Media filtracyjne - czy jest sens zmiany?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam.
Dzięki poradą użytkowników tego forum w tamtym tygodniu zakupiłem filtr Tetra Tec Ex 700.
Ma on w komplecie media filtracyjne:
wata filtracyjna
węgiel aktywny
gąbka
biobale
wkład ceramiczny
Czy zestaw ten jest zestawem dobrym czy tylko wystarczającym?
Czy lepiej dla zbiornika byłoby może zmienić wkłady na inne?
Zbiornik to 32 l iwagumi ze średnią ilością roślin, który nawożę metodą EI. Podaje CO2 (2b/s) i świece prawie 1W na L.
-
mafiaq
●
- Ranga: Poznaje temat
mafiaq napisał(a):Witam.
Dzięki poradą użytkowników tego forum w tamtym tygodniu zakupiłem filtr Tetra Tec Ex 700. Ma on w komplecie media filtracyjne:
wata filtracyjna węgiel aktywny gąbka biobale wkład ceramiczny
Czy zestaw ten jest zestawem dobrym czy tylko wystarczającym? Czy lepiej dla zbiornika byłoby może zmienić wkłady na inne?
Zbiornik to 32 l iwagumi ze średnią ilością roślin, który nawożę metodą EI. Podaje CO2 (2b/s) i świece prawie 1W na L.
Na taki litraż nic bym nie zmieniał. W przyszłości przy większym zbiorniku lub przy wymianie wkładów wsypał bym jakiś zeolit albo bims japoński.
Jedynie co to węgiel aktywny wyciągną bym po około 2mc pracy i zastąpił jednym z tych mediów co wymieniłem wyżej.
-
speed_k
●
- Ranga: Stały bywalec
Zmień biobale na gąbkę lub kolejną porcję ceramiki (poleacm Ehfisubstrat) lub oryginalny wkład Tetra (firma produkuje własne wypełnienia).
Możesz też zakupić taką gąbkę:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/gabka- ... 15787.html
i pociąć ją na małe fragmenty jak w oryginalnym wkładzie ADA zamieniając za plastikowe biobale, które otrzymałeś razem z filtrem.
--
Tomek
-
Tomasz
●
- Ranga: Konto firmowe (sponsor forum)
- Miasto: Opolskie
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witaj! Kolega ma 700? To dobrze się składa.Nie musisz mierzyć pojemności,bo każdy kosz pomieści ok.1litra medium.Na sam dół daj cermec(oryg.),potem gąbki(oryg.)-zatrzymają drobniejszy syf,następnie możesz dokupić Matrix,on będzie w sam raz (choć droższy ale lepsze ma właściwości dla osiedlania się bakterii,sam mam w w 600ce 3l.).Biobale służą do intensywnej przemiany NO2 w NO3 i zdaniem innych bardziej się nadaje do filtrów zraszanych.Na samą górę daj watę filtracyjną lub w razie czego np.Purigen itp.Ma 4 kosze i można sobie kombinowac do woli,tak aby filtracja dłużej działała. 
-

tomaszsu75
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wrocław
- Wspieram stronę kontem Premium
Wtrącę się w temat i zapytam co da pocięcie tej gąbki?
-

Tomek_89
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Bytom
No właśnie też mnie to zastanawia. Jak są 2 w 1 wkładzie to gorzej działają ? Nie wiedziałem, że biobale są niefajne. Raczej spotykałem się z opinią, że przydatne i bardzo dobrze spełniają funkcję medium filtracji mechanicznej i biologicznej
-

MrLabify
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Kraków
-
Bioballe plastikowe mają relatywnie małą powierzchnię do osiedlenia się bakterii, więc lepiej dać bardziej wydajny wkład BIO - po prostu szkoda miejsca, chociaż przy tak wielkiej pojemności filtra i tak masz sporą nadfiltrację - ale jak mawiają dobrego nigdy za wiele.
Co do gąbek to nie lubię ich, łatwo się zapychają, wole wymieniać watę perlonową raz na jakiś czas drobniutka jest więc nie przepuści nic, ale to kwestia przyzwyczajeń, nawyków.
ps. Polecam Ehfisubstrat Pro - mam od 2 lat i sprawdza się bardzo dobrze.
-
SHIMA
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Krakow
-
Powiązane tematy
eheim5.jpg
Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit?
Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
Cześć,
czy możliwe jest zaimplementowanie własnych mediów filtracyjnych do najmniejszego modelu z serii fzn pro? Czy mógłby podzielić się ktoś jak to zrobić? Niestety ta wersja w odróżnieniu od więks...
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...
Witam, nie chciałam odkopywać starych wątków, więc postanowiłam założyć nowy z nadzieją, że może ktoś mi coś podpowie.
Jakiś czas temu zdecydowałam się na kubełek, wybór padł na Aquael Ultramax 1500,...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Cześć
Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika:
- 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150
- 3 ...
Cześć wszystkim.
Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
|
|