52.5l - Moje pierwsze akwarium
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witam postanowiłem założyć swoje pierwsze akwarium,jestem amatorem jesli chodzi o akwarystyke i jest to mój pierwszy baniak który ma już 6mc.. Akwarium proste łatwe Podłoże Żwir plus Tetra Plant Nawożenie Easy-Life Profito/Carbo Bimbrownia CO2 Filtr Eheim 2213 Podmiana wody około 2 litry dziennie ... Rozbory klinowe Kirysy Panda Neony Innesa Hudrocotyle Microsorium MoczarkaOświetlenie 25W Krótki film https://www.youtube.com/watch?v=ukw2DrhIaCkOd pewnego czasu przymierzam się do założenia akwarium roslinnego...
-

thepitpit
●
- Ranga: Początkujący
Usunięto użytkownika 24960
Jak na akwarium od sześciu miesięcy prowadzone na CO2 i nawozie mikroelementowym bez stosowania nawozów makro wyjątkowo mało glonów (właściwie brak). Toż to cud  . Makro rośliny pobierają z wody dzięki obecności ryb, ale jeśli planujesz założyć roślinniaka, gdzie biomasa roślin jest dziesiątki razy większa rybusie nie wystarczą. Radziłbym zainteresować się suplementacją makro. Jako pierwsze akwarium (roślinne) sugerowałbym zrobić coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=ddgrr6MgKMg . Niech cię ręką boska broni przed badziewiem z in-vitro, glośkami, heńkami i eleocharisami  . Powodzenia i witamy na forum.
-
Usunięto użytkownika 24960
●
A tą moczarkę kiedy posadziłeś? bo wygląda tak jakby wszystko było posadzone niedawno.
-
morbid88
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Oświęcim
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
bartoszp89 napisał(a):Jak na akwarium od sześciu miesięcy prowadzone na CO2 i nawozie mikroelementowym bez stosowania nawozów makro wyjątkowo mało glonów (właściwie brak). Toż to cud  . Makro rośliny pobierają z wody dzięki obecności ryb, ale jeśli planujesz założyć roślinniaka, gdzie biomasa roślin jest dziesiątki razy większa rybusie nie wystarczą. Radziłbym zainteresować się suplementacją makro. Jako pierwsze akwarium (roślinne) sugerowałbym zrobić coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=ddgrr6MgKMg . Niech cię ręką boska broni przed badziewiem z in-vitro, glośkami, heńkami i eleocharisami  . Powodzenia i witamy na forum.
1) w zbiornikach LT na ziemi nie stosuje się suplementacji makro (może niektórzy czasem dolewają potacu) w nich makro pochodzi z ryb, pokarmu i innej organiki powstającej w zbiorniku
2w tym akwarium biomasa jest powiedział bym średnia więc raczej nie da się założyć roślinniaka z "dziesiątki razy większą obsadą"
3) co to za pojęcie " badziewie z in-vitro"? jeszcze ktoś pomyśli że takie rośliny są złe a to nieprawda.
4 ) glośki, heńki, elocharisy- to piękne rośliny pierwszoplanowe bardzo przydatne w aranżacji... szczególnie małych zbiorników
P.S. myślę że wymieniona moczarka i niewielkie światło chroni kolegę przed inwazją glonów- i to mi się podoba ważne, kolega prowadzi akwarium według obranej przez siebie drogi i ja kontynuowałbym prowadzenie tego zbiornika z tymi parametrami (światła,podmian, obsady zwierzęcej, nawożenia) tylko podokładałbym roślin. Próbowałbym wprowadzić rośliny pierwszo i drugoplanowe. Jednocześnie obserwowałbym rośliny szukając niedoborów i jeżeli takie wystąpią- wtedy reagowałbym.
Powodzenia 
-

