jak to zrobic? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jak to zrobic?

Liczba wyświetleń: 839·Odpowiedzi: 4
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Tomek_89 Bytom

04 lut 2013, 21:07 jak to zrobic?  (#1)  

Z gory przepraszam za swoja niewiedze.
Czytalem troche o oswietleniu ale czegos nie rozumiem?
Po co producent oprawy wstawia miejsce na jedna swietlowke skoro to dla roslin za malo?
Jak ja "zwykly kowalski" mialbym sobie powiedzmy dolozyc taka swietlowke?
Dodam ze mam akwarium 40l 50x30x30 swietlowka 14W aqua-gold.
Prosze Was starych wyjadaczy/ekspertow o pomoc!

Tomek_89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bytom

04 lut 2013, 21:18 j  (#2)  

Robert Babicz
Ranga: Zainteresowany tematem

87Brad87 Ruda Śląska

04 lut 2013, 21:23   (#3)  

Ano po to aby nie mieć problemów na starcie z glonami?? Jak w akwarium 60x30x30 do pokrywy pakowane byłoby od razu 2x24W no to bez co2 się nie obejdzie ;-)

Poszukaj w necie lub w necie zestawów do modernizacji.
Musisz znać np. długość swojej pokrywy i jaką masz świetlówkę ile W.(od tego zleży jej długość i czy ci się zmieści do pokrywy)
Przeważnie w pokrywach standardowych jest statecznik elektromagnetyczny.
Chcąc dołożyć oświetlenia kupujesz większy statecznik najlepiej elektroniczny(niekoniecznie ) który obsługuje 2 świetlówki. Zalety elektronicznych stateczników wyczytaj w necie.
Można jeszcze bawić się w elektronikę ze starych świetlówek energooszczędnych.

Ogólnie dołożenie światła i zakup co2 wiąże się już z większą wiedzą na temat wzrostu roślin i nawożenia :-)

Pozdrawiam.

Ogólnie podaj jakie masz akwarium, jakie światło, pokrywa i jakie rośliny chcesz hodować.

Normalnie rozbebeszasz pokrywę wkładasz co cię interesuje, dodatkową świetlówkę montujesz obok tek, która jest w zestawie i wsjo :-)

Jeszcze jest kwestia zakupu belki(bez robótek ręcznych) lub w dziale DIY możesz sobie podglądnąć jak wygląda modernizacja pokrywy ;-)

BTW to już słowa ałkcja nie można użyć :lol:

87Brad87
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Ruda Śląska

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomek_89 Bytom

05 lut 2013, 11:49   (#4)  

40l to dosc male akwarium i nie specjalnie jest gdzie tam dokladac kolejne zrodo swiatla, chociaz jakbym sie bardzo postaral=D
Narazie upatrzylem sobie ten zestaw:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/oswiet ... 027b2709e7
bede wtedy odpalal swiatlo z dwoch roznych zalacznikow ale to w sumei nie taki wielki problem.
ja mam akwarium 50x30x30(wczesniej chyba popelnilem blad) dostalem je w prezecie i tak naprawde akwarium juz z pol roku sobie chodzi. grzalka 25w filtr-Aquael FAN-mini plus,
Obsada:
moczarka
mech pelzajacy
mech w kulce:P
Limnophila sessiliflora
Vallisneria Torta
Micranthemum umbrosum(nie jestem pewien czy to jest to)
Zwierzaczki :
gupik x3
glonojad x3
krewetka filtrujaca x2

Ah podaje CO2 z bimbrowni( przymierzam sie do zrobienia Co2 z kwasku i sody) + potas + zelazo
Wszystko sie jakos kreci ale te rosliny nie maja takiego zielonego i intensywnego koloru jak u coponiektorych tutaj:O

Tomek_89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bytom

krystez Okolice Tczewa

05 lut 2013, 12:05   (#5)  

Możesz dołożyć światło ledowe. W sieci znajdziesz takie na 12 v w taśmach. Kupujesz zimne białe co mają dużo luminów i akwarium śmiga. Ja ostatnio sobie zrobiłem i roślinki ładnie rosną. Miałem pewne obawy co do tego światła ale jest ok. Wcześniej miałem żarówki 2x15w t8 i 8wt5 ale akwarium mi sie tak nagrzewało że do wieczora miałem 30 stopni wode. Te ledy tak się nie grzeją i mam teraz ładnie zielone roślinki i w dobrej kondycji. Koszty są nie wielkie a ledy działają dłużej. Oto linki do mojego akwa.
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... e8b1fe5462
https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... e8b1fe5462

