Podłoże Nature Soil Olivera Knotta w wersji EX Fine 1mm
Podłoża aktywne, żwiry, piaski, substraty i podsypki pod korzenie.
Podłoże Olivera po kilku latach doczekało się bardzo drobnej wersji powder, to chyba naturalna kolej rzeczy w przypadku podłoży, które cieszą się popularnością i przebiją się na rynku.
Niestety aktualnie w Polsce niedostępne.
--
Tomek
Ostatnio edytowano 08 lut 2013, 22:02 przez Tomasz, łącznie edytowano 1 raz
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Yyyyyyy ale ja kupowałem już powdera, jakieś dwa lata temu ...
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Pole tematu jest za krótkie i ucięło nazwę, już zmieniłem,
To jest taki nowy powder o średnicy około 1mm.
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jezeli juz to 2-3mm!
A jesli popularne to gdzie ? Bo chyba nie w pl...
-

Marcin Wnuk
●
- Ranga: Stały bywalec
Czyli taki jak Powder ADA
-

maslo_82
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Poznań
Nowe podłoże o którym piszę posiada granulację 1mm. Nie widzę powodu dla, którego Oliver miałby pisać nieprawdę.
Powstało wiele akwariów na podłożu Olivera w Polsce, ale od dłuższego czasu nie jest ono dostępne (dotychczasowy dystrybutor ADA, który zajmował się sprowadzaniem podłoża musiał z niego zrezygnować aby nie podzielić losu dystrybutora w Niemczech i Francji). Podłoże jest skierowane głównie do akwarystów niemieckich, O. Knott zakłada akwaria głównie na nim i na Amazonii.
Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem to więcej o podłożu Nature Soil można przeczytać tutaj:
https://roslinyakwariowe.pl/recenzje ... nosci.html
https://roslinyakwariowe.pl/recenzje ... zonia.html
https://roslinyakwariowe.pl/galerie/ ... knott.html
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
-

rmj6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tczew
rmj6 napisał(a):To podłoże to porażka.
To samo można przeczytać o każdym innym podłożu.
Domyślam się, że chciałeś napisać, że miałeś problemy z roślinami na tym podłożu i za powyższym zdaniem kryje się więcej szczegółów?
Co było nie tak?
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Dokładnie moje podłoża zamawiam u Was ze sklepu. Miałem ADE I rośliny super rosły bez zabawy w nawożenie po jakimś czasie woda brązowa walczyłem długo i nic. Zmieniłem na Knotta i od początku kłopoty z roślinami ( fakt woda kryształ) Teraz mam ADE II i zero problemów.
-

rmj6
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Tczew
ADA II (była kiedyś jako "dwójka") czy ADA NEW (ta najnowsza) ?
To fakt, obie nie barwią wody tak jak pierwsza wersja Amazonii.
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
1mm ma wersja Extra Fine. Fine ma 2-3mm.
-

Marcin Wnuk
●
mcten napisał(a):1mm ma wersja Extra Fine. Fine ma 2-3mm.
A na zdjęciu co widzisz? 
--
Tomek
-
Tomasz
●
-
Wchodzac w watek czytam temat, a robiac to przez telefon nie przygladam zdjęciom.
-

Marcin Wnuk
●
mcten napisał(a):Wchodzac w watek czytam temat, a robiac to przez telefon nie przygladam zdjęciom.
Już lepiej? Sugerowałbym w takim razie zapoznanie się z całością wątku na komputerze zanim się coś napisze... Bo potem jest 5 postów nie na temat.
Czarna wersja podłoża Olivera była bardzo dobrym podłożem. Woda kryształ i naprawdę dobrze rosło. Mam w sklepie takie dwa akwaria na starym podłożu bez CO2 i rośnie niesamowicie, co by nie posadzić.
Za to brązowa beznadzieja, mało żyzna i się rozpadała. Byłoby fajnie gdyby to podłoże znowu pojawiło się w Polsce.
-
Anonim 1811
●
Powiązane tematy
Hej
Film po niemiecku.
Stefan wyjaśnia jak długo wytrzyma podłoże aktywne w akwarium, oraz czym jest podłoże aktywne i jakie ma właściwości. &t=?si=gwXjdWEc5W9LvtRy
Hej
Pięć błędów jakie najczęściej popełniasz przy doborze podłoża do akwarium. Film niestety po niemiecku 😑 ?si=k91iDplkH2m0I2RL
podloze-chihiros-aqua-soil.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podł...
Cześć,
Planuję wymienić piasek, który tworzy plażę w moim akwarium, na aktywne podłoże H.E.L.P Advanced Soil. Chciałbym to zrobić bez większego stresu dla ryb i krewetek oraz bez negatywnego wpływu n...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Pisałem o tym w swoim wątku, ale może zapytam jeszcze tutaj. Pytanie bardziej do osób które to wykonały a nie dla teoretyków. Chodzi mi o o podłoże aktywne w wersji super powder 1-2mm pod spód a na to...
Cześć, chce założyć małe akwarium żeby trzymać tam bystrzyki Amandy plus jakieś krewetki. Chce utrzymać ph w okolicy 6,5 ale bez co2. Jakie podłoże aktywne byście polecili? Nie chcę podłoża aktywnego ...
Cześć, mam małe krewetkarium na podłożu aqua art shrimp sand założone miesiąc temu. Po miesiącu kh zbija mi ciągle do 0. A chce trzymać na nim neocaridina więc KH chce na poziomie 3. Jak długo takie p...
Mam 10kg podloża Yokuchi Jiban soil. Czy tego typu podłoże nadaje się do paludarium? A może trzymać się typowo akwarystycznych zastosowań?
Witam.
Posiadam 30l ziemi aqua soil i chciałbym jej użyć do baniaka. Jedyne pytanie, które mnie nurtuje to czy mogę ją jeszcze użyć. Ziemia była zakupiona chyba z 4 lata temu i nie wiem czy ma jakiś ...
|