Media filtracyjne - czy jest sens zmiany? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Media filtracyjne - czy jest sens zmiany?

Liczba wyświetleń: 2346·Odpowiedzi: 7
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.

Dzięki poradą użytkowników tego forum w tamtym tygodniu zakupiłem filtr Tetra Tec Ex 700.
Ma on w komplecie media filtracyjne:

wata filtracyjna
węgiel aktywny
gąbka
biobale
wkład ceramiczny

Czy zestaw ten jest zestawem dobrym czy tylko wystarczającym?
Czy lepiej dla zbiornika byłoby może zmienić wkłady na inne?

Zbiornik to 32 l iwagumi ze średnią ilością roślin, który nawożę metodą EI. Podaje CO2 (2b/s) i świece prawie 1W na L.

mafiaq
Ranga: Poznaje temat

mafiaq napisał(a):Witam.

Dzięki poradą użytkowników tego forum w tamtym tygodniu zakupiłem filtr Tetra Tec Ex 700.
Ma on w komplecie media filtracyjne:

wata filtracyjna
węgiel aktywny
gąbka
biobale
wkład ceramiczny

Czy zestaw ten jest zestawem dobrym czy tylko wystarczającym?
Czy lepiej dla zbiornika byłoby może zmienić wkłady na inne?

Zbiornik to 32 l iwagumi ze średnią ilością roślin, który nawożę metodą EI. Podaje CO2 (2b/s) i świece prawie 1W na L.

Na taki litraż nic bym nie zmieniał. W przyszłości przy większym zbiorniku lub przy wymianie wkładów wsypał bym jakiś zeolit albo bims japoński.
Jedynie co to węgiel aktywny wyciągną bym po około 2mc pracy i zastąpił jednym z tych mediów co wymieniłem wyżej.

speed_k
Ranga: Stały bywalec

Tomasz Opolskie

17 sty 2013, 15:36   (#3)  

Zmień biobale na gąbkę lub kolejną porcję ceramiki (poleacm Ehfisubstrat) lub oryginalny wkład Tetra (firma produkuje własne wypełnienia).

Możesz też zakupić taką gąbkę:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/gabka- ... 15787.html

i pociąć ją na małe fragmenty jak w oryginalnym wkładzie ADA zamieniając za plastikowe biobale, które otrzymałeś razem z filtrem.
--
Tomek

Tomasz
Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)

Miasto: Opolskie

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

17 sty 2013, 16:19   (#4)  

Właśnie o tym myślałem -> https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtra ... 15027.html

Muszę tylko sprawdzić pojemność koszyka. Gąbka w kawałki pocięta też wydaje się być dobrą opcją zamiast biobali :)

mafiaq
Ranga: Poznaje temat

tomaszsu75 Wrocław
Witaj!

Kolega ma 700? To dobrze się składa.Nie musisz mierzyć pojemności,bo każdy kosz pomieści ok.1litra medium.Na sam dół daj cermec(oryg.),potem gąbki(oryg.)-zatrzymają drobniejszy syf,następnie możesz dokupić Matrix,on będzie w sam raz
(choć droższy ale lepsze ma właściwości dla osiedlania się bakterii,sam mam w w 600ce 3l.).Biobale służą do intensywnej przemiany NO2 w NO3 i zdaniem innych bardziej się nadaje do filtrów zraszanych.Na samą górę daj watę filtracyjną lub w razie czego np.Purigen itp.Ma 4 kosze i można sobie kombinowac do woli,tak aby filtracja dłużej działała. :D
Zapraszam do obejrzenia moich zbiorników:
112l. MT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 56541.html wyróżniony - IAPLC2015 - 768, EAPLC2015 - 122 :?:
72l. LT
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 59909.html czyżby EAPLC - :?:
30l. krewetkarium
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 65744.html
W planach małe krewetkarium 25x25x25 (część materiału jest)
Pozdrawiam Tomasz

tomaszsu75
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Miasto: Wrocław

Wspieram stronę kontem Premium

Tomek_89 Bytom
Wtrącę się w temat i zapytam co da pocięcie tej gąbki?

Tomek_89
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Bytom

MrLabify Kraków
No właśnie też mnie to zastanawia. Jak są 2 w 1 wkładzie to gorzej działają ? Nie wiedziałem, że biobale są niefajne. Raczej spotykałem się z opinią, że przydatne i bardzo dobrze spełniają funkcję medium filtracji mechanicznej i biologicznej

MrLabify
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Kraków

SHIMA Krakow
Bioballe plastikowe mają relatywnie małą powierzchnię do osiedlenia się bakterii, więc lepiej dać bardziej wydajny wkład BIO - po prostu szkoda miejsca, chociaż przy tak wielkiej pojemności filtra i tak masz sporą nadfiltrację - ale jak mawiają dobrego nigdy za wiele.

Co do gąbek to nie lubię ich, łatwo się zapychają, wole wymieniać watę perlonową raz na jakiś czas drobniutka jest więc nie przepuści nic, ale to kwestia przyzwyczajeń, nawyków.

ps. Polecam Ehfisubstrat Pro - mam od 2 lat i sprawdza się bardzo dobrze.

SHIMA
Ranga: Początkujący

Miasto: Krakow

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11227
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
IMG_20250717_205034 (1).jpg

Własne media do Aquael FZN Pro 400

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3271
Cześć, czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
IMG_20250212_165745710.jpg

Czy wymienić grzałkę

kuba120000 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3586
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
YouTube

Jak to jest z tymi Ultramaxami?

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2724
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie. Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1522
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8034
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3807
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4699
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3785
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

~900L - Filtracja kubełkowa czy SUMP

zygfryd1708 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6070
Witam, po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...

Statystyki

Ten temat przegląda 359 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 359 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.