I sugeruję kolejność: gąbka/ceramika/wata
3 lampy powinny starczyć, ale trawniki z tego co wiem raczej dużo światła potrzebują...
-
Umb123
●
bardzo fajny wymiar zbiornika, możesz fajnie je zaaranżować. Ja jednak pokusiłbym się o co2 z butli do akwarium.
-

Galibardi
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Warszawa
moze kedys bedzie co2 wszystko zalezy od czasu i rezultatow:), praktycznie tylko w sobote mam chwile czasu aby rece wlozyc do baniaka:) jakie polecacie rosliny do lt?
-
kierowca
●
-

Yabby
●
po długim czytaniu postanowiłem zrobić akwarium na bazie ziemi ogrodowej lub biedronkowej tyle tylko ze calosc przykryje manado w ilości około 5 cm bo będzie kilka kiryskow, Tu pytanie czy takie akwarium nadal można prowadzic jak lt? Dlaczego manado- podoba mi się kolor granulacja i zawsze miałem zwir i chyba czas na zmiane, czy to dobry wybor? co sadzicie? szukam tez inspiracji wiec jak posiadacie zdiecia akwariow typowo korzennych to proszę o wstawianie
-
kierowca
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|