Witam wszystkich. Jako że jestem nowy na forum chce się ze wszystkimi przywitać, to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Wiem ze tego typu tematy byly wałkowane setki razy (jeśli nie wiecej) lecz każdy zbiornik jest inny.

Mianowicie używając testów Easy Test 6w1 w akwa (45l) założonym na początku grudnia GH jest niemal niewykrywalne a natomiast KH wychodzi poza skalę. Mierząc kranówkę uzyskałem takie same parametry. Poza tym inwazja wszelkich glonow zielonych (zwalczone zielenice punktowe, powoli ustępujący pył na szybach, praktycznie usunięte długie mocne nitki, zmasowany atak krótkich i mocnych niteczek). Zaobserwowałem też niewielki spadek tempa wzrostu roślin, a
moczarka brązowieje, traci liście i nadaje sie po jakimś czasie do wyrzucenia.
Zgłaszam się do was abyście doradzili mi jak zwiększyć GH, zbić KH i moze będziecie wiedzieli dlaczego roślinki czują sie trochę gorzej a za to glony namnażają sie w najlepsze. Sporo czytałem o zmianach parametrów wody lecz już sam nie wiem co mam robić, dodam ze nie mam dostępu do RO. Chciał bym sie uporać z tym do środy gdyż chcę wprowadzić nowych lokatorów (
krewetki).
Oczywiscie GH i KH, glony raczej w 3 dni nie ustąpią. Jeśli beda potrzebne jakieś informację to proszę pytać.
Liczę na waszą pomoc.