Ruch wody w akwarium - kaskada - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ruch wody w akwarium - kaskada

Liczba wyświetleń: 5248·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
darek7190 Bydgoszcz

19 sty 2013, 16:13 Ruch wody w akwarium - kaskada  (#1)  

Witam.

Mam pytanie odnośnie ruchu wody w akwarium.
Czy woda z kaskady ma opadać, czy wpływać równolegle do tafli :?:
Szukałem odpowiedzi na forach, ale większość tematów dotyczyła kwestii uciszenia plusku przy opadaniu wody. Jeżeli komuś ten dźwięk przeszkadza to problem ma z głowy, pozostaje mu nalać więcej wody i mieć ciszę. Mi ten dźwięk nie przeszkadza, wiec problem sam się nie rozwiąże. Poza tym chciałbym żeby ruch wody przynosił jakieś korzyści ( albo chociaż nie szkodził).

Kwestia ruchu wody. (moje obserwacje)
Jeżeli wprowadzamy wodę równo lub poniżej powierzchni wody powstają nam spore prądy poruszające roślinami i fala płaska
Jeżeli woda opada z wysokości (nawet nie wielkiej 0,5 cm) prąd praktycznie zanika, powstają bąbelki powietrza, i fala kolista (według mnie szybciej zanika)

Z tego z wyczytałem, fale na powierzchni załamują światło co utrudnia fotosyntezę.
Jeżeli chodzi o natlenianie wody to wydaje mi się że nie ma to większego znaczenia przy dużej obsadzie roślin.
Pozostaje jeszcze kwestia strat CO2.
CO2 podaje tylko w formie płynne (EasyCarbo).

Akwarium 45 l , filtr FZN-1 na MAX , wiec prąd wody porusza roślinami w całym akwarium.

Wracając do pytania, który ruch wody jest pożądany?

Pozdrawiam i liczę na zainteresowanie. :)

darek7190
Ranga: Początkujący

Miasto: Bydgoszcz

derfalon Konin

19 sty 2013, 16:35   (#2)  

Pożądany jest taki ruch wody żeby wszędzie ona docierała, tzn żeby nie było stref gdzie woda stoi. W przypadku spadania wody tworzy się prąd "opadający" do dna i tam woda odpływa we wszystkich kierunkach. Problem tkwi w tym że dokładnie w tym miejscu jest rura ssąca która cześć tej świeżej wody znowu zabiera do filtra. Przy wypływie "płaskim" prąd idzie na przednią szybę i dalej w dół. Moim zdaniem lepsza cyrkulacje uzyskamy przy wypływie płaskim. Kwestia napowietrzania oczywiście ma znaczenie pewne i tutaj jest zasada im bardziej chlupie tym lepiej napowietrza. Przy dozowaniu EasyCarbo ruch wody nie ma znaczenia na CO2 bo tego CO2 po prostu tam nie ma. Easy Carbo to nie CO2 w płynie tylko węgiel w postaci aldehydu glutarowego i ruch wody nie ma wpływu na jego zawartośc w wodzie.

Podsumowując: jeśli niezależnie od tego jak woda wypływa rośliny się poruszają to cyrkulacja jest w obu przypadkach dobra. Jeśli w akwarium są ryby to powietrza potrzebują ale nie spotkałem się żeby przy zastosowaniu kaskady w jakikolwiek sposób była możliwość uzyskania przyduchy. Nawet minimalny ruch tafli wody napowietrza wystarczająco. Jeśli nie podajemy CO2 gazowego to nie ma mowy o wytrącaniu go z wody nawet przy najgwałtowniejszym mieszaniu wody.

A co do stwierdzenia że ruch tafli załamuje światło i utrudnia jego przenikanie to zapewne miałoby znaczenie gdyby na powierzchni sztorm się zrobił. Lekkie falowanie wody nie ma większego wpływu na ilość światła w wodzie a ruch tafli dodatkowo minimalizuje występowanie błony powierzchniowej która zdecydowanie bardziej ograniczy światło niż fale.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Konin

darek7190 Bydgoszcz

20 sty 2013, 18:30   (#3)  

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. :wink:

darek7190

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
darek7190 Bydgoszcz

01 lut 2013, 01:36   (#4)  

Odpowiedź była wyczerpująca, ale na tą chwile nie jest. :wink:

