Helenki najlepiej rozmnażają się w temp. ok. 26 stopni. Zaciemnienie nie ma żadnego znaczenia.
Moje Helenki bardziej aktywne są wieczorem po wyłączeniu części świateł i rano przed włączeniem oświetlenia; pełzają sobie po roślinach i szybie akwarium. Malutkie Helenki są mikroskopijne. Maja ok. 1mm długości. Po wykluciu z jajeczka zostaje samo "białko". Mi też wydawało się że nic z jajeczek nie zostało. Okazało się jednak, że mam dziesiątki małych Helenek (około 50!). Możliwe więc, że zauważyłeś swoje Helenki po zaciemnieniu, dlatego że były bardziej aktywne i wyszły z ukrycia, no i trochę podrosły. Masz więc zapewne więcej Helenek niż Ci się wydaje.
Co do otosków:
Moje nie przepadają za Tetra Wafer mix, lubią Green Algae Wafers - Tropical.
Najchętniej jednak jedzą ogórki i cukinię.
Dokładnie umyj warzywo. Ukrój dwa plasterki o szer. 1,5 - 2 cm, w małym garnuszku zagotuj wodę i wrzuć pokrojony ogórek lub cukinię na 2 min. Wyjmij z wody i zostaw do ostygnięcia. Jak ostygną nabij na patyczek drewniany (taki do szaszłyków) lub plastikowy i wbij w
podłoże.
Na patyczek możesz nabić też plasterek banana (bez gotowania), też chętnie zjedzą (zdjęcie).
Zaczynają zjadać następnego dnia jak jedzenie trochę zmięknie.
Pozdrawiam