Pomoc w doborze filtracji biologicznej i mechanicznej do 160 - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pomoc w doborze filtracji biologicznej i mechanicznej do 160

Liczba wyświetleń: 887·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
_piotrek_ Płońsk
Potrzebuję waszej pomocy w doborze filtrów do akwarium 160 litrów brutto. Być może wystarczy jeden, tak by było najlepiej, a może potrzebne dwa?
Mam teraz MidiKani 800, ale jest to filtr, który nie daje sobie rady. Jego przepustowość to 216l/h z pełnym kubłem i 216l/h bez kubła. Zbadałem to osobiście. W wodzie ciągle fruwają zanieczyszczenia z martwych roślin a po odpięciu i ponownym zapięciu węży do kubła w akwarium robi się kocioł z brudu. Potem to wszystko osiada na roślinach, ozdobach. Jest to bardzo niewygodne i zniechęcające.
Jestem nastawiony na wymianę tego filtra, muszę to zrobić.
Dodam, że nie jestem przygotowany na duży wydatek. Mogę kupić coś chińskiego lub używkę . Budżet na filtr w tej chwili to 200-250zł. Więcej nie mogę przeznaczyć.
Problem jest myślę spory ponieważ zamieszkały już w baniaku glony.

_piotrek_
Ranga: Początkujący

Miasto: Płońsk

22 sty 2013, 11:51   (#2)  

Filtr jak pewnie wiesz powinien minimum 3 razy przefiltrować objętośc wody w baniaku na godzinę , w Twoim przypadku ok 500l lepiej jak jest nad filtracja niż odwrotnie .
Dlatego musisz szukać takiego jednego kubełka lub dwóch mniejszych ale to już zwiększa koszty .Nowych jest cała masa wystarczy pogrzebać w internecie ale ja na Twoim miejscu szukałbym jakiejś używki bo tu naprawdę można wyjąc znakomity markowy filterek za niewielkie pieniądze .

pagu
Ranga: Znający temat

22 sty 2013, 17:24   (#3)  

pagu
Ranga: Znający temat

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

Porada w doborze filtra

BATERIA w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3757
Cześć wszystkim, obecnie mam zbiornik 65lnetto i używam w nim filtra Sunsun hw-604b i jako prefiltr hy-603. Rozwiązanie to sprawdza się bardzo dobrze w tym litrażu, jednak filterek stoi tuż za ścianą ...

Jakość filtracji a zdrowie roślin.

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4745
Wybaczcie mój kolejny wpis na forum z kategorii "głupich pytań", ale to co znalazłem w sieci jest dla mnie pod tym względem niejasne. Czy z waszego doświadczenia wynika, że wysoka jakość wo...

Zmiana filtracji - wewnętrzna na zewnętrzną

llukasik26 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1282
Witam. Posiadam filtr wewnętrzny firmy Oase w baniaku 85l. Zamierzam przerzucić się na filtr tej samej marki jednak zewnętrzny. I tutaj rodzi się pytanie: czy lepiej będzie jak przez okres dwóch tygod...

NOWOSC w Filtracji? Kulki filtracyjne Aello Silverloon

_wolverine_ w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3857
Drodzy koledzy i kolezanki Mam takie kulki filtracyjne do basenu (wyszukiwarka albo google) Co sadzicie o wrzuceniu ich do akwa zamiast waty? W filtrze basenowym sie sprawdzają. To moze do kubełka alb...

Filtracyjny zawrót głowy Pomoc

Gnioniojad w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2220
Witam Planuje zakup pierwszego w mojej akwarystycznej karierze filtra kubełkowego. Będę zakładać całe akwarium na nowo. Zbiornik 80x30x40 ( 96L) Oświetlenie Chihiros A801 50W Grzałka Aquael Platin...

Pomoc w wyborze filtra zewnętrznego do akwarium 112l

lante w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2805
Mój sunsun hw-302 po roku się rozszczelnił , bardzo dobrze spełniał swoją rolę w tym okresie, nie chcę go naprawiać bo boję się powtórki.Obecnie jadę na aquael fan 3 ale efekty kiepskie.Chcę kupić now...

Pomoc przy wyborze filtra

marcin_gargi w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2992
Witam, czy ktoś może pomóc w wyborze filtra spośród 4 modeli Tetra EX 120 Plus AquaEL Ultramax 1500 JBL CristalProfi e1502 Eheim Professional 4+ Chodzi o jakość filtrowania i poziom hałasu, może kt...

[140l] Upgrade filtracji - prośba o radę

dawidryba w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3009
Cześć Maniacy! :D Planuje zupgradować filtracje w moim akwarium 140l. Informacje o zbiorniku: 140l full optiwhite 80x50x35 (upgrade z 80x30x35). Filtr: 2 cube aquael multikani 800 z standardową pomp...

Najlepszy filtr do 160 litrów (500 PLN)

nebiz w Filtracja · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 5661
Wiem, że jest bardzo dużo tematów o doborze filtra, ale chciałbym abyście po raz kolejny pomogli początkującemu. Poszukuję filtra do 160 litrowego towarzyskiego akwarium. Założenie ma być takie, że ma...

Filtr do akwarium 160 l.

Pablo w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1512
Witam, Chciałbym wiedzieć jaki filtr sprawdził by się w moim 160 litrowym zbiorniku, ponieważ chciałbym kupić jeden a konkretny filtr a nie trzymać dwa filtry w akwarium. Z góry dziękuję za odpowiedź...

Statystyki

Ten temat przegląda 930 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570934
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 930 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.