moonrider
●
- Ranga: Znający temat
Przy tak częstych podmianach wody jest szansa na takie akwarium. Na pewno są jakieś świeże roślinki dosadzone bo przez pół roku było by widać jakieś młode. Przy starcie typowo roślinnego to troche będzie trzeba się starać bardziej . Te roślinki są mało wymagające więc może mają 6 miesięcy ale wydają sie świeże albo dobrze wyczyszczone  . Powodzenia z roślinnym i w razie czego tu na forum dużo osób służy pomocą i też dużo tematów istnieje. Pozdrawiam.
-

krystez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Okolice Tczewa
Wychodzi na to ze mieliście trochę racji z tą moczarką,mam ją niecały miesiąc...ale faktem jest raz na tydzień przeciera się z łatwością.Dużo czasu na naukę poświęcam i próbuję zrozumieć mechanizmy i zależności w moim akwarium ...zdaje sobie sprawe że rośliny są może latwe w uprawie i to nie jest żadne akwarium, dla doświadczonych kolegów..no ale stopniowo dziś będe wprowadzał nowe rośliny
-

thepitpit
●
Akwarium jest ok. Nawet ładne a jeśli chodzi o rośliny to nie zaczynaj od trudnych w uprawie. Trzymaj się twojego a sobie poradzisz.
-

krystez
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Okolice Tczewa
Nowe zmiany... zmieniłem oświetlenie na dwa razy Aquael Deco Light 11 i odblaski.Plus całą seria nawozów Easy-Life.Baniak na tę chwilę bezproblemowy zobaczymy jak dalej....
Pytanie jakie proste rośliny dać na pierwszy plan?
-

thepitpit
●
Właśnie dziś zakupiłem drugi baniak 80X35x40 (choroba się rozszerza)...mam zamiar dobrać dobre podłoże w którym mógłbym hodować rośliny ale też Kirysy Pandy które mam w liczbie 8 sztuk...co mam dobrać?
Drugie pytanie:Szukam szafkę pod te właśnie akwarium mam na oku za 260zł Juwel Rekord SB 80 czy warto to kupować?
-

thepitpit
●
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
W swoim profilu możemy dodawać akwaria, które chcemy aby wyświetlały się pod naszym awatarem w postach na forum.
Bezpośredni link:
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/user.html?i=profile&mode=av...
182 l na podłożu jałowym.
Akwarium ze szkła opti wbite o wymiarach 90/45/45
Akwarium założone ponad rok temu.
Podłoże jałowe żwirek ceramiczny.
Oświetlenie chichirios wrgb2 slim 69w
Gh5.5
Kh2.5
...
Witam moje 2 tygodniowe akwarium
nano - 1.jpeg
Zbiornik stworzony wspólnie z moim 3.5 letnim synkiem (serwisowany przez niego z moją pomocą).
Ciekawostka:
podstawą aranżacji jest gotowa dekoracja: AquaDella, która została obsadz...
cześć wszystkim.
przedstawiam moją nową kostkę: 35x35x40.
nie jest to moje pierwsze akwarium, kilka lat temu prowadziłem kostkę 30 litrów, przy drugim podejściu do niej to nawet chyba z sukcesem, nie ...
Cześć wszystkim, chciałem Wam zaprezentować moje pierwsze akwarium, jest to kostka 20x20x20 i chciałem prosić o porady w kwestii aranżacji. Niestety cały czas nie wygląda to tak jak bym chciał, ale mo...
Dobry wieczór.
Chciałbym przedstawić nasze drugie akwarium biblioteczne
Jesteśmy po przeprowadzce do nowej siedziby i poprzednie akwarium z tego wątku
https://roslinyakwariowe.pl/nowosci/ciekawostki/...
Małe akwarium low tech dla bojownika. Aranżacja w stylu trójkątnym zbudowana na czarnej lawie i spider wood. Zbiornik ma 1,5 roku jest prowadzony na substracie i wodzie RO. Lokatorem jest bojownik HMP...
|
|