Tęczanka Blehera w roślinnym?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Cześć, troche zastanawiałem się nad obsadą do mojego nowego roślinnego i przeniosłem dziś do dojżałego zbiornika 5x Tęczankę Blehera. Oprócz nich, w chwili obecnej w zbiorniku znajduję się młody zbrojnik oraz 5x krewetki amano. Z tego co wiem, tęczanki lubią mech jawajski do tarła, więc teoretycznie warunki, które im przygotowałem powinny odpowiadać. Zastanawiam się jedynie czy krewetki nie zostaną przez nie zjedzone.
T.
-
Tobex
●
- Ranga: Początkujący
Nie wiem jak ten gatunek ale boesemani potrafiły polować. Red cherry zjadły około 200 sztuk ale amano nie tknęły.
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów
-

12lkupis
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wodzisła Śląski
-
Oczywiście zrobiłem błąd w nazwie, mam na myśli Boesemana 
-
Tobex
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To się dogadaliśmy, jak masz młode amano i dorosłe boesemani to właśnie zafundowałeś rybką niezłą rozrywkę (i obiad)
Akwarium-interaktywna telewizja dla kotów
-

12lkupis
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Wodzisła Śląski
-
Tęczanki i krewetki to niezbyt udane połączenie, u mnie kiedyś też zrobiły ostrą selekcję krewetek
Nie zmienia to faktu, że ryba niezwykle ubarwiona i super wyglądająca w stadzie.
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
msnolan napisał(a):Tęczanki i krewetki to niezbyt udane połączenie, u mnie kiedyś też zrobiły ostrą selekcję krewetek  Nie zmienia to faktu, że ryba niezwykle ubarwiona i super wyglądająca w stadzie.
Z tego też powodu przeniosłem je z ogólnego do roślinnego. Narazie krewety chowają się, poczekam jeszcze parę dni i zobaczę czy znikają. Jaką inna obsadę czyszczącą byś polecał dla tych ryb w zbiorniku jeśli krewety będą miały mały pogrom ?
-
Tobex
●
Otoski i młode kosiarki - na glony
Kiryski - na podłoże
Jeśli masz zbiornik dobrze zarośnięty, to zawsze coś się uchowa 
-

msnolan
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Pisz
-
msnolan napisał(a):Otoski i młode kosiarki - na glony Kiryski - na podłoże Jeśli masz zbiornik dobrze zarośnięty, to zawsze coś się uchowa 
czyli standard  Kirysy sobie odpusczę, w drugim zbiorniku orzą wszystko co posadzę 
-
Tobex
●
Powiązane tematy
Myślałem że ze względu na rozmiar tych ryb niewielu jest roślinniarzy trzymających dyski w akwarium, jak się okazuje trochę jednak nas tutaj jest. :D
Teoretycznie parametry wody dla dysków i roślin s...
Witajcie, czy jest jakiś sens trzymania w akwarium roślinnym takich ryb jak pielęgnica mekka i severum gold, chwilowo ryby maja około 4 - 6 cm obydwa gatunki dostałem, ale jedne zaczynaja kopać w dnie...
Zwracam się do osób które miały lub mają aktualnie te ryby w swoich akwariach. Jak teczanki znoszą niskie pH i miękką wodę? Wywodzą się raczej z zupełnie odmiennego środowiska a nie chciał bym ich męc...
Co myślicie o tym żeby wpuścić do akwarium roślinnego 45l 2 molinezje. Głównie chodzi mi o to, żeby pozbyć się krasnorostów na korzeniu, bo ciężko dostać u mnie kosiarki. Czekam na opinie......
Witam wszystkich
Ponieważ sporo nauczyłem się na tym forum, postanowiłem tym razem podzielić się swoimi doświadczeniami, być może komuś one się przydadzą.
Otóż zawsze chciałem mieć krewetki krystal,...
zwinnik.jpg
Źródło: https://www.facebook.com/ifishbooks/photos/a.1064322420265417.1073741828.1064263593604633/1257179380979719/?type=3&theater
Zwinnik Blehera (Hemigrammus bleheri) – ryba słodkowodna często trzymana w akwariach roślinnych.
Pochodzenie
Zwinnik Blehera pochodzi z Południowej Ameryki. Występuje w dorzeczu rzek Rio Negro i Ri...
Witam serdecznie.
Wczoraj, całkiem przypadkowo i bez mojej wiedzy stałem się posiadaczem dwóch płaskoboków. :shock:
Do rana opędzlowały mi kawał W ąkrotki białogłowej,,więcej strat nie widzę ;)
Pyta...
Witam
Czy oprócz Pielęgniczki Ramireza są jakieś gatunki pielęgnic/pielęgniczek które nadają się do ogólnego akwarium roślinnego?
Pozdrawiam
Adrian
Witam :) Tydzień temu postanowiłem zrobić restart akwarium z powodu wojny z glonami. W moim ogólniaku 126l. pływają
-10x neon inesa
-5x kardynałek
-4x tęczanka niebieska
-1x tęczanka trójpręga (tylko ...
|