prośba o opię dot. PRO CARBO
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam
zastanawiam się nad kupnem tego specyfiku i w związku z tym pytanie czy jest ok?
do tej pory stosowałem Planta Gainer Carbo , ale różnica w cenie jest dosc powazna stąd pytanie...
-
maniapi
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Białystok
Pro Carbo nie używałem, gdyż robi na mnie wrażenie specyfiku wytwarzanego chałupniczo
Też stosowałem PG Carbo i 2 miesiące temu przeszedłem na AZOO Carbon Plus. Ma w prawdzie dużo ostrzejszy zapach, ale widzę znacząco lepszą kondycję roślin i przyspieszony wzrost, przy dozowaniu pozostałych nawozów bez zmian.
W drugim nowym akwarium też przeszedłem na AZOO, dozuję równolegle z CO2 z butli, i na razie jestem zadowolony. Pojawiły się kropki zielenic na kamieniach, ale to raczej przez mój przesadyzm z mikro.
Jeśli szukasz alternatywy do PG Carbo z AA, to może rozważysz AZOO Carbon Plus. Ale chętnie poznam opinię o tym Pro Carbo, jeśli ktoś stosuje. Bo w końcu jest 9zł tańszy 
-

Andre83
●
- Miasto: Chorzów
-
yszperałem jeszcze cos takiego...CARBON + ap zoo, cena w tłoku ujdzie ale czy to to samo...
-
maniapi
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
maniapi napisał(a):yszperałem jeszcze cos takiego...CARBON + ap zoo, cena w tłoku ujdzie ale czy to to samo...
A o czym ja niby napisałem? :-/
-

Andre83
●
- Miasto: Chorzów
-
-
maniapi
●
Ja zamieniłam ponad pół roku temu EC na PC i działa prawie tak samo, różnica jest taka, że przy EC trawniki mi marniały a przy Pro Carbo heniek śmiga jak głupi 
-
Dominika1986
●
EC, pro carbo i inne domowe wynalazki są do zrobienia metodą chałupniczą. Poszukajcie na forum tematy o aldehydzie glutarowym, który jest głównym składnikiem węgla w płynie. Cena 15zł za specyfiki typu ~Pro carbo jest niby atrakcyjna ale przy kosztach składników jest nadal zdzieraniem z ludzi .....
-

matu
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Gdańsk
Wszystkie "węgle w płynie" jako główny składnik mają aldehyd glutarowy. Można go dostać w postaci 24% roztworu który się rozcieńcza. Koszt 1l to około 45-50 PLN z tego wychodzi 10 litrów specyfiku który niczym nie będzie się różnił od EC czy innych produktów z niskiej i średniej półki. Ja używam już dłuższy czas i działa znacznie lepiej niż EC i PG Carbo o cenie nie wspomnę 
-
kaboom
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Cześć wszystkim.
Proszę o pomoc w dobraniu właściwych dawek nawozów. Przegapiłem pojawienie się niedoborów i trochę się nakomplikowało w zbiorniku.
Akwarium: 130x60x65cm ok. 400l netto.
Oświetlenie:...
Witam wszytskich po dłuższej przerwie! Jest światełko w tunelu ze z powrotem wrócę do ulubionego hobby :D
Piszę od razu z problemem :?
Próbuję wyciągnąć jeden zbiornik na prostą i szło bardzo dobrze ...
Cześć, chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Producenci Carbo piszą że należy lać to co dziennie nie zależnie od tego czy prowadzi się zbiornik LT bez CO2 jak i HT CO2. Piszą ...
Witam z tej strony Marek z racji tego że jestem świeżakiem chciałem tylko zapytać czy za pomocą indykatora można zmierzyć poziom carbo w akwarium.
Pozdrawiam Marek
Witam wszystkich, chciałbym zapytać ile lać carbo przy paletkach by ich nie wysłać na drugą stronę akwarium 240 l
Witam
Czy nawozy Jbl pro scape nadają się do akwarium z obsadą rybną czy jedynie do roslinnych?
Joł!
Mam prośbę o opinie do wszystkich, którzy używali bądź używają.
I od razu zastrzeżenie: jeśli ktoś ma zamiar napisać, że lepiej i taniej jest samemu rozrabiać proszki, niech się wstrzyma......
Jako że jest to mój pierwszy post na forum, witam wszystkich bardzo serdecznie :) Może zacznę od opisu zbiornika:
- 112l, 1,5 roku od założenia,
- kubeł HW302 wypchany kulkami Maxspect i odrobiną cera...
Witajcie . Proszę o pomoc odnośnie nawożenia.
Woda nie jest zbyt klarowna a tempo wzrostu roślin coś spadło. Ponadto często muszę usuwać bardzo małe skupiska sinic w rogu między szybą a Monte Carlo.
...
|
|