Akwarium miało trochę modernizacji ale na dzień dzisiejszy jest o wiele lepiej.Pozdrawiam :D

krystez
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Okolice Tczewa

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Screenshot_2024-05-18-20-16-55-848_com.miui.gallery.jpg

Jak i ile świecić lampa na diodach power LED. Świeży baniak

Sebosska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3985
Hejka ludziska. Ponad miesiąc temu założyłem swoje pierwsze akwarium z roślinami. Nie ma to być strikte akwarium roślinne typu holender, ale akwarium towarzyskie z wiekszą ilością roślin. MAm raczej m...
Aq1.jpg

Chihiros WRGB2 90 - jak świecić w nowym akwarium

joshua w Oświetlenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8618
Cześć, Czy ma ktoś doświadczenie z tą lampą (Chihiros WRGB2 90) w kwestii świecenia nowego akwarium ? Doczytałem gdzieś aby przez pierwsze 3 tyg. świecić w ustawieniu Red na 50%, Green na 40%, Blue n...
Screenshot_20221203_162434_Allegro.jpg

Opcja świtu i zmierzchu - jak zrobić?

Krzysiek Wawa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3195
Cześć, Mam belkę CHIHIROS LED Seria RGB RGB120, chciałbym dorzucić opcje świtu i zmierzchu, polecicie mi jakiś sterownik, albo rozwiązanie jak to zrobić? Od razu dodam że mam ten ich sterownik z pilo...
YouTube

Jak ustawić sterownik lampy?

DamianKr w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5027
Witam, Zakupiłem do swojej lampy Twinstar 1200s sterownik, z funkcją wschodu i zmierzchu. Pytanie jak zaprogramować lampę? Rozumiem, żeby łącznie świecić 10h, czyli u mnie to jest od 10 do 20. Ale c...
DSCN2299.JPG

Jak rozkminic sterownik oswietlenia?

j666 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7009
Mam kpl lampa na power LED i oryginalny 4-kanałowy sterownik ( 24 V ) połączone wtyczką DB-9. Chciałbym mieć możliwość podłączenia i sterowania tej lampy z TC421/420 ( więcej funkcji ), ale nie mam op...
20211123_193145.jpg

Moduły LED jak dobrać odpowiednie?

Loralnor w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5104
Witam potrzebuje oświetlić zbiornik o wymiarach dł. 60cm, szer. 22cm i wys. 30cm. W baniaki jest zrobiona ścianka z pianki montażowej a poziom wody nie przekracza 15cm. Myślałem o użyciu modułów Sam...
YouTube

Jak wymienić kontroler w lampach Chihiros WRGB II, RGB A plu

Krzysztof Radziszewski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1960
Moi drodzy, złe wieści. Skoro Chihiros wrzuca takie filmiki, to chyba jednak lepiej kupić zwykłe z zewnętrznym Commander 1; 4.

Jak świecić przy starcie

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2422
Witam w weekend staruje z zbiornikiem i zastanawiam się jak świecić ile i iloma świetlówkami . Akwarium 100x50x50 . Oświetlenie 4x39W . Na początku myślałem zaczać świecić po 5/6 h ale nie wiem iloma ...

Jak podłączyć statecznik Osram QTP-OPTIMAL

Olencjusz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1751
Witam chce podłączyć 2 świetlówki 15W a po prawej stronie statecznika jest 6 dziurek a kabelków od świetlówek jest 8, czy mógłby mi ktoś pomóc jak to podłączyć. z góry dzięki ps. wrzucam zdjęcie troch...

Lampa zewnętrzna oślepia - jak sobie z tym radzicie?

Pita w Oświetlenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 14552
Do tej pory miałem akwarium zakryte. Po latach zdecydowałem się na zewnętrzną lampę LED. Lampa ustawiona jest na krawędziach akwarium. Jestem bardzo zadowolony, lampa pięknie oddaje kolory. Jedyny man...

Statystyki

Ten temat przegląda 751 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36921

•  Najnowszy użytkownik: jarek_miksiewicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 751 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.