Chodzi o występowanie wspomnianej błony... Pomimo że woda przy wylocie aż się gotuje, to błona nie znika. Jest bardzo cienka, ale zatrzymuje drobniutkie pęcherzyki CO2 które zacząłem podawać. Sytuacja utrzymuje się od tygodnia. Zbiornik jest prawie 2 tygodnie po restarcie, ale zalany był starą woda(ok 2/3),i przy użyciu dojrzałego filtra wiec chyba wszystko powinno się już zacząć stabilizować. W akwarium pływają molinezje i mieczyk, a z tego co czytałem są one lepsze niż skimmer :lol: (moje nie są :oops: -nawet do tego nie podpłyną że popatrzeć). Może to coś innego? Gdzieś czytałem że coś podobnego może być spowodowane posadzeniem roślin z uprawy emersyjnej - jakiś wosk z liści czy coś. Ale nikt się nie odniósł do posta w którym było to napisane, wiec nie wiem czy takie zjawisko może faktycznie wystąpić.

Pozdrawiam i liczę na koleją satysfakcjonująca odpowiedź.
Akwarium 60x30x30 profil

Początkujący od 10 lat :D Próbuje i nic z tego nie wychodzi.

darek7190

kordi Brzeszcze

01 lut 2013, 11:39   (#5)  

Ja błonę zawsze usuwam ręcznikami papierowymi, w razie potrzeby ponawiam czyszczenie za dwa dni i problem znika

kordi
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Brzeszcze

derfalon Konin

01 lut 2013, 12:48   (#6)  

Jeśli molinezje tego nie ruszają (co jest dziwne bo są naprawdę skuteczne) to zostaje skimmer albo ręczniki papierowe. Natomiast zazwyczaj błona wraca więc trzeba się przy ręcznikach przygotować na codzienne zabiegi.
112l arka noego czyli towarzyskie i 15l krewetkarium nano kostka. W przygotowaniu 30l dla stadka Boraras Brigittae.

derfalon
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Konin

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1695
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
SunSun-modulowy-500lh.jpg

Taśma dwustronna do wewnątrz akwarium

Adip w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3553
Jak w wątku, szukam jakiejś taśmy klejącej dwustronnej typu "nano", którą można by zastosować do sklejenia części znajdujących się w akwarium. Mam filtr wew. i chcę go przerobić, aby móc zas...
akwa.jpg

jaki filtr do tego "akwarium"

radekjab w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3813
Cześć Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie". Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
IMG_20251009_123256.jpg

Sun Sun CUP-807 - wilgoć i krople wody w tubie

Zenon 63 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4491
Witam. Mam pytanie odnośnie filtra z lampą UV Sun Sun CUP 807. Czy wilgoć i woda gromadząca się w tubie ochronnej żarnika UV to normalne i bezpieczne zjawisko ? Póki co testuję to urządzenie poza ak...
YouTube

Film Zawartość tlenu a temperatura wody.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1636
Hej Fajnie wyjaśniono na filmie. Miłego oglądania. ?si=zh0luzDKReaYuWaT

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 498
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Jaki minimalny przepływ wody w kubełku dla 300 litrów?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5089
Cześć Mam akwarium 300 litrów. I mam takie pytanie. Jaki jest w l/h minimalny przepływ wody w kubełku tak aby czyścił on wode mechanicznie i biologicznie w akwarium właśnie 300 litrów?? No bo mechani...

Ustawienie mocy na kubłach w 3 tyg akwarium

radziu1313 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1390
Witam koleżanki i kolegów! Mam do Was pytanie dotyczące cyrkulacji w moim świeżo założonym akwarium. Zbiornik ma 200 litrów, stoi w nim spory korzeń, a tył obsadzony jest szybko rosnącymi roślinami....

Jaki filtr do akwarium Optibent 70 ?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2555
Syn ma od lutego akwarium Aquael Optibent 70 na standardowym wyposażeniu filtr Aquael Fan 1, lecz jego powszechnia gąbki strasznie mała, więc co kilka dni czyszczenie gąbki. Myślałem o Fan 2, znalazłe...

filtr kubełkowy plus reaktor co2 do akwarium 30 litrów

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3895
Dzień dobry Mam akwarium 30 litrów 29x29x35cm na dużym stole. Co2 jest podawane z butli niskociśnieniowej na dyfuzor. Chcę zastosować zewnętrzny lub wewnętrzny reaktor co2 aby gaz się w 100% rozpuszc...

Statystyki

Ten temat przegląda 140 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 139 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.